Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: fibule - id
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 21:34 
Porucznik
Porucznik

witam,
trafienie aukcyjne, 3 fibule - nie jestem w stanie ich zidentyfikować w oparciu o tę stronę

fibula 1 przypomina trochę IV 73 wg Almgrena, ale w mojej zgrubienie na kabłączku jest bliżej jego środka, najbliżej jej zatem chyba do IV 83 wg Almgrena (to obstawiam:)
to ona:
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

co do 2 kolejnych nie mam pojęcia - nic mi nawet odrobinę nie pasuje do nich

fibula 2 wygląda tak
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

fibula 3 zaś tak
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

poprzedni właściciel milczy, nie znam ich pochodzenia - co można powiedzić o tych fibulach (skad są, jakaś przybliżona datacja)?

ponawiam też prośbę o literaturę nt. fibul

jak datować poszczególne grupy wg Almgrena?

czy ktoś podrabia fibule?

Ostatnio edytowano niedziela, 7 października 2007, 17:02 przez ljc, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 września 2007, 22:25 
Porucznik
Porucznik

Sprężynki znacznie różnią się wyglądem (nie mają takiej patyny, jak reszta, która ma super równą) i są jedynym miejscem, gdzie widać syf...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 00:15 
Weteran
Weteran

To prawda, że sprężynki wyglądają podejrzanie, wiadomo, że wartość zapinki zależy od jej kompletności, a w fibulach uszkodzeniu najczęściej ulegały szpile, inny kolor patyny moze też wynikać z różnicy w materiale np. korpus z brązu, sprężyna z miedzi. To zasyfienie jest najprawdopodobniej efektem zardzewienia żelaznej ośki na którą nawijano sprężyny, ale to też sposób na maskowanie dokonanych przeróbek. Fibule są najprawdopodobniej importem z terenów Bułgarii lub Rumunii, gdzie występują w dużej ilości tego typu zapinki

pzdr atylla

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 września 2007, 10:02 
Porucznik
Porucznik

dzięki Atylla

czym usunąć ten syf ze sprężynek?

trochę nie chce mi się wierzyć, żeby komuś opłacało się dorabiać sprężynki do fibul, ale kto wie - ponwiam pytanie - czy ktoś widział kombinowane fibule lub falsy? żeby one były srebrne (lub złote), jakieś super wymyślne, to rozumiem, ale takie popularesy...?

będę upierdliwy :) - gdzie mam szukać literatury o tych fibulach, czy typy Almgrena nie obejmują tych 3 fibul ze wględu na ich proweniencję?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 10:19 
Porucznik
Porucznik

atylla napisał(a):
To prawda, że sprężynki wyglądają podejrzanie, wiadomo, że wartość zapinki zależy od jej kompletności, a w fibulach uszkodzeniu najczęściej ulegały szpile, inny kolor patyny moze też wynikać z różnicy w materiale np. korpus z brązu, sprężyna z miedzi. To zasyfienie jest najprawdopodobniej efektem zardzewienia żelaznej ośki na którą nawijano sprężyny, ale to też sposób na maskowanie dokonanych przeróbek. Fibule są najprawdopodobniej importem z terenów Bułgarii lub Rumunii, gdzie występują w dużej ilości tego typu zapinki

pzdr atylla

Ja slyszalem,ze cale fibulki to falsy,masowo importowane z balkanow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 12:19 
Porucznik
Porucznik

Maciejbos napisał(a):
Ja slyszalem,ze cale fibulki to falsy,masowo importowane z balkanow.

produkcja ich musi być masowa i bardzo tania, bo ceny nie są jakieś strasznie wysokie...

autor tej strony z typami fibul skłania sie ku tezie, że pierwsza fibula to raczej II grupa, może 35 (chyba bliższe prawdzie niż mój typ), pozostałe zaś ocenia na późniejsze wyroby - druga fibula trochę mu się takze nie podoba

przejdę sie do archeo z tymi fibulkami - moze oni coś wymyślą...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2007, 14:55 
Porucznik
Porucznik

fibule poleżały 2 dni w oliwce z pestek winogron
na pierwszą i trzecią nie miało to wpływu (brud i rdza przy sprężynkach nie puściły nawet delikatnie, ale stanowczo zmuszane do tego ostrym narzędziem)

fibula 2 puściła od razu, to efekt
[img][img]http://images26.fotosik.pl/87/76b49d2268916c18m.jpg[/img][/IMG][img][img]http://images23.fotosik.pl/87/5867db5e9cb89a38m.jpg[/img][/IMG][ img ]

sprężynka odeszła od razu, trzymała się tylko na syfie - imo ewidentnie kombinowana, sprężynka nie ma drucika poprzecznego, mocującego - jak dla mnie dorobiona później (czyli moja wtopa niestety)
pierwsza ze wględu na inną patyną może też być kombinowana, ale może i nie być
3 wygląda na kompletną i nie ruszaną

będe reklamował :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 września 2007, 14:23 
Plutonowy
Plutonowy

Witam, miałem bardzo podobny przypadek, sprężyna dorobiona (z przewody elektrycznego? - bardzo podobna średnica).
Na drucie zupełnie inna patyna - pytka (palcem można zetrzeć). Dziwny syf przypominający rdze (mieszanina rdzy z jakimś klejem epoksydowym?) mocujący dorobiony element. Reszta prawdopodobnie oryginalna. Wykonanie bardzo podobne do tych ze zdjęć wyżej.
Kupiłem to cudo na allegro na szczęście dość tanio. W opisie aukcji oczywiście nie było słowa rekonstrukcji.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 października 2007, 17:08 
Porucznik
Porucznik

k580 napisał(a):
Witam, miałem bardzo podobny przypadek, sprężyna dorobiona (z przewody elektrycznego? - bardzo podobna średnica).
Na drucie zupełnie inna patyna - pytka (palcem można zetrzeć). Dziwny syf przypominający rdze (mieszanina rdzy z jakimś klejem epoksydowym?) mocujący dorobiony element. Reszta prawdopodobnie oryginalna. Wykonanie bardzo podobne do tych ze zdjęć wyżej.
Kupiłem to cudo na allegro na szczęście dość tanio. W opisie aukcji oczywiście nie było słowa rekonstrukcji.

Pozdrawiam

to by pasowało do moich zakupów

nie zdażony jednak dokonałem kolejnych :)

fibula 4
[ img ] [ img ] [ img ]

fibula 5
[ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

fibula 6
[ img ]
[ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]