Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2002, 18:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Cześć! Czy ktoś z Was próbował wchodzić do licznych schronów przeciwlotniczych we Wrocławiu. Chodzi mi o takie obiekty jak np. na Wyb. Wyspiańskiego, ul.Wiśniowej, w rejonie Biskupina itd. Część jest zajeta przez OC, część wejść jest już niestety zasypana, ale pamiętam, że jeszcze kilka lat temu można było tam wchodzić. Jaką powierzchnie mają te obiekty, jaki układ pomieszczeń, czy były połączone ze sobą/lub np.piwnicami kamienic? Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 maja 2002, 21:06 
Sierżant
Sierżant

KIlka z nich zaliczym moj kolega z Wroclawia. To dosyc znan postac. Wiem, ze byl przymajmniej w tym pod Dworcem. Kiedys (ok. 1980 r) w miejscowej gazecie ("cos tam robotniczy") ukazal sie list jednego z autochtonow. Pisal on, ze pod Wroclawiem wybudowano lacznie ok. 100 km (!) podziemnych korytarzy. Czesciowo laczyly sie one z kanalizacja. Autor pisal, ze zna wiekszosc, bo w nich pracowal. Opisywal tez niewiarygodne rzeczy o roznego rodzaju podziemnych bunkrach itd. itd. Niestety mojemu koledze nie udalo sie skontaktowac z owym autorem listu. Nie chciala pomoc redakacja, ani nawet przeakazac listu. <BR>Tyle na poczatek. <BR>Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lipca 2002, 15:35 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Co do wrocłąwskich schronów to na razie w ramach wypraw rowerowych staram się je odnajdywać i fotografować. Zarówno schrony p-lot jak i forty bojowe, jeden z ciekawszych jakie odwiedziłem znajduje się w północnym wrocławiu ale jak go odwiedzałem nie miłem latarki więc nie powiem Ci wiele więcej. <BR>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 lipca 2002, 15:37 
Porucznik
Porucznik

część jest dostępna - są tam sklepy itp plac Strzegomski Grabiszyńska <BR>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2002, 09:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Byłem w tym na strzegomskim, ale dostępny był tylko parter, schody na górę o ile pamiętam były zamknięte. Byłęś może na dachu albo gdzieś dalej ? <BR> <BR>W ostanią niedzielę tj. 07.07. byłem pod Wzgórzem Polskim. Weście przez płot obok toalety, potem przez bramę w murze po schodach w dół i w lewo (w prawo tunel do drugiego wyjścia). Dość duże pomieszczenia o sklepieniu łukowym, strasznie dużo śmieci (toaleta i dom mieszkalny dla bezdomnych, oraz miejsce imprez). Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć na temat samego wzgórza lub podać źródła ??? <BR>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 lipca 2002, 09:34 
Porucznik
Porucznik

wiem że popołudniami jest na bunkrze na Strzegomskiej ścianka alpinistyczna czyli pewnie mają klucz do kraty na wyższe poziomy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: schrony
PostNapisane: wtorek, 11 maja 2004, 14:35 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

jesli chodzi o takie schrony miedzy jezdniami ta kiedys widzialem "schemat"jest to zazwyczaj zejscie ,szczelne drzwi kawaleczek tunelu,i dosc niewielkie prostokatne pomieszczeni,niestety niemoge powiedziec niczego dokladniejszego gdyz nigdy w czyms takim nie bylem.
Forty we wroclawiu sa to zazwyczaj(opisuje to co widzialem ewntualnie jakies wiarygodne przekazy)budowle prostokatne z przodu przykryte betonem i maja po dwa (lub wiecej..)wyjsc "ewakuacyjnych" podobno bunkry te (o ile onie chodzi) maja 3 poziomy podziemi (wg.ksiazki K.Joncy i A.Koniecznego "Upadek Festung Breslau" str.175 )nie wiem natomiast na ile prawdopodobne sa relacje z powyzszej ksiazki

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]