Teraz jest wtorek, 24 marca 2026, 09:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Odchyły w położeniu obiektów...
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 19:41 
Podporucznik
Podporucznik

... czyli problem na który nie jeden kopacz się nadział.

Dokładniej chodzi o to. Szukamy jakiegoś obiektu np. na mapie z pierwszej połowy XIXw. Wszystko wygląda przepięknie - znaleźliśmy kilka miejscówek. Nagle przychodzi ten moment kiedy chcemy poznać jego położenie w rzeczywistości, i tutaj zaskakuje nas kompletny "zonk". Przykładowo chcemy namierzyć dokładne położenie karzmy (to w moim wypadku :)). Widzimy jakieś zmiany w rzeczywistości np. w ukształtowaniu terenu, położeniu dróg itp. i tu pojawia się problem. Jak namierzyć miejsce gdzie stała nasza budowla ? Na mój przykład, był idealny pół-zakręt o 180 stopni (takie zakole) karczma miała stać właśnie w połowie tego zakola, ale niestety kształt drogi się zmienił, i nie tworzy ona teraz takiego idealnego kształtu. Poza tym są jeszcze uchylenia w pozostałym ukształtowaniu terenu: kształt jeziora, oraz to że niektóre drogi po prostu znikają i są wyłączone z użytkowania.
Jak Wy radzicie sobie z tym problemem drodzy poszukiwacze, jak odnajdujecie swoje "miejsca przeznaczenia" ? Może jakieś obserwacje już w terenie ? Ja próbowałem porównywać starą mapę i ortofotomapę, ale jednak średnio mi to wychodzi, chociaż nie powiem że jest tragicznie, i "na oko" mniej więcej określam teren na jakim dany obiekt powinien byś usytuowany, z tym problem że jest on dość duży.
Tak więc jak odnajdujecie miejsca położenia obiektu ?

pozdrawiam. Adam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 21:55 
Major
Major

Czesc.Ja w takim wypadku robie nakladke starej mapy na cos wspolczesnego plus porownanie z foto satelitarnym.I powiem Ci ze sie pare razy mocno zdziwilem,niby na oko lokalizacja miejsca gdzie stal kiedys jakis ciekawy obiekt jest prosta a tu okazuje sie ze w rzeczywistosci to spory kawale w jedna lub druga strone...."niektóre drogi po prostu znikają i są wyłączone z użytkowania" zwykle na zdjeciu sat widac jakis slad po takiej drodze-jasniejsza ziemia na polu w tym miejscu czy tez jakis fragment drogi przechodzacy przez las-Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 października 2007, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

XIX wieczne mapy sa dość dokładne ale też dość niedokładne zarazem. Zależy o jaki standard chodzi. Namierzenie na mapie do dopiero początek namierzenia obiektu w terenie. W terenie zwraca się uwagę na często nic nie znaczące na pierwszy rzut oka detale i szczegóły. Chodzi o ukształtowanie terenu, rozkład dróg i innych elementów krajobrazu jak np. stare drzewa ale tez np. pagórki, zagłębienia, zbiorniki i cieki wodne, roślinność. Do tego dochodzi obserwacja ewentualnych pozostałości w postaci np. skorup, cegieł czy kamieni (pozostałości np. fundamentów. Jest bardzo dużo czynników pozwalających snuć przypuszczenia co do lokalizacji nieistniejących obiektów. Tutaj trzeba wyobraźni i dedukcji - o doświadczeniu nie zapominając.
Powodzenia w terenie i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 października 2007, 10:20 
Plutonowy
Plutonowy

jak zrobic takie nakladki?w jakim programie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 października 2007, 10:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja z tego skorzystałem :
http://www.scrapmetalhunters.fora.pl/vi ... 45&start=0

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 października 2007, 12:48 
Kapitan
Kapitan

Mapy tworzone przed erą Mestichblatterów są na tyle niedokładne, że nie nadają się do nakładania na zdjęcia. Tutaj potrzebna analiza która opisał Vincent. W końcu to są poszukiwania czyż nie ?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]