Teraz jest sobota, 21 czerwca 2025, 11:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2004, 22:18 
Porucznik
Porucznik

Powiało zgrozą w odpowiedziach na odkrywcy. Czasem odechciewa się polemizować z gościami przesiąkniętymi propagandą. Historie rodzinne , powielane i ubarwiane...
Pit co do Burego to chodziło mi o to, że skoro odszedł pod komende NSZ to nie ma co jego późniejszych działań wiązać z Łupaszką.
Trzeba błąd ortograficzny!!! też pod uwage to co ci chłopcy przeszli w czasie wojny i po jej zakończeniu. Jaki wpływa na młodych chłopakach wywarło to co widzieli i czego doświadczyli.
Opowiadałem ci Picie jak wracaliśmy z IPNu , ze ja też myślałem , że moja praca mnie nie zmieni. Myliłem się.
CO dopiero mówić o tym wszystkim co ci ludzie przeszli.
Wracam do tego co wcześniej pisałem. Naród polski kiedy zazna wolności to gryzie się między soba. Tak jak parę lat temu takie posty byłyby nie do pomyślenia (te na odkrywcy) tak teraz prawie pomniki utrwalaczom chcą stawiać.
ehhh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2004, 23:09 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam, nie chcąc aby wątek "Łupaszki" zniknął szybko z forum "Odkrywcy" zalogowałem się tutaj, tym bardziej widząc że dyskusja tutaj więcej wnosi. Na "Odkrywcy" macie rację jest więcej ludzi, którzy nie wiedzą oczym mówią, dobrze to nazwał Tommy 1976, że mało brakuje a pomniki będą utrwalaczom stawiać, pisałem wam abyście zobaczyli sobie post o "Burym" na "Odkrywcy" tam to dopiero była dyskusja, łzy same cisnęły się do oczu, że można takie bzdury wypisywać, mój dziadek był w NZW, potem 6 lat we Wronkach przesiedział, takie słowa nie dodały by mu dzisiaj otuchy, zwłaszcza ze strony ludzi młodych powtarzających brednie kiedyś powtarzane przez starszych. Dysponuję opisem chyba wszystkich potyczek 1 szwadronu V Brygady pod dowództwem mjr "Zygmunta" materiał pochodzi z jego pamiętnika, jeśli was to interesuje mógłbym przepisać albo w inne formie podzileić się tym opisem, a może już znaćie, chodzi tu o starcia w ( Boćkach, Miodusach, Majdan- Topiły, Brzeziny i jeszcze kilka) być może jest to zawarte w monografi Brygady, ale tego nie wiem bo jeszcze nie nabyłem pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2004, 08:04 
Lew morski

Temat tych potyczek jest ujety w formie relacji historycznej - super by bylo poczytac z pkt widzenia Zygmunta - tym bardziej, ze On swietnie pisze - rzuc tu moze skany jak bys mogl bo ja nie mam jego pamietnika ( moze jest gdzies dostepny?). Tommy - zgadzam sie z Toba - kazdy sie zmienia pod wplywem przezyc - z czasem tez rzeczy szokujace dla innych powszednieja.Jesli chodz o NSZ to troszke chyba tu mylisz bo NSZ czesciowo scalil sie z AK przed Burza. NZW to ten sam oboz narodowy, ale nie mozna tego przenosic na cale NSZ - ja nie jestem znawca tematu NSZ - jest tez sporo publikacji na ten temat(tez cos tam mam jakby ktos byl szczegolnie zainteresowany) - moze ktos lepiej to wyjasni, tym bardziej, ze na NSZ rzucono caly szereg falszywych zarzutow po wojnie. Teraz niektorym to wszystko sie miesza stad absurdalne poglady ze Lupaszko byl z UPA.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2004, 15:22 
Porucznik
Porucznik

Wojtek serdeczne dzięki za to, że chcesz sie podzileić materiałami jakiekie posiadasz. Czy masz dostep do skanera? Jeśli tak to możesz zeskanować i nagrać na CD. Na pewno zrewanżujemy się.
Co do wypowiedzi na temat Łupaszki to nie tak to sobie wszystko wyobrażałem. Myślałem, że skupią się zwolennicy Majora i rozpocznie się dyskusja ( A NIE WALKA) pomiędzy nami. Przeczytałem ostatnio wypowiedzi na temat Burego po emisji filmu. Szok.
WOjtek szkoda, ze mieszkasz tak daleko od trójmiasta bo mamy dobry kontakt z IPN-em. Odbyło się jedno spotkanie i czekamy na następne. Planowane są wypady terenowe , w trakcie których panowie z IPN-u będa zbierali relacje amy poszperamy troszkę wykrywkami w miejscach , gdzie łupaszkowcy walczyli. O ile w niektórych miejscach ciężko będzie odtworzyć dokładny przebieg bitwy to w kilku miejscach oprzemy się na relacjach Olgierda Christy , który bardzo dokładnie pokazywał miejsca stanowisk ogniowych.
Planowany jest tez wyjazd na białostoczczyznę ale to już chyba bardziej odległy temat.

Pit nie będę się z tobą spierał bo wiesz , że jestem początkujący w temacie.:)
Mam do ciebie prośbę --> rzuć człowieku choć jedną całą niedzielę dla poszukiwań :D przyjedź do Malborka, napijemy się zimnego piwa, poszukamy w kilku miejscach. Nasze wypady to 8 - 10 godzin w terenie. Wiem , że masz dużo pracy ale jedną niedzielkę chyba wygospodarujesz (może być sobota :)).
Po wypadach z Traperem , Karasem1979 i Falkiem musze powiedzieć, że zawiązała się całkiem niezła ekipa. Myślę, że zgramy się na tyle, że będziemy tworzyć niezły kolektyw poszukiwaczy.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2004, 15:31 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie odezwę się wieczorem, na "Odkrywcy wrzuciłem posta o literaturze, zobaczcie proszę
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2004, 15:32 
Lew morski

Po tym co piszecie nt. dyskusji o Burym to az sie boje jej poszukac bo pewnie rozwalilbym komputer!!! Tak przy okazji rzucilem dzis maila do p.Niwinskiego z prosba o przejrzenie tych forow - moze byc ciekawy obraz wiedzy w spoleczenstwie na ten temat no i interesuje mnie ta relacja KBW. A do Malborka sie przejade - tylko ten czas!!!! :kill Wojtek przenies sie na polnoc - tu lasy szumia o Lupaszce... :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2004, 16:35 
Porucznik
Porucznik

Możemy na tym forum podawać ciekawe pozycje książkowe dotyczące podziemia, byłaby ciekawa informacja dla wszystkich, Dzisiaj wieczorem pogrzebie trochę po wydawnictwach. Czy oprócz Bellony ktoś prowadzi sprzedaż książek wysyłkowo o tematyce historycznej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2004, 21:56 
Lew morski

jest wiele ksiegarni wysylkowych - trzeba poszukac - jako przyklad www.Merlin.com.pl.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 kwietnia 2004, 15:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Panowie- chętnie podzielę się z wami posiadanymi przezemnie matreiałami, ze skanerem będzie problem bo nie mam dostępu, ale mógłbym zrobić ksero, i wysłać pocztą, lub po prostu mogę przepisać i umieścić na forum- Na pólnoć to hcętnie bym się przeniósł :)) tereny ściśle pod kontrolą V Brygady :D :mg: . Z tym IPN-em to naprawdę super sprawa, jeśli udało by się wam zorganizować spotkanie z jakimś 3 tygodnoiwym wyprzedzeniem to myślę że tak na 2 dni mógłbym przyjechać- no ale to tak na przyszłość- teraz przez jakiś tydzień czasu nie będę miał dostępu do komputera, być może wpadnę do kafejki- tymczasem
Wesołych Świąt
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2004, 10:51 
Lew morski

Wesolych i Spokojnych Swiat oraz obfitych wykopow w nadchodzacym sezonie !!! Damy znac przed wyprawa moze - na razie cisza ( wstepne plany zakladaly maj). :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 kwietnia 2004, 11:36 
Porucznik
Porucznik

Wszystkiego naj z okazji Świąt Wielkiej Nocy.

W końcu długi weekend :ups:

Zaplanowaliśmy z chłopakami 2 wypady świąteczne :) może jakieś pisanki się trafią hehe

Pit dzwoniłem wczoraj do p. Niwińskiego. Meila od ciebie nie dostał. Podesłałem mu wczoraj linki do 3 tematów na froum.
Co do wyjazdu to mówił, że coś planują ale do 22 kwietnia i tak nic nie wypali.
Bardziej w maju.
Pozdrawiam

p.s. jedzcie z umiarem hehe :dnc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2004, 21:58 
Lew morski

Wyslalem na maila z uniwerka - moze juz go nie uzywa? Z tym jedzeniem to masz racje a 22ego szykuja duza impreze - m.in nadanie imienia "Nila" sali wykladowej w Gdansku - przyjedzie wdowa po Nim i chyba szef calego IPNu.Ja chcialem napisac tu okolicznosciowy fragment listu, na ktory trafilem dzisiaj.List napisany na wielkanoc 1948 przez kpt." Mlota"do "Wiktora" ( jego byly dowodca w 6 brygadzie wilenskiej) : " Swieta mielismy w podskokach, nie przypuszczasz nawet, ile rzucili na nas wojska, ale wierze teraz mocno, ze walczymy za dobra sprawe, bo Pan Bog, Witeczku, z nami i wyprowadza nas stale z najgorszych krytycznych sytuacji. Ile wojska i sprzetu rzucili przeciwko nam, to naprawde nie do uwierzenia - i co z tego? Uderzaja stale w proznie i mszcza sie ze zlosci na bezbronnej ludnosci cywilnej, w straszny sposob terroryzuja ja[...] Ja wyciagnalem z tego wszystkiego wniosek, ze oddzial zbrojny cieszacy sie zaufaniem u szerokich mas spoleczenstwa jest nie do pokonania, gdyz bedzie zdolny uniknac wiekszych ciosow". Niestety nadeszly wtedy czasy kiedy to tysiace ubekow i kbw scigalo pojedynczych partyzantow. Zmasowane represje, agenci oraz oblawy ( rzedu ponad 2000akcji w miesiacu w skali kraju!!! na szacowane ok 1000osob w lasach...) doprowadzily stopniowo do zniszczenia podziemia - ja podziwiam tych facetow, ktorzy w tak beznadziejnej sytuacji walczyli do konca - w jakze innych warunkach obchodzili Wielkanoc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2004, 19:17 
Porucznik
Porucznik

Pit! czy masz pocztę płatną? okazuje się że komputery szkół wyższych sa tak zabezpieczone, że nie chcą przyjmować maili z darmowych kont. Ja też tak miałem, gdy chciałem niedawno wysłać swojemu wykładowcy maila na uniwerek w Toruniu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2004, 08:35 
Lew morski

Poczte mam bezplatna, ale z zagranicy - o takim zabezpieczeniu nie wiedzialem, ale chyba tommy wszystko przekazal przez telefon :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 kwietnia 2004, 17:30 
Porucznik
Porucznik

Pit wszystko przekazałem.
Dziś odetchnąłem bo mój dyro powiedział , że oddeleguje mnie na uroczystości 22.
Już myślałem , że mnie zabraknie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]