Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 00:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: 6 miesięcy na dwa lata...
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 20:58 
Moderator
Moderator

...plus 900zł grzywny.
Tyle, nie chwaląc się, dzisiaj dostałem.
Wszyscy byli bardzo mili, nawet prokurator, ale nic się nie dało zrobić. Sprawę, na odległość prowadziła prokuratura w Głogowie, więc "mój" prokurator był jedynie "przekaźnikiem" ich woli. Pani sędzia dziwiła się, że pożarte rdzą i pokrzywione lufy mogą być nadal groźne, ale do wydania wyroku obligowała ją opinia biegłego. A biegły napisał: "są to istotne części broni podlegające ustawie...itd".
Kolby, trzony zamków, iglice, sprężyny, magazynki i cała kupa innego żelastwa mają mi zostać zwrócone. W związku z tym ogłoszenie wyroku odroczono o tydzień. Bo przez ten tydzień policja prowadzić będzie intensywne śledztwo, które ma doprowadzić do odnalezienia wspomnianych dowodów rzeczowych :) W tej chwili nikt nie ma pojęcia gdzie się one znajdują.
Nie wiadomo również gdzie podział się rachunek za przeprowadzoną ekspertyzę :) Jak dobrze pójdzie nie zostanę tymi kosztami obciążony.
W każdym razie nie liczcie na to, że wykopek z Allegro (w jakimkolwiek byłby stanie) nie jest bronią. Kupisz - siedzisz :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 21:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A można się odwołac?
Zażądac opinii innego biegłego?
Cokolwiek?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 21:12 
Moderator
Moderator

Tos Renald mniej ode mnie dostal...:) U mnie jedynie sedzia byl mily...
............................

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 21:14 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież "biegły" napisał, że to istotne elementy broni podlegające ustawie :n
Współczuję Renald :( ten wyrok pokazuje, w jak chorym kraju żyjemy. Szkoda słów po prostu.
Trzymaj się i głowa do góry :1 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 21:15 
Moderator
Moderator

Czyli ogólnie rzecz biorąc witam Cię serdecznie w gronie groźnych przestępców :) Racja, posiadałeś przedmioty zakazane prawnie, które stwarzały poważne zagrożenie dla innych, jeszcze masz czelność temu zaprzeczać. Pomyśl co by się stało jak byś wziął zamach takim zardzewiałym gniotem i zrobił byś krzywdę komuś ?? Wiesz jakią krzywdę może wyrządzić gałka od zamka uderzająca kogoś w głowę ? :D Zauważyłem, że trochę osób na tym forum jest po wyrokach, przed wyrokami, w trakcie nagonki - takie małe przestępcze forum, skupiających recydywę :)Zastanawiam się czy nie stworzyć by takiego rankingu forumowych przestępców (za przestępstwa związane z naszym hobby) - nr.1 miała by osoba, która ma największy wyrok. Puki co to Dżejms jesteś pierwszy na top liście :D
A tak poważnie bo sprawa bardzo przykra : I dobrze i źle. Źle, że dostałeś zawiasy przez absurd prawa (nie wiem czy to mieści jeszcze się w granicach absurdu czy to już jest kosmos albo kraj trzeciego świata), ale dobrze, że tylko zawiasy i taka w miarę mała grzywna, wielu tyłki umoczyło i siedzą za zardzewiałe gas rurki. Żal k.....a mi Ciebie i wielu, którzy za bezsens siedzą...... :cry:

Cytuj:
Kolby, trzony zamków, iglice, sprężyny, magazynki i cała kupa innego żelastwa mają mi zostać zwrócone.
A rurki i komory też oddadzą wraz z rdzą ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 21:25 
Moderator
Moderator

Dzięki wszystkim za współczucie, ale ja miałem serdecznie dosyć i nawet się w duchu cieszę, że to już koniec. Dwa lata czekałem.
Netcom napisał(a):
A można się odwołac?
Zażądac opinii innego biegłego?
Cokolwiek?

Można się odwołać, ale to najniższy możliwy wyrok (oprócz umożenia). Jak coś pójdzie nie tak, mogę gorzej dostać po łbie. Więc przyjmuję ten wyrok z pokorą... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 21:41 
Moderator
Moderator

[wulgaryzm]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 22:33 
Moderator
Moderator

Renald nie uciekniesz im, nie wynajmiesz afgancow zeby im to recznie wytlumaczyli ze nie warto Ciebie tykac, nie bedziesz do nich strzelac bo to co Ci zakwestionowali i to pogiety i nie dzialający zlom, a nie kałach z wiadrem pelnych magazynkow, nawet kosy im nie sprzedasz, bo jestes przyzwoitym i chcacym normalnie zyc i oddawac sie swojej pasji czlowiekiem, ale to do nich nie dotrze, jestes tak my wszyscy razem latwym celem, na Tobie a i na wielu innych z nas latwo i bezpiecznie sie robi wyniki, nie trzeba sie potem nerwowo ogladac za siebie i ryzykowac zyciem bliskich ........... a prawdziwi przestepcy sa nietykalni bo sie ich wymiar sprawiedliwosci zwyczajnie boi .......... i pewnie pekaja ze smiechu obserwujac co sie dzieje wokół .......qrva ..... gdzie my zyjemy .......... co to za kraj .......... czy Polakiem sie jest za kare ???????
A teraz Was dobije ....... ostatnio dostala mi sie w rece nowela czeskiej ustawy o broni ... Czesi przywracaja rok 1890 jako rok graniczny dotyczacy kwesti broni historycznej .............. co to oznacza ?? ze to co u nas nielegalne czyli wszyskie werndle mausery 71 czy nawet manlichery 88 u nich sa bronia na ktora nie trzeba papierow bo sa zabytkami .......... 20 kilometrow ode mnie i inny swiat ......... nie chce mi sie tego juz nawet komentowac ...... szkoda nerwow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 23:19 
Małomówny czytacz

przykro mi z powodu zakończenia Twojej sprawy:/

a jesli chodzi o inne zasady - w englandii można kopać zgodnie z prawem - jest jeden ważny warunek - jeśli to cowykopiesz chcesz sprzedać - państwo ma prawo pierwokupu za cene rynkową, jeśli Państwo sie nie zgodzi możesz sobie robic co Ci sie podoba.

ehhhh...
i ja wracam??

naprawde juz za pare dni bede w kraju w który, zardzewiałe rury są groźne??
jedyny tryb odwoławczy to chyba - powołanie sie na to że zgodnie z ustawą to faktycznie sa podstawowe części broni, ale nie są już użyteczne. czyli ustawa jest krzywdząca, czyli trybunał konstytucyjny??

chciałbym zobaczyć kozaka który strzela z wykopanej po 60 latach lezenia w ziemi, lufy.
i nie mówie tutaj o zakonserwowanych stanach. mówie tutaj o pordzewiałych ogryzkach.

ehh... strach sie bać...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 23:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:01 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 października 2007, 23:55 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
A teraz Was dobije ....... ostatnio dostala mi sie w rece nowela czeskiej ustawy o broni ... Czesi przywracaja rok 1890 jako rok graniczny dotyczacy kwesti broni historycznej .............. co to oznacza ?? ze to co u nas nielegalne czyli wszyskie werndle mausery 71 czy nawet manlichery 88 u nich sa bronia na ktora nie trzeba papierow bo sa zabytkami .......... 20 kilometrow ode mnie i inny swiat ......... nie chce mi sie tego juz nawet komentowac ...... szkoda nerwow.

A tak, tak... Zapodam linki, bo i tak nikt z nas o zdrowych zmysłach niczego nie kupi. Aukro jest pod pilną obserwacją, ponieważ jak czytaliśmy ( viewtopic.php?t=47672 ) polska mafia zbroi się w poniższy sprzęt:
http://www.aukro.cz/item258434871_ital_weterli.html Na marginesie: to nie jest włoski Vetterli-Vitali, ale holenderski Beaumont 1871/88. Ta broń ma niezwykły, przecudnej konstrukcji zamek. Patrząc na aukcję czuję się jak dzieciak liżący szybę w cukierni :n
http://www.aukro.cz/item258437434_usa_p ... _1870.html
http://www.aukro.cz/item256338536__lahu ... 1864_.html
http://www.aukro.cz/item260083235_us_pu ... pdoor.html
http://www.aukro.cz/item260081427_angli ... m1877.html
http://www.aukro.cz/item260085323_us_pu ... 32_20.html
http://www.aukro.cz/item260086538_ameri ... nside.html
http://www.aukro.cz/item258880257_kulov ... nkcni.html
http://www.aukro.cz/item259674902_puska ... _1866.html
http://www.aukro.cz/item259917104_mauser_mod_71_84.html
...tylko karabiny, tylko dzisiaj. A zwykle jest jeszcze więcej. Wszystkie ostre. W Czechach licytujesz, wyjmujesz z paczki i wieszasz na ścianie. W Polsce idziesz do pierdla.
Trzeba sobie szczerze powiedzieć: Czechy zawsze nas cywilizacyjnie prześcigali. I to się raczej nie zmieni.

pablo11 napisał(a):
jak to przeczytałem to aż sie przeraziłem... czyli jestem następny w kolejce... nie ma co liczyć na warunkowe umorzenie lub znikoma szkodliwośc społeczna???

Nie miej złudzeń, Pablo11...

warszawka69 napisał(a):
zasrańcy...
może jakoś się doczepić do błędów proceduralnych? skoro pogubili rzeczy i rachunek to może w ogóle nie Twoje rurki były u biegłego?

Rozważaliśmy taką opcję z adwokat, zwłaszcza że błędów było niemało. Poczynając od źle sporządzonego protokołu przeszukania i biegłego, który nie potrafił właściwie określic typu broni, kończąc na tym, że głogowska prokuratura już wcześniej jeden dowód w tej sprawie zgubiła. I nie znalazła. Ale została rozgrzeszona przez wyższą instancję, oczywiście.
Pewnie w państwie prawa dałoby się cały akt oskarzenia obalić... Ale u nas rozjuszyłbym tylko prokuratora z Głogowa... Prowadzi kilkadziesiąt podobnych spraw i wszystkie muszą zakończyć się wyrokami. Posada w Warszawie czeka... Chociaż po niedzielnym wieczorze chyba nie jest ona już tak bardzo pewna :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 06:36 
Generał Broni
Generał Broni

Argo napisał(a):
Renald nie uciekniesz im, nie wynajmiesz afgancow zeby im to recznie wytlumaczyli ze nie warto Ciebie tykac, nie bedziesz do nich strzelac bo to co Ci zakwestionowali i to pogiety i nie dzialający zlom, a nie kałach z wiadrem pelnych magazynkow, nawet kosy im nie sprzedasz, bo jestes przyzwoitym i chcacym normalnie zyc i oddawac sie swojej pasji czlowiekiem, ale to do nich nie dotrze, jestes tak my wszyscy razem latwym celem, na Tobie a i na wielu innych z nas latwo i bezpiecznie sie robi wyniki, nie trzeba sie potem nerwowo ogladac za siebie i ryzykowac zyciem bliskich ........... a prawdziwi przestepcy sa nietykalni bo sie ich wymiar sprawiedliwosci zwyczajnie boi .......... i pewnie pekaja ze smiechu obserwujac co sie dzieje wokół .......qrva ..... gdzie my zyjemy .......... co to za kraj .......... czy Polakiem sie jest za kare ???????

No cóż Argo - podpisuję się pod tym co napisałeś - święta racja - musimy pomyśleć o jakiejś inicjatywie społecznej - no wiecie podpisy itp. i projekt ustawy do parlamentu zgłosić :)
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 09:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

.....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:00 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 15:42 
Generał Broni
Generał Broni

Czy prawo polskie dopuszcza eksperyment sądowy jako dowód?Chodzi mi o hipotetyczną sytuację- adwokat Renalda nie zgadza się z orzeczeniem biegłego i domaga się, by ten zademonstrował, że kupa rdzy może wystrzelić pocisk za pomocą wybuchowego materiału miotającego.Sąd i strony zainteresowane przyglądają się na strzelnicy z bezpiecznej odległości ..... :jump :666 PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 16:55 
Pułkownik
Pułkownik

Wynik eksperymentu sądowego jest dowodem w sprawie. Nie zgadzam się z opinią, że lepiej siedzieć cicho i nie bulgotać. Odwołuj się chłopie i to szybko , składaj wnioski dowodowe . W Polskim wymiarze sprawiedliwości po du pie dostają pokorni i bierni. Jak będziesz robił prorokowi pod górę to może ci umorzą za znikomą szkodliwość. Zależy od lokalnych układów. Ale jak piszesz ,że prorok zaoczny to może się śmigniesz. Nie muszą chodzić na strzelnicę , należy doprowadzić do konfrontacji z biegłym na sali sądowej. Niech pokaże na tych zabranych fantach ( jeśli się odnajdą , jak nie do wyrok do kasacji ) , że jest to przedmiot odpowiadający definicji - "Bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów powstających na skutek spalania materiału miotającego jest zdolne do wystrzelenia pocisku, a przez to do rażenia celów na odległość." Biegli w większości posiadają mniejszą wiedzę o broni niż część forumowiczów :1 ,a jeśli wiedzę posiadają to nie potrafią jej przekazać ( widziałem , słyszałem ) . A po primo niech udowodni ,że te przedmioty to w ogóle kiedyś bronią były. Niestety nie wiem jak wyglądały

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]