Teraz jest wtorek, 21 kwietnia 2026, 19:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 września 2007, 11:39 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

A mnie to naszła ochota, żeby popolemizować..... Nie byłem ostatnio w środku, co sądzicie o tym "chodniczku"? Czy wymiary się zgadzają z 668 czy nie? Czy w innych 668 występuje taki "chodniczek"? Może to jakas hybryda 668 i 674? Oczywistą sprawa jest, że piecyk dyskwalifikuje toto jako normalny schron amunicyjny, ale taki "mieszaniec"? Chyba, że ten chodniczek to halucynacje.

Niech ktoś zajmie stanowisko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 października 2007, 17:13 
Szeregowy
Szeregowy

Witam Panowie!
Co do schronu w Świniarach. Na nazwanie schronu w wale wiślanym w Swiniarach Regelbau 674 a nie Regelbau 668 pozwoliłem sobie z kilku powodów: 1. Schron nie posiada kominków instalacji p-gaz 2. Obiekt posiada charakterystyczny dla Regelbau 674 chodniczek. Jest możliwość że jest to jakaś hybryda z tym że zdecydowanie bardziej pasująca do Regelbau 674 niż 668. Jednak R674 jest wynikiem długiej korespondencji z badaczami z Belgii i Niemiec, więc nie martwcie sie że to wynik wybujałej wyobraźni badacza z Bochni (w przeciwieństwie do lokalizacji, i w ogóle istnienia, niektórych schronów powstałych w głowie badacza z Wieliczki)

pozdrawiam serdecznie
Maciek Jasiński

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2007, 13:42 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Czołem,

Co konkretnie masz na mysli mówiąc "kominki instalacji p-gaz"? Przewody wentylacyjne do Hes-a? Czy komin do WT-80?
Czyli prościej - czy ten schron miał nie mieć wentylatora Hes 1,2 , pieca Wt-80- czy jeszcze czegoś innego?

pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2007, 15:55 
Szeregowy
Szeregowy

Chodzi o instalację wentylatora. Moim zdaniem ten schron nie był przystosowany do zainstalowania go. co wydaje mi się oznacza że nie był to też zwykły R668..
....wymoderowano-Grzebiuszka...
pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 października 2007, 23:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

"kominki instalacji p-gaz" to zapewne rury od anten. tego badacze zagraniczni zapewne nie dopowiedzieli juz.....
aż się włos na głowie jeży...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 października 2007, 02:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Szpadelkomando,

Czy nie sądzisz, że piec w schronie amunicyjnym to wielka nierozważność? Czy w innych schronach amunicyjnych były instalowane piece?

pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 października 2007, 10:42 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Z pewnością jest to dziwne. Jednak cechą wyróżniającą typu Regelbau 674 jest ten nieszczęsny, wspominany już wielokrotnie chodniczek. Tak wynika z niemieckiej dokumentacji... Biorąc pod uwagę dość specyficzne warunki panujące w Polsce, Niemcy mogli wpaść na pomysł budowy hybrydy, mogącej pełnić zarówno rolę magazynu amunicyjnego jak i schronu piechoty (zależnie od potrzeb). Stąd wyjscie nie piec, który wcale nie musiał myć zamontowany (i wtedy obiekt służyłby jako R674). Jednak nie zmienia to faktu że sama bryła to Regelbau 674 a nie 668.

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2007, 12:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Czołem

Możesz wrzucić na forum rysunek z wymiarami z natury tego konkretnego schronu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2007, 17:43 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć

Nie zciągałem z niego dokładnych wymiarów. Jednak mierzenie nie rozstrzygnie typu, przecież i R668 i R674 były budowane na planie takiego samego kwadratu. Ale jeśli chcesz to przy okazji mogę go pomierzyć :)

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]