Teraz jest środa, 12 listopada 2025, 23:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 17:12 
Plutonowy
Plutonowy

dzięki :) ale chyba w tą sobotę się nie wyrobię, na wszelkiwypadek jednak napisz ;) co do buł, chodzi mi o glinianki w Ogrodzieńcu o których pisze Kenny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 maja 2006, 17:27 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Lasy Szklarskiej Poręby. Można znaleźć tam przepiękne okazy ametystów, agatów i dolomitów.

Jak będziecie kiedys w Ustroniu morkim to poszukajcie skamieniałości na brzegu morza. Znalazłem tam wiele pięknych okazów. Między innymi prawie 10-centymetrowy odcisk morskiej rosliny, który sprzedałem. Często można też natknąć się na piękne skamieniałości belemnitów. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 08:52 
Plutonowy
Plutonowy

wczoraj byłem na lotnisku w Pyrzowicach, zatrzymałem się przy budowie S1, cała na podbudowie z kamola wapiennego, można znaleźć trochę skamieniałości, jak będę miał czas wrzucę zdjęcia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 czerwca 2006, 15:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Gdynia- Orłowo?- tam gdzie masz klify, jest troche kamyczków, z tego co wiem to krzemieni troche jest, ale sam nic ciekawego nie znalazłem, czasami trafiają sie większe belemnity w większych kawałkach skał, no i wapienie Gotlandzkie powinny wychodzić, ale to są często duże bloki skalne, ale zato ładne Orthocerasy w takowych widywałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2006, 18:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ROMULUS żwirownie ładnie widać na mapach Sztabu Generalnego WP 1:50000, na lewym brzegu Wisły we wsi Grupa np. są, sam nie zwiedzałem więc nie wiem jak z dojazdem, możesz bardziej sprecyzować "pomorze", jak moje rejony to poszukam w literaturze i na pewno sie coś znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 czerwca 2006, 20:04 
Major
Major

Dzięki Fidel za szybką odpowiedź :1
Chodzi mi głównie o okolice Świecia i ..... Gdańska ale nie pogardzę informacjami na temat innych ciekawych miejsc w województwie pomorskim .
No i interesują mnie głownie żwirownie połozone na morenach czołowych .

:pa

Romulus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 lipca 2006, 15:59 
Szeregowy
Szeregowy

Mam pytanie. Wybieram się w okolice gór sowich. Zna ktoś może tam jakieś miejsca gdzie można znaleźć minerały :que Najlepiej żeby było to niedaleko Polanicy. Dzięki z gory i pozdro. :jump :jump :jump :jump :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 19:31 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Trasa Złotoryja ---- Lwówek Śląski. Dość duzy "asortyment" minerałów.
Pozdr.daro. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2006, 23:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Co do skamienialosci w Czestochowie to fajny jest stary kamieniolom na zawodziu, przy ulicy Mirowska - Złota, bardzo duzo skamienialosci slimaczkow, i wiekszych osobnikow, teraz zaopmnialem nazwy ale to takie podobne do zolwi:) tylko z widocznym grzbietem na gorze, mialem kiedys taki dosc spory kamien w ogrodzie,ale mi ktos chyba za*****:/.

Jezeli jest ktos chetny to zapraszam na priv, oprowadze po okolicy, kamien to czysty ladny bialy wapien, miejscami z duza iloscia gliny i kwarcu... ciekawe miejsce poniewaz malo kto tutaj szuka i wyciaga skamienialosci, a jest ich full:)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 września 2006, 15:28 
Pułkownik
Pułkownik

jesli chodzi o centralną Polskę to fajną miejscówką jest kamieniołom wapieni w Piechcinie k. Barcina (kujawy)
Skały pochodzą z okresu górnej jury i można tam spotkać głównie amonity,małże,ramienionogi,gąbki oraz jeżowce.

Dostep co prawda nie jest łatwy, ale jak ktoś jest zainteresowany to moge zradzić pod adresem Bax21@os.pl

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 11:54 
Moderator
Moderator

w tej części Pl (Karpaty fliszowe) ciężko upolować coś ładnego ze skamieniałości w zasadzie to zostają Ci rybki z fliszu karpackiego czyli szukasz w iłowcach pomiędzy warstwami piaskowca czasami się ładne zdarzają
nie ma w tym rejonie jakichś szczególnych miejscówek (przynajmniej ja nie znam) ale szukaj odsłonięć z dużą ilością łupków w stosunku do piaskowców
a i polecam szukanie na szczelinach często trafiają sie ładne kryształy kalcytu czasem kwarcu pod postacią diamentów marmarowskich (kilkumilimetrowe obustronnie prawidłowo zakończone - piramidką) a nie usmaruj się za bardzo w asfaltycie:P

Ostatnio edytowano czwartek, 7 czerwca 2007, 12:01 przez Kenny, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: prośba do forumowiczów.
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 12:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

widelecs napisał(a):
proszę o pomoc w maju będę miał pare dni wolnego i chciałbym się wybrać z synami na dwa lub więcej dni w poszukiwaniu skamieniałości roślin i zwierząt w okolicach polski pd wsch,jak najbliżej jasła gorlic[w promieniu około 150 km]

To ja bym bardziej proponował Słowację, nasi sadziedzi mają lepiej rozpracowane miejscówki (szczegłowe opisy, mapy, itd) trzba szukać w googlach uzywając słowackiego nazewnictwa.
Oto przykład fajnych lokalizacji http://www.preshowminerals.szm.sk/ bane, lomy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Żwirownie GOP
PostNapisane: sobota, 3 listopada 2007, 12:57 
Szeregowy
Szeregowy

Witajcie. Interesują mnie żwirownie na Górnym Ślasku. Szczególnie w okolicach Bytom, Zabrze, Gliwice ale inne również w GOP-ie. Czy znacie jakies ciekawe lokalizacje? Jak jest z wejsciem do tych obiektów? Mozna pisac mi róznież na PRV. Za pomoc dziekuje. ORTUŚ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 10:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kamieniołom jurajskiego wapienia płytowego Mirów-Kamir. Obecnie coraz gorzej z pozyskaniem ładnych okazów z tej miejscówki, ze względu na zaniechanie wydobycia.

Szczegółowa mapa geologiczna Polski 1:50 000 (arkusz Krzeszowice)
[ img ]

Mirów-Kamir
[ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2010, 19:41 
Porucznik
Porucznik

Odkurzę nieco temat: kamieniołom cementowni Ożarów. Na tyłach cementowni, dokładnego dojazdu nie podam, bo trafiłem przypadkiem przy okazji poszukiwań krzemieni pasiastych. Można znaleźć zwapniałe ślimaki i skrzemieniałe małże, ale jakie, nie wiem, nie moja działka. Mnie ucieszyły "pasiaki" tym bardziej, że problem ze zbieraniem: przy pracach polowych miejscowi zbierają i potem odsprzedają.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]