|
Witam po dłuższej nieobecnośći,
<BR>
<BR>A propos drzwi - nie wyglądają one na II wojnę, a na pewno nie na rok 44. Niemieckie części pancerne były wysoce ustandaryzowane, a to co widać dość wyraźnie różni się od znanych typów. Beton w środku drzwi był w ogóle niespotykany. Może to coś międzywojennego, albo I wojna? Czy ktoś z forum może pomóc? (ja w I wojnie i latach międzywojennych jestem cienki)
<BR>
<BR>A propos Pantherturmów - ilości podawane w literaturze są różne, też spotkałem się z 8 sztukami we Wrocławiu. Ciekawe, skąd autor czerpał te dane. Plus jeszcze kilka wdłuż Odry - no,no. Może warto by się rozejrzeć w terenie? W zeszłym tygodniu widziałem jeden z ostatnich ocalałych reliktów po pantherturmie we Włoszech - w Rimini. Tam robili to jeszcze inaczej - stalowe pudełko (OT-Stahlunterstand mit...) obetonowane 1,5 m żelbetu, nie wygląda to na 100% standardowe rozwiązanie (wg. planów powinno być na zmianę 1 i 1,5 m żelbetu), plus nietypowe umieszczenie wejścia (wejście w schronie betonowym było na innej ścianie niż wejście w schronie stalowym - taki labirynt). Czyli chyba następna odmiana.
|