Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 00:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 13:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam. Podrzucam pare fotek mojego tornistra wz.25 z 78 P.Piech. , z oryginalnymi szelkami starego typu. stempelki z 1926r. Jeżeli o takie Ci chodzi Berlin to będziesz miał dobry pogląd ;) Jestem ciekaw efektów Twoich prac, jak skończysz to chętnie zobacze foto, zresztą myśle że nie tylko ja jestem ciekaw :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano sobota, 10 listopada 2007, 13:59 przez 61P.P., łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 13:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

cd:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 14:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za fotki.
Mimo że mój to 27[stemple z 1931 roku i 5 bat. sap] ale na twoich fotkach widać dokładnie jak były mocowane szelki. Wynika z tego że mam dwie szelki z 'uszkiem' choć druga powinna być z dziurkami do zapięcia ale przerobić to chyba nie problem[chyba ze ktoś ma na zbyciu/wymianę takową]. Największy problem to uzupełnienie materiału po molach, naprawa rozdarć i sztywne elementy skórzane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 16:20 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam.
Mam w kolekcji ładny tornister akurat wz 27 i może dobre zdjęcia jego pomogą w reperacji. Jak będą potrzebne jakieś szczegóły z tornistra to mogę podesłać ich zdjęcia.
Tak dodatkowo warto by było zająć się jakimś wątkiem na temat polskiego tornistra wz 27 jego odmian, mam cztery tornistry wz 27 i każdy różni się detalami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 20:15 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzięki bardzo Paweł. Dzieki wam wiem na czym stoję i co mam do roboty. Postaram sie na dniach podrzucić fotki mojego wz.27.

Do czego służyły te dwa ucha skórzane pod klapą?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 20:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ładny tornister Pawelec :za ale myśle że lepiej jakbys tutaj wrzucił pozostałe wz.27, bo mały wątek o tornistrach jednego wzoru szybko zginie wśród innych a tutaj jest cała IIRP i każdy może wszystko znaleźć w jednym wątku, ale ostateczna decyzja należy do Ciebie, w każdym razie chętnie je zobaczymy ;)

Właśnie tez nie wiem co się troczyło przez te uszy wg regulaminu ? podejrzewam że buty

Berlin kupiłeś go od Marka ? i ma "małe kuku" u dołu klapy ? Jeżeli tak to wiem który to, miałem go w łapach ;-) życze cierpliwości, i nie spiesz się z nim :1 , lepiej dłużej ale dokładniej wszystko zrobić, chociaż nie wiem jak długo już nad nim pracujesz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 22:01 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nie ma sprawy powoli wyciągnę swoje tornistry wz 27 i zrobię fotki każdego i wystawie na forum co do tych uszek miedzy klapą a workiem tornistra do nich był mocowany woreczek ze szpilkami do płachty namiotowej. I jeszcze jeden tornister wz 25 mam ich też trzy jeden mam luźny akurat ten jego zdjęcia i taki dodatek zdjęciowy z woreczkiem i jego zawartością do czyszczenia kbk i przybory do szycia to co powinno być w tornistrze pakowane jako trzecia warstwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 01:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No no gratuluję wczesnej wersji z szelkami typu KuK ;) rzadko sie trafiają, ja poza swoim nie trafiłem drugiego.
A co do tezy że przez te uszka troczono woreczek ze śledziami do pałatki to można wiedzieć skąd te informacje ? jakoś wydaje mi sie to dziwne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 11:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bardzo zacne plecaki! :1
Pawelec40pp, a mógłbyś zamieścić parę fotek tła dla tego plecaka, o ile dobrze widzę to polska pałatka? :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 13:09 
Pułkownik
Pułkownik

A ma ktoś taki wynalazek ? Na żywo go jeszcze nie widziałem ... ?
No dziś 11 listopada ... wypadałoby wrzucić coś ładnego Panowie ;)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 14:00 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam! Przyniesione dzis z gieldy. "Zarys Historji Wojennej Pułków Polskich 1Pułk Artylerii Polowej Legionów" wydany w Warszawie 1929r.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 14:48 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Te dwa skany powinny rozwiać twoje wątpliwość dokładnie jest pokazane miejsca mocowania woreczka z kołkami namiotowymi co jest też ujęte w tej instrukcji. Co do tła to jest polska płachta namiotowa wz 31, najpierw wzuce tu zdjęcia tornistrów a za jakiś czas zdjęcia płatki.
Tornistrów wz 25 trafiają się dość rzadko ale jakoś mam do nich szczęście poza tymi trzema które mam,miałem jeszcze dwa ten akurat co wystawiłem jest luźny w mojej kolekcji. Co do tornistra ze skany kolegi Bolasa miałem taki tylko w ręku ale nie miał wojskowych stempli tylko JHP- Junackie hufce pracy i był ubożej wykonany jak ten wz 25 czyli musiał być tańszy w produkcji data jaka była na nim to 1929 produkcji a stempel JHP z 1930 roku, zrobiłem sobie dokładny szkic i opis tego tornistra w tedy kiedy jego widziałem nie było aparatów cyfrowych a szkoda, podobne do wzoru 25 trafiają się produkowane dla harcerstwa w latach 20 -ch i 30-ch czy ten akurat był przeznaczony dla wojska czy cywilnego lub instytucji paramilitarnych tego nie wiadomo może ktoś kiedyś natrafi na odpowiedzi na to pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 15:21 
Pułkownik
Pułkownik

Niezły hokus pokus :1

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 22:17 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 16:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mogę wrzucić fotki nowego fanta - kwadrantu do armaty Schneider wz1897. Sympatyczny stan, w oryginalnym smarze.
Przy okazji chciałbym Was zaprosić do obejrzenia mojej kolekcji na forum - mam tam trochę sprzętu z Września :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 17:15 
Pułkownik
Pułkownik

No to może jako że mamy Dzień Niepodległości to takie cuś ...

[ img ]
[ img ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 22:18 przez bolas, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]