Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 15:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zdjęcia pradziadków..
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 17:37 
Moderator
Moderator

Witam!
Fotki z rodzinnego albumu..jak zaśmiecają dział to wywalić,a jeśli do czegoś pomocne-to mogę dodać więcej..
pzdr!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 listopada 2007, 18:44 
Moderator
Moderator

Opisz fotki, imię i nazwisko, czy walczyli, jak potoczyły sie ich losy i historie. Zdjęcia nie będą takie bezduszne i zyskają wyraz.

pozdrawiam Maciek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 01:16 
Porucznik
Porucznik

Popieram Maćka, opisz choć trochę fotki i okoliczności, no i czekamy na resztę :)

pozdr,
vlado

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 10:37 
Moderator
Moderator

Absolutnie nie zasmiecaja, fotki mieszcza sie w tematyce dzialu , wiec jak najbardziej sa na miejscu, popieram przedmowcow, napisz cos wiecej w jakich okolicznosciach wykonane i kogo przedstawiaja ... a teraz mała prywata :666 jesli osoby na fotkach pochodza z Zywiecczyzny, to bede mial do Ciebie kilka pytan o przydzialy wojskowe tychze....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 11:16 
Moderator
Moderator

Witam!
Pomimo szczerych chęci,mogę jedynie dodać kilka lużnych informacji n.t.osób widocznych na zdjęciach.Niestety nie ma już dziś w mojej rodzinie osób pamiętających I-szo wojenne losy
przodków...O jegomościu z szabelką,potrafię powiedzieć jedynie,że pochodził z Białej k.Bielska-wojnę przeżył,co dalej nie wiem...Natomiast postać na fot.z drzewem w tle (postać ,,z wąsikiem'')-jest mi bliższa w koligacjach..Nazywał się Grzegorczyk Wiktor,pochodził z Żywca,przydziału nie znam,a rodzinne podania głoszą,że szlak bojowy zakończył we Włoszech(?),ciężko ranny trafił do szpitala,przeżył,powrócił do rodzinnego Żywca...i w zasadzie tyle wiem.Może jakieś szczegóły dot.jednostek w których w/w panowie służyli uda się rozszyfrować z zapisków umieszczonych na odwrotach fotografii..
pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 11:31 
Moderator
Moderator

Tutaj jeszcze druga strona zdjęcia/pocztówki z szałasem w tle...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 11:33 
Moderator
Moderator

Jeszcze takie:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 12:02 
Major
Major

ta ostatnia fotka bardzo mi się podoba.jak ze Szwejka :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 13:45 
Moderator
Moderator

Odnośnie przydziałów..-Po innym z ,,pradziadów''pozostała książeczka,ale nie ma fotek wspomnianego..
Tak to wygląda:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 22:43 
Moderator
Moderator

Czesc Idol
Przodek o ktorym piszesz mogl swój szlak bojowy zakonczyc jak najbardziej we Włoszech, wiekszosc pulkow galicyjskich od 1916/17 roku tam walczyła, praktrycznie az do kapitulacji Austrowegier.
Wielce przyjemny tem militarpas,ale jak widze po wpisach to mieszkancy szeroko pojetej Zywiecczyzny trafiali i do 31- cieszynskiego i do 16-krakowskiego pulku lanwery, czyli na dwoje babka wrozyla, pytam ze wzgledu na wasko pojeta prywate ;) bo probuje chocby hipotetycznie ustalic jaki przydzial mogl miec moj pradziadek, mieszkal w Nieledwi koło Milowki , no i ze wzgledu na wiek jako ze w momecie wybuchu wojny mial po 30-tce, na pewno trafil do pulku landwery, zreszta pobytu na wojnie o malo nie przypłacil zyciem, bo byl ciezko ranny, stracił dłon i oko i trafil do niewoli rosyjskiej, ostały mi sie po nim jedynia pamiatki materialne w postaci klamry od pasa itp gadzetow, ale jak na złosc zadne dokumenty.

Dobra, a terazna zachete, cos z mojego albumu rodzinnego, co prawda to nie ck armia, ale tez mundurowi, na fotce zaloga stacji kolejowej Trzebinia na linii kolejowej Katowice-Krakow, zdjecie wykonane miedzy 1900 a 1910 rokiem ale blizej 1900, na fotce jest moj inny skolei pradziadek- Jan Jagiełło, czwarty z lewej , w cywilnej czapce i z dewizka ........ za Austrowegier kolejarz to był gosc ;)
Jak macie fajne fotki z epoki to wrzucac .... nie krepowac sie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 22:59 
Moderator
Moderator

W takim razie jeszcze coś ,,z epoki'':

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 23:24 
Moderator
Moderator

Jeszcze raz Wiktor G.-tym razem zdjęcia z atelier...

Tak nawiązując do zawodu kolejarza w owych czasach,muszę przyznać że i w mojej rodzinie był to powód do dumy...Natomiast po IIwś,z niewyjaśnionych dla mnie przyczyn ;) ,pojawiło się lokalne powiedzenie:,,Ojciec robotny,matka porządna a syn kolejorz...''

P.S.Mam pytanko do znawców tematu:Konkretnie interesuje mnie na ile prawdopodobnym jest wykorzystywanie jeńców włoskich do prac przymusowych na terenach galicji??
(chcę zweryfikować opowieści n.t. obozu jenieckiego,którego obsada miała pracować przy budowie infrastruktury browarów żywieckich...''

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 23:47 
Moderator
Moderator

idol napisał(a):
P.S.Mam pytanko do znawców tematu:Konkretnie interesuje mnie na ile prawdopodobnym jest wykorzystywanie jeńców włoskich do prac przymusowych na terenach galicji??
(chcę zweryfikować opowieści n.t. obozu jenieckiego,którego obsada miała pracować przy budowie infrastruktury browarów żywieckich...''

Wykorzystywanie jencow wloskich na terenie Galicji nie jest bardzo prawdopodobne, a pewne, jency włoscy pracowali na pewno na terenie kamieniołomu w Straconce ( Bielsko -Biała) a takze przy pracach naprawczych linii kolejowej Zywiec -Zwardon ( przy innych liniach na pewno tez ) dosc powiedzec ze na starym cmentarzu w Zwardoniu maja znadowac sie kwatery jencow włoskich zmarlych z chorob w tym okresie, nie wiem czy takowe sa tam zachowane, jakos nigdy nie mialem dosc czasu zeby to info zweryfikowac. Na temat prac jencow włoskich na rzecz browaru zywieckiego nie wiem nic, ale wydaje sie to bardzo prawdopodobne, w koncu arcyksiaze Karol von Habsburg - własciciel tego browaru byl pulkownikiem artylerii ck armii, wiec niewykluczone ze mogl miec z tego tytułu pewne profity.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 10:51 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

a co do pradziadka Jana to najprawdopodobniej mam książkę kontrolną przejeżdżających składów lub coś w tym stylu. znalazłem u babci a my musimy się tam wybrać pokopać na strychu :lol: tylko Argo napisz kiedy możesz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 12:17 
Pułkownik
Pułkownik

Określenie położenia takiego obozu byłoby całkiem ciekawe... :piwo Nawiasem mówiąc, mój pradziadek też walczył na froncie włoskim, niestety nie znam szczegółów (oprócz tego, że jechali tam pociągiem :) ).

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]