Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 17:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Bolek skąd bierzesz te kurioza ? :D ale kurteczka coraz ładniejsza się robi, brawo :1
Dzięki Pawelec za skany, teraz wierze ;) ale czy pałatka jest na pewno polska, a nie austrowęgierska ?
Zaraz zobaczymy kolekcje Kowala :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 19:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Pałatka jest w 100% polska oryginalna ma ładny stempel odbioru wojskowego M.S.Wojsk Int 33 i literę Z.
No i ode mnie fotka z okazji święta 11 XI.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 19:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Hmm nie podoba mi się ta pałatka... mosiężne okucia ? a guziki jakie są ? jak możesz daj foto całości.
Kurteczka stemplowana ? :) chętnie obejrzymy więcej zdjęć, jeżeli można.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 19:53 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To jeszcze w klimacie patriotycznym parę fotek z obchodów 11 XI w Warszawie - było trochę pojazdów, wystawa plenerowa Muzeum Wojska Polskiego itp.

- czołgista wypatrujący z samochodu pancernego Renault
- kurtka wz36 majora piechoty i rogatyweczka polowa
- dla mnie rewelacja - UR. Ponoć mają tego w MWP w sumie 4 sztuki.

Pozdrawiam!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 21:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

To i ja coś od siebie:
Kurtka wz.19 sierżanta saperów, gabardyna, wytwórca J.Rabin, Baranowicze, Szosowa30. Guziki wz.27.
Kurtka jest bardzo ciekawa ponieważ była pierwotnie kroju wz.19, następnie była przerobiona na wz.27 i w 1936 przerobiona na wz.36 brała udział we wrześniu, przetrwała wojne i tak się dziś prezentuje. Gdy ją nabyłem wyglądała dziwacznie, i przywróciłem ją do pierwotnego wyglądu, ale widać na niej wszystkie 3 wzory ;) Widać że jest to szycie z wczesnych lat 20tych, ma charakterystyczny "sukienkowy" kształ.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 20:49 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Cytat ....."Hmm nie podoba mi się ta pałatka... mosiężne okucia ? a guziki jakie są ? jak możesz daj foto całości.
Kurteczka stemplowana ? chętnie obejrzymy więcej zdjęć, jeżeli można. " ........Kolego 61 P.P. rozwiej twoje wątpliwości jest dobra, ma przepisowy kształt i krój jest dokładanie taka jak w dokumentacji opisana, została znaleziona z tornistrem wz 33 menażką i chlebakiem wz 25 w Warszawie na Ochocie, wszystkie elementy oporządzenia są podpisane nazwiskiem i stopień skrót Kapr. i nazwisko. Załączam dodatkowe zdjęcia jej, co do tego że ma mosiężne okucia tak powinna mieć oryginalna pałatka jest ona dokładnie opisana w dokumentacji opublikowanej w którymś Przeglądzie Kawaleryjskim nie pamiętam numeru, zapraszam do jej lektury warto przeczytać one też rozwieją twoje wątpliwość, i fotka guzika z płaszcza wz 36 do porównania z tym na pałatce.Jak będziesz kiedyś w Warszawie zapraszam do jej obejrzenia, no i stemple mojej kurtki szeregowego sukiennej wz 36, i tak dodatkowo dostałem na priwo meila z zapytaniem czy naprawdę mam te trzy tornistry wz 25 podsyłam ich fotki.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 listopada 2007, 20:54 przez pawelec40pp, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 20:52 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zdjęcia stempli kurtki wz 36 i tornistrów wz 25

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 22:10 
Pułkownik
Pułkownik

Spawelec - kapitalne te tornistry ... rzadko się zdarzają z nieposkracanymi szelkami. De facto większość jakie widziałem miała pobcinane fragmenty szelek i wsadzoną szynę. Przykład poniżej:

[ img ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 22:15 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 23:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki za dodatkowe fotki pałatki, na zdjęciach wygląda na oryginalna, jednak zastanawiam się bardziej czy nie jest to produkcja austrowęgierska, zresztą też ich używaliśmy. Dziwi mnie brak stempla wytwórcy, wkońcu w IIRP każdy sygnował swój wyrób, tymczasem widoczny stempel Ms.Wojsk jest tak nadzwyczajnie odbity że widać tylko liczbe 33 , cały okrąg a napis MS.Wojsk jest szczątkowy :drap
No ale nie ma co rozważać, jak będzie okazja to chętnie obejrze ją na żywo ;)

No no Bolas, furażerka wygląda mi jakoś znajomo :D
Ładnie się prezentuje z płaszczykiem ;) , tak szczerze to sam się zdziwiłem, że sukno zachowało się w takim stanie.
W sumie furażerka się najlepiej zachowała, a płaszcz dostał po splocie i owijacze po kolorze :( ale postaram się żeby na nowy rok płaszcz leżał na manekinie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 23:14 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

No no ładnie wyszła, ja mam oryginalne okucia od wentylatorków po takiej furażerce, niestety ją tak mole zjadły że tylko potnik został i te okucia. Są one w bardzo ładnym stanie w farbie koloru khaki malowane stalowe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 23:32 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Pałatka Austro-Węgierska nie miała w okuciu na bagnet prostokątnego tylko okrągły otwór i nie była w kształcie rombu tylko kwadratowa, miałem kiedyś austryjacka z 1916 roku, ta jest polska, co do sygnowań na polskich przedmiotach to mam sporo elementów z oporządzenia z jednym stemplem i bez np.: tornister wz 33 czy chlebak wz 33 i 25, pasy, ładownice , żabkę do łopaty saperskiej z tłoczonym tylko orłem, tak że sygnatury na polskich fantach są czasami skromne czasami dość gęsto ostemplowane nie ma na to reguły.To nie gra roli że przedmiot ma jeden stempel ważne że jest w kolekcji i że oryginał a jest to rzadki fant. Ta ma tylko ten stempel, u kolegi widziałem pałatkę polską skromniej stemplowana niż moja miał tylko stempel z datą VI 1938 i nic więcej. Poszukam tego Przeglądu Kawaleryjskiego w którym jest ta dokumentacja pałatki i podam numer jego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 23:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W porządku pawelec, mam ten numer, przeglądałem go i wszystko się zgadza, ja niewykluczam jej oryginalności, ale sam wiesz, jak są rzadkie fanty to czasem ze zdjęcia trudno uwierzyć, trzeba widzieć na żywo ;) A jeżeli chodzi o stemple, to fakt, też mam np chlebak wz.33 bez żadnych stempli.
PS: Panowie może warto się dogadać, w sprawie tej furażerki i zrobić jedną w 100% oryginalną ?
PS2: Jeżeli masz możliwość, to prosze wrzuć zdjęcie tej żabki do łopaty saperskiej ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 listopada 2007, 00:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Elegancka robota!! Wygląda naprawde dobrze.

Jakby Bolek nie reflektował na te okucia do wywietrzników to ja bym chętnie :) uzupełnił bym swoja rogatą wz.35

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: TERAZ POLSKA - 1939
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 14:18 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,

Chciałbym poprosić, jeżeli któryś z Kolegów ma, o zdjęcia wnętrza ładownicy do Browninga na 5 magazynków z PRZEGRÓDKAMI. Czy takie ładownice często można spotkać i w jakich latach były produkowane.

Pozdrawiam,
Konrad

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 listopada 2007, 17:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja tez z prośbą.

Jaką długość miała przesuwka i cyfry na naramienniku i jak wyglądały te cyfry- chodzi mi o 1 i 2 [mogą być blaszane]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]