Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 18:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 12:40 
Moderator
Moderator

dasmodel napisał(a):
a co do pradziadka Jana to najprawdopodobniej mam książkę kontrolną przejeżdżających składów lub coś w tym stylu. znalazłem u babci a my musimy się tam wybrać pokopać na strychu :lol: tylko Argo napisz kiedy możesz

Sam sobie wyhodowalem konkurencje :666, dobrze mi tak .....
marcinl napisał(a):
Określenie położenia takiego obozu byłoby całkiem ciekawe... Piwko! Nawiasem mówiąc, mój pradziadek też walczył na froncie włoskim, niestety nie znam szczegółów (oprócz tego, że jechali tam pociągiem Fajnie ).

Marcin nie sadze aby taki oboz wedle naszych dzisiejszych pojec w ogole istnial, mysle ze jency byli zwyczajnie zakwaterowani gdzies na terenie browaru, upchniecie tam kilkudziesieciu osob ...no powiedzmy setki ( nie sadze zeby ich bylo wiecej) raczej nie stanowilo wiekszego problemu a nawet jesli by to bylo poza jego obrebem ( owczesnym) to na pewno w bezposrednim sasiedztwie, a w zwiazku z tym nie przychodzi mi do glowy zadna lokalizacja, ktora by sie na taki obiekt w tej okolicy nadawała.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 12:49 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

" konkurencje" :zolta - dzięki kuzyn tego się po tobie nie spodziewałem ale z racji pokrewieństwa masz wybaczone co nie zmienia faktu że musimy tam skoczyć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 14:10 
Moderator
Moderator

Witam!
Jeńcy mieli ponoć kopać ujęcie wody dla browaru (stare ujęcie),które fizycznie istnieje do dziś,a raczej jego smętne resztki można oglądać w terenie...ponoć ich dziełem jest również stary kanał odprowadzający ścieki z browaru..
Dzięki za odpowiedzi...
P.S. :Marcinie- :piwo to jakaś sugestia??

Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 listopada 2007, 18:04 przez idol, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 listopada 2007, 17:25 
Moderator
Moderator

W związku z obchodami rocznicy odz. niepodległości,wrzucę jeszcze foto..-nie dość,że z epoki,to jeszcze pamiątka tamtych wydarzeń..zobaczyć możecie aktorów przedstawienia p.t.,,obrona jasnej góry'',wystawianego ponoć z okazji odzyskania niepodległości ;) ....(w tle widoczny budynek żywieckiego ,,Sokoła)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 listopada 2007, 19:28 
Kapral
Kapral

Witam , mam problem z identyfikacją zdjęcia. Dziadek męża uczył się w Szkole Podoficerów. Z relacji rodziny wiem tylko tyle , że jeździł często do Poznania, do Biedrusko (obóz ćwiczebny). Próbowałam ustalić- gdzie mógł sie uczyć? Zdjęcie pochodzi z roku ok.1922-1923 r.
Na zdjęciu widnieje napis " Szkoła Podoficerów,Kurs 1903 "( chodzi tutaj o rocznik- bo w 1903- urodził się dziadek). Wchodziłam na różne strony- m.in. grudziądzkich kawalerzystów. Brakuje mi punktu zaczepienia. Chciałabym zidentyfikawać szkołę w której mógł się uczyć- co umożliwiłoby mi dalsze poszukiwania genealogiczne.
Proszę o jakąkolwiek podpowiedź i sugestje.
Być może łatwiej będzie zidentyfikawać- po oficerach, którzy siedzą w pierwszym rzędzie ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cca ... be7ac.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 10:25 
Kapral
Kapral

Przeniosłam w/w post. Założyłam nowy temat w tym dziale.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]