Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 listopada 2007, 23:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

61 PP nasuwki są oryginalne z twojego tekstu wychodzi że nigdy nie miałeś w ręku ich i mało masz odczynienia z dokumentacją i ich rodzajem z okresu II RP w temacie regulaminów, dokumentacji instrukcji siedzie 20 lat mam spory ich zbiór, mogę tylko napisać regulamin i instrukcja służy jako pogląd na wygląd przedmiotu zasadę jego użytkowania i posługiwanie się nim, zaś dokumentacja przedmiotu to już inny wyższy stopień informacji dotyczących przedmiotu, całą dokumentacje na temat dajmy przedmiotu możemy przedstawić w skrócie: Dziennik rozkazów z opisem i danymi co do przedmiotu, instrukcja jego użytkowania i dokumentacja która szła do zakładów krawieckich czyli szwalni. W dzienniku rozkazów jest podany nagłówkowo wygląd przedmiotu w zarysie, mniej szczegółowy w regulaminie czy instrukcji, cała podstawa do wyglądu przedmiotu i zasad jego szycia to dokumentacja wykroju i gotowego wyrobu tu jest to dokładnie już ujęte jak naprawdę wyglądał owy przedmiot po uszyciu a dokładnie odzwierciedla to oryginalny przedmiot, co do szycia tych nasuwek, były one szyte z odpadów z wykrojów i szyli to ludzie na ilość a nie na super jakość, mundur to jest ubranie robocze i tak do tego podchodzili przed wojną tylko że ono miało pewne wymagania techniczne i do nich było wszystko dopasowywane, To że akurat tak sztanca uderzyła w kawałek metalu i tak jest wytłoczony akurat guzik i o 1 lub 2 mm krzywo przyszyty to nikt nie zwracał na to uwagi główną role grał wygląd i zgodność z dokumentacją i wymogami technicznymi, widocznie przed wojna uznali że takie wykonanie tych nasuwek spełnia te wymogi. Jak masz inne nasuwki to z wielką chęcią je obejrzę bo jak na razie do tej pory u nikogo w kolekcji ich nie widziałem..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 01:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cóż, niestety muszę Cię zmartwić, ale nie masz racji pisząc że nie miałem takowych w ręku i że mam mało doświadczenia w tej dziedzinie. Nie wiesz o mnie zupełnie nic a piszesz takie rzeczy, nie rozumiem co masz na celu ? Tłumaczyć takich spraw jakie opisałeś tez nie musisz, bo to wie każdy logicznie myślący człowiek. Mam wykazy z dzieników rozkazów wojskowych i mam o tym nie małe pojęcie, zresztą siedze w temacie prawie 30 lat i w tym momencie Twoja wypowiedź wydaje mi się śmieszna, w każdym razie nie wniosła nic nowego do wiedzy którą posiadam.
Pisząc że nigdzie w kolekcjach nie widziałeś takich nasówek dajesz do zrozumienia że mało jeszcze widziałeś, ja takowych nie posiadam ale znam 2 osoby z mojego miasta które je posiadają ( w sumie 3 kpl.) wszystkie wykonane z precyzją IIRP , różnice są w barwie sukna i minimalnie w wymiarach ale jakość szycia jest pierwszorzędna, żaden w100% oryginalny przedmiot który przewinął się przez moje ręce nie miał guzika który jest kwalifikowany jako odpad produkcyjny czyli np krzywo wybity lub uszkodzony przez matryce. Piszesz że nikt nie zwracał uwagi jak guzik był żle wybity, krzywo,etc i zgadza się tak było... w prl-u.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 12:03 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Panowie nie ma co się sprzeczać, na pewno takowe nasuwki robiło wiele pracowni na zamówienie pułkowe i nie zawsze jakość była ta sama.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 13:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Masz słuszność Berlin ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 16:21 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Nie ma sprawy tekst nie miał na celu nikogo obrażać tylko był poglądowy i przedstawić zasadę podejścia do informacji w tym temacie uzyskiwanych na podstawie oryginalnych dokumentacji. Oczywiście nie wiem z kim na forum debatuje tak jak ktoś kto jest po drugiej stronie nie wie też z kim i obaj nie wiedzą jaką ma każdy wiedze w danym temacie. Ja się zajmuje tematem "Umundurowaniem i oporządzeniem polowym szeregowego piechoty 1922 - 1939" prawie zawodowo 20 lat. Ale z pytani jakie mi zadawałeś wynikało o skromnych informacjach na temat oporządzenia polskiego, wnioskuje to tylko z pytani o polską płachtę namiotową, gdzie twierdziłeś że jest ona austriacka i to kilka razy, gdzie obie pałatki są dosłownie inne w kroju i wyglądzie taką pomyłkę może tylko popełnić ktoś kto jest początkujący w tym temacie lub ma małą wiedze. Jest ona tak prosta do poznania że każdy kto zajmuje się od ładnych paru lat tym tematem II RP od razu ją pozna tylko po detalach, z twojej strony takie wrażenia ja wywnioskowałem że nie wiesz jak wygląda jedna i druga pałatka dokąd nie wiozłeś dokumentacji i w rękę to sam napisałeś że po obejrzeniu jej i fotek, przekonuje to ciebie ale nie do końca, dlatego zaproponowałem tobie obejrzenie jej osobiste i pytania do nasuwek, sugerujesz w tekscie ze wykonanie jest nie zgodnie i że nie sa dlatego oryginalne, skąd wiesz czy nie są oryginalne, ja je mam w kolekcji od wielu lat, kupiłem je z kurtką wz 36 sukienna oryginalną oczywiście, stemple widziałeś. Wszystkie zdobycze w tym temacie konsultuje z kolegami z tematu i osobami z Muzeum Wojska Polskiego gdzie prze kilka lat tam pracowałem, tam widziałem takie same jak moje i tak samo wykonane, co do guzika jego wykonanie to w zbiorach mam sporo znalezionych guzików na pobojowisku przez siebie z bardziej większymi wadami jak krzywe wybicie orła nie centrycznie lub nie zawinięte ranty do środka co świadczy o tym że nie do końca zwracano na takie detale uwagi. Naprawdę jak przypatrzyć się polskiemu oporządzeniu umundurowaniu różnym detalom jego to przy każdych znajdzie się coś nie dorobionego, z twojego tekstu wnioskuje że jak coś jest nie tak z felerem to nie oryginał. Dlaczego taki guzik został dopuszczony do obiegu to trzeba się zapytać tego co jego przyjął. Piszesz że znasz kogoś kto ma takie nasuwki polowe, poproś o zrobienie zdjęć i udostępnij je na forum tak jak ja to zrobiłem, zdjęcie potwierdza wszystko nawet od kolegi fant jest ciekawy, Z wielka chęcią obejrzę je jak i inni koledzy na forum tym tematem zainteresowani. W Warszawie nikogo nie znam, kto by je miał tak już jest z tymi fantami gdzieś jest jedna para a gdzieś jest kilka ,do kurtki wz 36 wyjściowej to jest kilka kompletów ale te różnią się od polowych, te które ja wystawiłem są do kurtki sukiennej polowej wz 36, oczywiście w kolekcji mam też takie nasuwki do kurtki wyjściowej i są nie zapinane tylko szyte na stałe. Co do PRL_u to też się tym tematem interesuje i tu powiem że się sporo mylisz wykonanie przedmiotów z lat 50-ch jest naprawde ładne nawet takie same jak przedwojenne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 20:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pytałem o pałatke ponieważ jest to rzadki fant którego ja sam nie mam i nie widziałem takowej na żywo, wiem że były one wzorowane po części na austrowęgierskich stąd moje podejrzenia. Nie wiem jak można oceniać czyjąś wiedze na temat oporządzenia opierając się na jednym przedmiocie ? Ja wiem wiele rzeczy o których Ty nie masz pojęcia i odwrotnie, a co do jakości wyrobów zarówno w IIRP jak i w okresie późniejszym to każdy ma swoje zdanie i doświadczenie, nie mam zamiaru nikogo przekonywac do swoich racji, każdy ma włąsną opinię i prawo do wyrażania jej. Myśle że nie ma sensu dalsza dyskusja która i tak nie wnosi nic nowego do tematu wątku oraz nie interesuje a może nawet irytuje innych forumowiczów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 23:37 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Trzeba była tak od razu napisać ze nie miałeś pałatki w ręku usiadł bym i machnął sporo zdjęć z pałatką od całej po każdy fragment i puścił tobie na meila abyś dokładnie obejrzał jak wygląda i jak trafiła by ci się w ręce abyś wiedział co i jak wygląda, nawet 100 zdjęć bez problemu.
Wiesz sam że jako kolekcjoner mając rzadkie fanty tak jak to ujęłoś do pałatki choć dla mnie nie jest ona taka rzadka bo miałem ich 5 sztuk i widziałem ich jeszcze z 5 lub 6 szt. sam mam pozostawione dwie w kolekcji, jak komuś powiesz ze masz coś takiego lub coś innego to zaczynają ciebie uważać za polei wodę albo że masz kopie, bo to jest nie osiągalne do załatwienia, takie wrażenie ja wywnioskowałem z twoich pytani bo tak trochę w tym stylu wyglądały, kilka razy twierdziłeś że jest ona austriacka to mnie zmyliło ale sprawa jest zakończona i wracamy do wątku tego forum. Tak jeszcze w wątku nasuwek jak by było możliwe z twojej strony poprosić o fotki osób które je mają i wrzucić tu na forum to było super. Jak by była jakąś informacja potrzebna z mojej strony co do wyglądu jakiegoś przedmiotu z wyposażenia piechura i jak będę miał do niego dostęp to bez problemu wzucę tu na forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 listopada 2007, 23:44 
Generał Broni
Generał Broni

:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 00:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No to mamy consensus. Jak będę miał okazje to zrobie zdjęcie, tymczasem muszę na jakiś czas odpuścić forum PS, rzadziej będę pisał niestety praca z dala od miejsca zamieszkania mnie wzywa i nieczęsto będę miał dostęp do internetu.
Pozdrawiam i życze wielu nowych fantów na forum i w kolekcjach ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 01:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

obraził sie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 13:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

Paweł co to sa za białe sznureczki na łaczeniach szelek z szynami przy tornistrach wz25 ? Czyzby jakas własna kombinacja do powieszenia na np scianie ? Jak to u Ciebie wyglada ? U mnie tornistry stoja na pułkach nie mam koncepcji na powieszenie ich do??? no wlasnie do nie wiem czego :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2007, 15:07 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

marek123 - Wypożyczałem trochę oporządzenia polskiego na wystawę związaną z 1 IX 1939 roku i pozostało to do tej pory, nie miałem czasu zdjąć a nie pozwolił bym nikomu wieszać na jakichś hakach za skórę to wolałem przyczepić sznurki. Niestety ja nie jestem w stanie trzymać każdego przedmiotu tak wyeksponowanego na pułkach jak ty, nie każdy ma super warunki lokalowe do zbierania przystosowane, w moim przypadku wyeksponowanie tylko tornistrów samych w pokoju 12 mkw. gdzie oprócz przedmiotów mam pracownie zawiązaną ze swoim zawodem - programista ( książki sprzęt programy płyty itp. przedmioty potrzebne do pracy) jest nie realne a na ścianach mam powieszone zdjęcia, jak bym chciał wszystko to co mam wyeksponować to chyba bym musiał zwiększyć lokal mieszkalny co na razie w moim przypadku jest nie realne, pozostałe pokoje zajmuje rodzina. Samych masek w kolekcji polskich mam sporo i to połowę torbowych. Dlatego mam to odpowiednio poukładane w szafie i regale tak aby mi nie przeszkadzało i nie niszczyło się. Oczywiście pewien zestaw mam wyeksponowany. Jak kupie nowe większe mieszkanie kiedyś to jeden pokój przeznaczę na te fanty cały ale to daleka przyszłość i na razie tak musi to zostać jak jest, chyba że wygram milion w Totka. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2007, 14:08 
Pułkownik
Pułkownik

Brrrr ale dziś zimno za oknem ... ;)
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 13:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jak zimno to zimno .. zrobiłem mały porządek w eksponatach i cyknąłem kilka fotek

podstawowy zestawik żołnierza z lat 20- początek 30tych [rogatywka niechcący sie załapała no chyba że to jakaś szkółka to tam takie wycofane przedmioty z liniowych jednostek trzymali nawet pod koniec lat 30tych]
- pas wz.24
- bagnet wz.24
- rogatywka wz.35
- chlebak
- kociołek wz.22
- manierka wz.31
- maska pgaz. RSC
łopatka, książeczka i nieśmiertelnik sie nie załapały na foto

Jaki był niezbędnik w latach 20tych? w ogóle w jakich latach weszły do WP II RP niezbędniki te co znajdujemy- łączona łyżka+ widelec i te rozłączane?

zestaw z września 1939

- rogatywka wz.36
- pas wz.36
- chlebak wz.33
- menażka wz.23/31
- manierka wz.38
- maska pgaz wz.32
- książeczka wojskowa
- nieśmiertelnik
- opatrunek osobisty
- bagnet wz.28
- odznaka pułkowa 1 MPS i 2 MPS
na zdjęciu nie widać niezbędnika i łopatki

Kto uzupełni oryginalnymi przedmiotami??

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 listopada 2007, 14:55 przez Berlin, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2007, 14:54 
Pułkownik
Pułkownik

Tomek wrzuć no lepsze foteczki tego chlebaka wz.25 ;) :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]