Teraz jest sobota, 7 lutego 2026, 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Klamra austriacka adaptowana do swych potrzeb przez... UPA?
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 05:32 
Specjalista
Specjalista

No witam.
Po lekturze kolejnego idiotycznego postu niejakiego Pana bagnet_SS, psującego wizerunek forum "O", zdenerwowałem się i doszedłem do wniosku, że prędzej tu otrzymam pomoc w nurtującej mnie sprawie. Trafiłem niedawno na taką klamerkę austriacką:
[ img ] druga strona: [ img ]
no i co...
Klamra sklepana na prosto, na płasko, obcięta (widać ślady po cięciu nożycami), z kawałka tego co obcięte zrobiono zaczep (raczej zdjęciu nie widać fragmentu skrzydła na tym czworokącie).
W wątku na forum O "kolega" bagnetSS wspomniał o adaptacjach klamer CK przez UPA bądź zwykłych rolników. Wiem, co groziło mieszkańcom galicyjskich wsi po przyłapaniu na używaniu np. pasa z klamrą carską czy austriacką... strach nawet o tym myśleć! Czy faktycznie dobrze zarówno bagnetSS, jak i ja kombinujemy, że to taka wcześniejsza wersja "denazyfikacji"? (deC.K.fikacja). I czy ktoś z Was posiada bądź widział na własne oczy przeróbki wykonane przez UPA? A jeszcze lepiej z wyrytym tryzubem?
Link do dyskusji na temat tej klamry - na samym dole:
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=407467#534527
PS - Argo, jeśli nie trafiłem w dział, przenieś do właściwego...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 listopada 2007, 10:15 
Moderator
Moderator

Witam
Na moj gust ten element nie ma nic wspolnego z UPA, zaryzykowalbym twierdzenie ze to ...... ozdoba przymocowana do konskiej uprzęzy, widac wyraznie ze ta blaszka byla do czegos przynitowana, pomysl o ktorym pisales tzn klamra dowolnej prowenencji ( pewnie takze austrowegierskiej), z przymocowanym trojzebem czy innymi insygniami UPA wydaje sie dosc prawdopodobny, ale osobiscie nie widzialem takiej klamry.
Z moich informacji wynika ze znalezione na owczesnych pobojowiskach pasy wojskowe czesto konczyly kariere w chłopskich obejsciach, skora byla w tym okresie dosc deficytowym surowcem, ale zawsze starano sie pozbyc klamry, aby ukryc zrodlo pochodzenia przedmiotu.
Pozdr.
PS . MKF, daj sobie spokoj z pacjentem, widac z daleka ze to jakis niedowartosciowany bubek, szkoda na takiego klawiatury.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 16:07 
Porucznik
Porucznik

MKF, zmierz może jeszcze odległość między większą częścią klamry i tą mniejszą - dorobioną. Dzięki odległości możnaby się próbować zastanowić co taki "nit" spinał (jak grubą skórę?), albo na co został nabity, o ile nie był rzeczywiście "zmodyfikowanym" typem klamry. Trochę mi się nie chce wierzyć, żeby się komuś chciało kombinować z normalną klamrą po to tylko żeby zrobić bardziej prymitywną, no ale w tamtejszych czasach i warunkach mogło być różnie.

pozdrawm,
vlado

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 05:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

siemka,fajnie ze tu o mnie gadacie:-)
jestem nowy na tym forum i "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! sie polubimy,jak Mk wspomnial ta klamra na pewno byla przerobiona,a co do wersji argo ze sluzyla jako ozdoba uprzezy konskiej to smiech na sali,czlowieku ludzie tam nie mieli co jesc a ty tu bajdurzysz o ozdabianiu koni,z UPA klamra malo ma wspolnego chyba ze tereny w jakich zostala znaleziona, :) :cop
pozdro bagnetss:-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 06:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

MK vel MKF, chlopie to ze mnie sie smiales ze kiedys handlowalem klamrami nim zaczeli w Przemyslu bic eleganckie podroby (WWI)a w Poznaniu (WWII).
,taki z ciebie typek , ja tu sobie czytam ze ty sam ze swoim kolesiem walicie na alledrogo.com co tylko sie da,
co za perfidja ,
a fe,jeszcze podpuszczasz tu ludzi na te wasze klamry,
na innym forum taki skowronek z ciebie i czysta dusza, a tu prosze :cop w temacie ktory slusznie jest zamkniety bo ty MK robiles tam sobie i swojemu koledze reklame,
takich rzeczy sie dowiaduje,
haha jak to skoncze rozsylac po znajomych to padna ze smiechu ty "handlarzu' vel "klamrologu",
dlaczego oszukujecie ludzi i sprzedajecie swoje podroby?nie wstyd ci?
:-)
wiedzialem ze z tego Frysztaka to ty najdalej byles w Krosnie a to calkiem w druga strone niz Przelecz Zebraka czy Chryszczata,
brak slow dla takich jak ty :-)
i mi tez oferowales kupno tej twojej niby wykopkowej klamry,ale nie ze mna te numery,
dobrze ze dostalem linka do tego forum i napisalem tu cala prawde o tobie,
wymoderowano, niedopuszczalne jest podawanie danych osobowych nawet przyblizonych oraz rzucanie pomowien.

pozdrawiam bagnetss.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 07:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

" jakoś ja też wiem kim jesteś i kim jest sprzedający te rzeczy i tego nie upubliczniam, jak widać jest zbyt na te klamry i schodzą, niech schodzą, fajnie, handel musi kwitnąć."--- text MKF.
.widac ze cieszy sie ze sprzedazy tych klamerek,szkoda tylko ze opyla je jako wykopki razem ze swoim kumplem ktory tez tu jest na tym forum zarejestrowany ,
ale ktorego nika na razie nie ujawnie bo nie jestem w 100%pewny ,wiec nie chce nikogo szkalowac:-)
normalnie zalamac sie mozna mimo ze on calkowicie niezna pablo11 to smie twierdzic ze zna jego dane i ze wie kim jest,czyzby proba zastraszenia?w takim razie wiem czemu pablo11 sie tak zdenerwowal:-)
pozdrawiam bagnetss:-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 11:55 
Generał Broni
Generał Broni

Argo napisał(a):
MKF, daj sobie spokoj z pacjentem, widac z daleka ze to jakis niedowartosciowany bubek, szkoda na takiego klawiatury.

Na "Odkrywcy" dostał już :yay , teraz nasza kolej na :czerwona.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 13:38 
Major
Major

ale fajnie BagnetSS!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 14:04 
Moderator
Moderator

Wydaje mi się,że on tu nie przyszedł po nauki tylko w ........... dostać?
Zamęt sieje straszny :n :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 14:05 
Moderator
Moderator

rob_k napisał(a):
Argo napisał(a):
MKF, daj sobie spokoj z pacjentem, widac z daleka ze to jakis niedowartosciowany bubek, szkoda na takiego klawiatury.

Na "Odkrywcy" dostał już :yay , teraz nasza kolej na :czerwona.

Mówisz i masz :666
bagnet ss napisał(a):
jestem nowy na tym forum i "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! sie polubimy,

Nie, nie polubimy sie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]