Teraz jest czwartek, 21 sierpnia 2025, 09:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 października 2007, 18:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Taka mała fotorelacja..

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 października 2007, 15:23 
Kapitan
Kapitan

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 10596.html
"Asesor nie jest niezawisły, więc nie może sądzić
Tak uznał wczoraj Trybunał Konstytucyjny. Na podstawie tego wyroku nie można jednak żądać wznowienia osądzonych już przez asesorów spraw"

A z tego co widzę rozprawę Rysia prowadziła pani asesor?

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: info
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 07:55 
Chorąży
Chorąży

i to jest bardzo ważna informacja. dzięki Beaviso!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 października 2007, 09:41 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Z ty że TK wypowiedział się że całkowitą działalność asesorów zlikwiduje się za 1,5 roku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2007, 13:30 
Plutonowy
Plutonowy

wiadomo cos wiecej na temat?juz jest początek grudnia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2007, 23:09 
Chorąży
Chorąży

MOI DRODZY POSZUKIWACZE...jutro przeskanuje Wam opinię z KOBiDZ-u w mojej sprawie...jest rzeczą niepojętą, w jaki sposób te dwie (PANIE??...) ;) potrafiły się dogadać MIĘDZY SOBĄ...BETON, PO PROSTU BETON, NIE GOMUŁKOWSKI, NIE 4-RP, PO PROSTU ZERO... NIE ZWRÓCIŁY KOMLETNIE UWAGI NA TO, ŻE DOBROWLONIE ZGŁOSIŁEM ZNALEZISKO, CO WIĘCEJ, ASESOR STWIERDZIŁA,ŻE UKRYWAŁEM JEDNĄ SREBRNĄ MONETĘ (CHOĆ WCZEŚNIEJ ZEZNAŁEM, ŻE MONETĘ MA BRAT I ODDAM JĄ, JAK TYLKO WRÓCI DO BYTOWA), I TE DWIE (PANIE....???);) UZNAŁY, ŻE JESTEM PRAWIE ŻE PRZESTĘPCĄ..I W DUPIE IM BYŁO,ŻE TO JA TO ZGŁOSIŁEM I DZIĘKI MOJEJ OSOBIE ZNALEZIONO TO STANOWISKO ARCHEO.... ogólnie to TRAGEDIA, I SZUKAM PRAWNIKA ( NIEDROGIEGO) ALBO SPADAM Z TEGO -PO....................... KRAJU.
LUDZIE , NIE ZGŁASZAJCIE NICZEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: RYSIU
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 09:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

:mad: :x :x :sciana tak wale juz kilka lat w ten archeo-muzealny beton i .........ODPUSCILEM !!!!!!!!!!!!!!! i -Ktos to ladnie napisal na tym forum cyt. Kocham Ten kraj jak i On mnie kocha. :zekz :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 10:51 
Plutonowy
Plutonowy

Rysiu jesli wlasnie mozesz to pokaz ten skan.Brak slow normalnie,nie ma co wychodzic z podziemia.to juz jest wulgaryzm skandal!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 20:10 
Moderator
Moderator

rysiu napisał(a):
LUDZIE , NIE ZGŁASZAJCIE NICZEGO!!!!!!!!!!!!!!

Nie. Nie dajmy się zwariować- nie wszyscy konserwatorzy są równie bezmyślni jak pani IK. Walczmy z patologiami wśród służb, ale nie stawiajmy wszystkich na równi, tak jak niektórzy stawiają na równi poszukiwaczy i cmentarne hieny. Ale nie chcę być rzecznikiem archeo - za to zapraszam tych przedstawicieki WKZ i innych instytucji archeo do zabrania głosu w tej sprawie- oficjalnie - listami potępiającymi brak wyobraźni pani Kozerskiej, artykułami w prasie czy choćby skromnym słowem na tym Forum. ja i wielu poszukiwaczy nie raz już pisaliśmy o potrzebie współpracy i przyznam, że patrząc na sprawę Rysia czuję trochę swojej winy w tym, że dostał wyrok jaki dostał. Ale do wulgaryzm nędzy ja jestem poszukiwaczem i nie reprezentuję instytucji działajacych w ramach tego zasranego prawa, które tępi pasjonatów historii z wykrywaczami, a znalazców, którzy często ratują starocie od zapomnienia nazywa złodziejami. Jestem też naukowcem (choć nie archeologiem), wiem co znaczy kontekst i dane, więc w trosce o Nasze Wspólne dobro, o wiedzę o Historii Polski apeluję do rejestrowania, czy wręcz przekazywania znalezisk, ale wulgaryzm bez przesady - nie za cenę wyroku! Wypracujmy jakieś zasady, jakieś reguły, cokolwiek co pozwoli spełniać swoje pasje wszystkim poszukiwaczom, nie tylko tym, którzy mają czas i ochotę szwędać się po Polsce z archeologami. To półsrodek, a nam trzeba rozwiązań systemowych!

zanim jednak projekt nowej ustawy i zmiana chorego prawa przypisujacemu temu złodziejskiemu państwu prawa do rzeczy, które nigdy do niego nie należały a przez jakiś zbieg historii znalazły się w ziemi liczę na doraźny przynajmniej głos archeologów w tej sprawie. Otwarty. Jak ktoś nie chce ujawniać nicka to proszę bardzo- przyjme głos mailem i wkleję jako cytat. Miło by było usłyszec głos jakiegoś rozsądnego WKZ... Nie mówcie, że żaden nie czyta tego wątku!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 20:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Cytuj:
Wypracujmy jakieś zasady, jakieś reguły, cokolwiek co pozwoli spełniać swoje pasje wszystkim poszukiwaczom, nie tylko tym, którzy mają czas i ochotę szwędać się po Polsce z archeologami. To półsrodek, a nam trzeba rozwiązań systemowych!

Mirek doskonale wiesz kto co myśli na ten temat. Równie dobrze wiesz, że osoby, które nie szukają dróg rozwiązań, ani możliwości współpracy, mają w d... wypowiedzi na tym forum. Doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że to forum nikomu nie pomoże w rozwiązaniu omawianych problemów. Od nas wyszła inicjatywa, to tyle co teraz możemy zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 20:52 
Moderator
Moderator

OK, Roxana. Do wszystkich nie dotrzemy, ale pomyśl ilu z uczestników tego Forum nie przekaże po tym numerze z Rysiem informacji archeologom? Inicjatywa super - ale .... kto oprócz Roxany, mnie i ludzi z Pogotowia Archeo wie o jaka inicjatywę chodzi? Może to trzeba napisać, że jest inicjatywa taka a taka, że warto zgłaszać znaleziska tu i tu? A może jeszcze dodac instrukcję jak powinny wyglądać zdjęcia, adres, na który wysyłać paczki? Come on! Pokażmy przysłowiowej Kozerskiej co wystawiła na szwank!

Ok, ona tu nie napisze, ale może któryś inny WKZ?

W jakim województwie można póść do konserwatora i zawiadomić, że się znalazło dwie złamane fibule i nie bać sie potem dzwonka o 6 rano? A w jakim nie można i wobec tego fanty lepiej przekazać [komu?]?

Co zrobić, jaśli szukając zagubionej podczas wakacyjnych igraszek obraczki znajdziemy skarb rzymskich monet? Czy zgłosić w miejscowym muzeum? Czy do konserwatora? Rysiu się za drugim razem mocno zastanowi. A może Zakopać spowrotem i zapomnieć gdzie? A może jednak sprzedać, od 21 grudnia wchodzimy do Schengen, na granicy nikt nas z tym nie złapie, a na zachodzie lepiej pójdą... Może wysłać notke do Elnia, ale co jeśli Kozerska wpadnnie do Elnia i każe mu oddać komputer z adresami IP? Hmmm że niby prace naukowe są objęte tajemnicą badawczą... W dzisiejszej Rzepie piszą, że nie zawsze. Nie szukać? :D To może jednak podziemie...

Jakieś wskazówki dla zagubionych poszukiwaczy o dobrych intencjach? (to nie tylko do Ciebie, Roxano :) )

Proszę o pare słów wsparcia, żebym z czystym sumieniem mógł usunąć wątek o Rysiu z mojego podpisu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 21:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

warszawka69 napisał(a):
ciekawe czy ktoś za kilka lat, przeglądając statystyki zgłoszeń różnych luźnych znalezisk i nowych stanowisk, pomyśli:
- o qrva! Ostateczne załamanie nastąpiło rzeczywiście po tamtym grudniowym wyroku

Czy osoby zorientowane mogą oświecić niezorientowanych jaki zapadł wyrok? Dzięki z góry.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 22:08 
Moderator
Moderator

bogdans napisał(a):
czy osoby zorientowane mogą oświecić niezorientowanych jaki zapadł wyrok? Dzięki z góry.

jest wyżej. 1000 zlotych haraczu i przepadek bezpodstawnie zagarnietego mienia w postaci wykrywacza metali.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 22:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!
Na Pomorskim Forum Eksploracyjnym Kazik napisał(a):
Polecam odsłuchanie audycji radiowej "To przyniósł dzień" mms://193.17.212.12/news/00399012001196871194.wma Audycja trwa 17 minut, informacje o procesie sądowym zaczynają się po 14 minucie.

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 grudnia 2007, 09:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

okazuje się, że to może być dopiero preludium kłopotów...
słuchając Pani K. flaki mi się w środku przewracają -skąd ona może wiedzieć, w jaki sposób monety zostały pozyskane?
Czy kolekcja monet w klaserze u osoby, która ma wykrywacz w szafie, z góry skazuje go na proces w sądzie za nielegalne wykopki? Co, jeżeli monety zostały zakupione, dajmy na to na giełdzie czy innym jarmarku, a następnie "puszczone" ponownie na rynek na allegro? Wiem, że to ciężko udowodnić w tym wypadku zakup, ale przecież w Polsce obowiązuje domniemanie niewinności, a nie domniemanie winy!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]