|
Witam,
Po przekopaniu się przez paręnaścię dostępnych mi publikacji na temat werbunku do góralskiej jednostki SS zauważyłem, że wszystkie te publikacje powtarzają (prawdopodobnie jedna po drugiej, na zasadzie przepisania) tezę, że pozostałych na samym końcu po szkoleniu w Trawnikach ochotników - górali wysłano "w nagrodę" na roboty do Niemiec. Miało ich być od sześciu do dwunastu.
"Fiaskiem skończyła się próba zorganizowania w drugiej połowie 1942 jednostki Goralischer Waffen-SS Legion. Do obozu w Trawnikach trafiło około 200 ochotników. Popadli oni w konflikt ze stacjonującymi tam Ukraińcami. Większość zdezerterowała, a resztę wywieziono na roboty przymusowe w głąb Niemiec."
????????
Z kolei wikipedia podaje dość konkretnie:
"Liczne dezercje spowodowały, że na szkolenie dotarło tylko kilkunastu, z których kilku przyjęto w szeregi Waffen-SS, zaś resztę wysłano na roboty przymusowe do Niemiec. Całkowita liczba goralenvolkowców członków Waffen SS nie jest znana, podawane są liczby od 6 do 15 ludzi.
Jedynymi ,przyjętymi w szeregi Waffen-SS , znanymi z nazwiska członkami Goralischer Waffen SS Legion są : SS-Sturmmann Suleja, SS-Sturmmann Duda, SS-Sturmmann Karkosz, SS-Sturmmann Mytkowicz, bracia Górka z Nowego Targu.
Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Goralischer_Waffen_SS_Legion"
Oczywiście do utworzenia legionu było ich za mało - musiano ich przydzielić do istniejących już jednostek Waffen SS.
No i tu moje pytanie - czy ktoś wie do jakiej/jakich?
Pozdrawiam
Marcin
|