Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 19:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2007, 15:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Może do każdego klubu poselskiego wystosowac taki postulat zawierający opis problemu i propozycje jego rozwiązania... zawsze konkurencja miedzy nimi w jakiej komisji może doprowadzic do rozwiazania sprawy.
Pozdrawiam i oczywiście jestem za nowelizacją ustawy.Byle było ona dobra dla " kopaczy" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 grudnia 2007, 17:13 
Major
Major

Własnie dołączyłem do kilkudziesięciu użytkowników tego forum i umieściłem post popierający zmiany w prawie o zabytkach na forum PO, do czego i Was zachęcam :http://www.po.org.pl/forum/viewtopic.php?p=146816

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2007, 23:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

niestety ,jest nas za mało żeby się ktoś za nami wstawił ,politycy gonią za głosami wyborcow .Ktoś kto się za nami wstawi może więcej stracić niż zyskać,konkurencja go ogłosi przyjacielem terrorystów i rabusi dziedzictwa narodu.Myślę jebnak że warto powalczyć ,jeśli stworzymy jakieś wielkie stowarzyszenie i uda nam się zwerbować znanych ludzi ,to kto wie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2007, 12:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

stylu napisał(a):
niestety ,jest nas za mało żeby się ktoś za nami wstawił ,politycy gonią za głosami wyborcow .Ktoś kto się za nami wstawi może więcej stracić niż zyskać,konkurencja go ogłosi przyjacielem terrorystów i rabusi dziedzictwa narodu.Myślę jebnak że warto powalczyć ,jeśli stworzymy jakieś wielkie stowarzyszenie i uda nam się zwerbować znanych ludzi ,to kto wie?

Tylko kto zrobi takie Stowarzyszenie? Sa chetni?
Jak juz ktos pisal, ze bardzo ciezko jest przebrnac przez te wszystkie papierki urzedowe. Ale badzmy dobrej mysli! W koncu nie jeste Nas malo :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2007, 22:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

z papierami to nie taki problem tylko statut stowarzyszenia i do sondu zatwierdzić i dodał bym jako cel leczenie nałogów a jako terapia byly by wykopki :) i jeszcze by kase na stowarzyszenie dawali :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 01:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jeśli chcemy zarejestrować stowarzyszenie w sądzie to narzucimy sobie wiele obowiązków a w związku z tym sporwadzimy na siebie niebezpieczeństwo kontroli sądowo-skarbowej. Przerabiałem to. Kij ma dwa końce. Chcąc mieć osobowść prawną musimy w swoich szeregach posiadać biegłego księgowego, który sporządzi raz w roku bilans . Stowarzyszenie posiadające osobowość prawną podlega teoretycznie i praktycznie sprawdzeniu finansowemu przez powołane do tego organy państwowe ( a to jest już bat na nasze tyłki - jeśli będziemy solą w oku a na pewno będziemy , możemy spodziewać się zmasowanych kontroli ) . Inną sprawą jest napisanie statutu ( pisałem go, zakładając stowarzyszenie proste ( nieposiadające osobowości prawnej = niemożność prowadzenia działalności gospodarczej, środki na prowadzenie prac tylko ze składek członków, zakaz otwierania oddziałów terenowych/filii itd.).
Jest jeszcze druga strona kija - rejestrując stowarzyszenie w sądzie (osobowość prawna) oprócz kłopotów finansowo kontrolnych, mamy możliwość oficjalnego zarabiania pieniędzy ( oczywiście na rzecz statutowych zadań stowarzyszenia), możemy tworzyć oddziały terenowe. Ktoś z was zapyta się - poco??! Wyobraźmy sobie utworzone przez nas a więc należące do stowarzyszenia filie pod tytułem -"Muzeum regionalne np. Suwałki" . Otóż w ten sposób mamy szansę prawnie usankcjonować przekazywanie znalezisk w ręce muzealników (naszych muzealników !) a więc mamy pewność , że coś co należy do naszego grona nie przepadnie dziwnym trafem niewiadomo gdzie.( możliwość wypożyczania kolekcji na czas tworzenia ekspozycji )itd. Podsumowując - pojawią się niestety kolejne wątpliwości - czy czapy stowarzyszenia nie opanują niezmordowani działacze , dajmy na to tacy sami jak w PZW( Polski Związek Wędkarski), a w ten sposób zoorganizują sobie dożywotnie synekury z płacącymi składki frajerami-kopaczami. Jest wiele spraw do omówienia, przy których jeszcze rzeka piwa popłynie( nie lubię piwa - ha, ha, ha) zanim się dogadamy, a czas płynie. W tym czasie nasi dzielni :cop rozbroją niejeden terrorystyczny magazyn ze 100 letnimi mauser`ami a my tak jak RYSIU z naszego forum będziemy musieli udowodnić skąd posiadamy orta Zygmunta III ( taka dygresja - uczono mnie, że to potencjalnemu przestępcy trzeba udowodnić to i owo a nie na odwrót )

Pozdrawiam i na zdrowie :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 18:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czy kos probowal sprawdzic ,czy prawo polskie w w/w kwestiach jest zgodne z prawem unijnym?Moze warto sprobowac tej drogi?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: poki co
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 20:48 
Klucznik z Klucz

Póki co to trzeba wyczaic jakiś kruczek prawny,nie wiem -moze meteoryty,kamienie,ołów z pól,testy wykrywacza bez poszukiwań.Tu dobry prawnik cos wymysli.A moze ta Ustawa jest niezgodna z Konstytucją,przeciez w znacznym stopniu ogranicza prawa obywatelskie.Przeciez na tej samej zasadzie mozna zakazać np.przechodzenia przez las,walenia itd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: poki co
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 21:16 
Generał Broni
Generał Broni

DZIAD napisał(a):
...ołów z pól...

Pamiętam - była kiedyś taka akcja - ołów z pól, mniejszy ból - autorstwa zdaje się kolegi KOCIO - mam w domu nawet podziękowanie za tę akcję ;)
To dobry pomysł na poradzenie sobie w sytuacji trudnej - ale na dłuższą metę mało skuteczny.
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 11:50 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja sobie radzę w ekstremalnych sytuacjach mową o oczyszczaniu rzek ze złomu dot. neodymka ( nawet dostałem ustną pochwałę od właściciela odcinka rzeki mimo, iż bez mojej i jego wiedzy wciąłem mu się w prywatną część).
Jeśli chodzi o wykrywacz to staram się mieć przy sobie również złom ( działania ekologiczne ) ale to wszystko to półśrodki. Jeśli zdarzy się spotkanie z :cop to kiepska mowa na nic się nie zda.
Mimo wszystko ważną sprawą staje się opracowanie taktyki nagięcia/wykorzystania istniejących restrykcyjnych przepisów prawa do "wywinięcia się" od zarzutu nielegalnych poszukiwań.
Rzeczywiście przydałaby się wypowiedź jakiegoś prawnika, który przygotuje prawny kruczek pozwolający uniknąć głupich zarzutów.
Nie mam orientacji co do profesji pszczególnych użytkowników tego forum choć nieoficjalnie wiem , że znajdują się tu (wśród moderatorów) osoby również z grona policji (przynajmniej ich rodziny). Nie oto chodzi by siać ferment ale by znaleźć modus vivendi.

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 12:57 
Major
Major

Kolego Peter2005, nie wiem co tu ma do rzeczy to, że ktoś z moderatorów może mieć w rodzinie policjanta? A jak któryś ma księdza to co? Poza tym zauważyłem, że w conajmniej dwóch tematach podważasz i krytykujesz pomysł prawnego organizowania się poszukiwaczy. Zaczynam się zastanawiać w jakim celu to robisz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 16:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kolego przemytniku rabarbaru !

Nie jestem jak podejrzewasz przedstawicielem V kolumny. Jestem też daleki od rozsadzania pomysłu od wewnątrz. Wyraziłem tylko pewnego rodzaju sceptycyzm co do tempa naszej ewentualnej integracji. Być może łażę po lasach bez większych problemów od ponad 25 lat i stąd to "zdziczenie", obsesyjnie kierujące się w stronę nadmiernej ostrożności.
Co do policyjnych prowieniencji naszych kolegów i koleżanek ( podkreślam raz jeszcze kolegów i koleżanek ) to nie czynię z tego zarzutu a jedynie możliwość otrzymania bardziej praktycznej recepty na konsekwencje spotkania się z kontrolą w czasie eksploracji ( nawiązanie do wywodów na temat "patentu" na "nich" .
Ok. - zaświadczenia sam sobie nie wystawię - myślę tylko że źle odczytałeś moje intencje.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 17:32 
Major
Major

O nic Cię nie podejrzewam, tylko po prostu dziwi mnie ten sceptycyzm wyrażany w conajmniej dwóch wątkach. To Twoje opisywanie zawiłości prawnych związanych z funkcjonowaniem potencjalnej organizacji skupiającej poszukiwaczy wygląda po prostu na zniechęcanie do wszelkich działań. A tak moim zdaniem nie należy robić. Czy nie lepiej zamiast zrażać, mobilizować do działania? Gdyby wszyscy do wszystkiego podchodzili w ten sposób, że nie warto nic robić, bo i tak nic się nie zmieni, to jak wyglądałoby nasze życie? Więcej optymizmu i wiary w ludzi. A jeżeli piszesz o moderatorach mających w rodzinie policjantów w kontekście jak to piszesz patentu na spotkanie z policją, to muszę ci powiedzieć, że wielu ludzi ma w rodzinie policjantów, także wielu z tego forum. Ba, część użytkowników tego forum to policjanci. Wystarczy otworzyć temat na forum i zapytać o "patent" na "nich", a nie tworzyć aurę podejrzliwości i insynuować "niewiadomo jakie" związki moderatorów z :cop . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 17:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ok.Masz rację PRZEMYTNIKU RABARBARU. Przemyślałem to - mogło to mieć taki wydźwięk jak napisałeś. Jeszcze jedna dygresja- nie ma większego zwolennika niż ja w integracji naszego środowiska i w uregulowaniu prawnym naszych wariactw. Może z racji wieku, moje uwagi miałem za praktyczne i wyważone lecz widzę, że mogło to być odebrane na opak. Dość mędrkowania. Nie będę zamulał dyskusji -jeśli kogoś uraziłem - przepraszam .Jeśli moja skromna osoba może się przydać w działaniach prawnych - można na mnie liczyć.

Mam nadzieję , że kiedyś PRZEMYTNIKU RABARBARU spotkamy się i rozwiążemy ten węzeł przy jakimś piwie ( jak pisałem nie lubię piwa a więc to "wielkie poświęcenie" z mojej strony ). TRZYMAJ SIĘ !!!

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 18:19 
Major
Major

Jestem za :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]