Teraz jest wtorek, 16 września 2025, 14:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 listopada 2007, 01:48 
Radkoff Pierwszy Wielki

lakencjusz napisał(a):
czy mozemy pozwolic sobie na edukowanie tej grupy? Okazac im na tyle duze zaufanie by wlozyc im w rece tak potezne narzedzie jakim jest wiedza? Co sie wtedy stanie? Nie porownuj ich do wedkarzy, rzeke mozna na nowo zarybic zniszczonych informacji nie da sie odzyskac. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jak wygladala sprawa znalezisk luznych w wielkopolsce przed wojna, stanowily one gros wszystkich znalezisk. Ale kto ich dostarczal? Niemieccy osadnicy:) Po wojnie sytuacja ulegla odwroceniu. Nie powinnismy edukowac detektorystow ale chlopow;P A tak na powaznie; muzea zapchane sa gratami ktorych nikt nie przebadal i pewnie nie przebada, wykopaliska z ktorych nic nie wynika to zwykly bezsens, starta czasu i pieniedzy, zwykle zbieractwo takie jakie uprawiacie. Badane powinny byc tylko stanowiska zagrozone przez rozmaite czynniki: splywanie, inwestycje czy detektorystow. Zajmuje sie glownie epoka kamienia wiec uwazam ZE zabytki POWINNY "niszczec" w ziemi i nie czekac na mnie czy innego archeologa, przynajmniej w najblizszym czasie. Nie bojcie sie krzemienie to nie monety nie koroduja, a wietrzeja tak powoli ze najblizsze 10 pokolen moze sie tym nie martwic. Co do "kontekstu", to jest nim wszystko nawet to zaorane pole, istnieja metody statystyczne pozwalajace ustalac ksztalt krzemienic przed zaoraniem, poza tym od niedawna na szeroka skale zaczeto uzywac metody skladanek, dziala ona tylko wtedy gdy mamy duza ilosc materialu kzremiennego, ale jesli ktos pozbieral krzemyczki "bo mu sie podobaly"... NIestety zyski z waszej dzialalnosci nie przeslaniaja strat i nie wierze by to sie kiedykolwiek zmienilo. Na szczescie by zidentyfikowac arefakt krzemienny potrzebna jest pewna wiedza, z checia sie nia podziele ale tylkoz osoba odpowiedzialna.

Tylko czemu np. w UK wspolpraca poszukiwaczy i archeo swietnie sie uklada?
Bo maja inne prawo - najpierw obywatel...
Szukasz, znajdziesz, zglaszasz, przynosisz, wskazujesz miejsce i wszyscy sa zadowoleni.
I muzea posiadaja w ten sposob sporo wiecej zabytkow...
I poszukiwacze zadowoleni...
I archeolog nie biadoli, ze teraz w dolku mu sie kontekst przemieszal... bo ma badan na kilka dobrych sezonow.

W UK tworzac ustawe, nie zabieraja sie do tego od za przeproszeniem "dupy strony"...

Ograniczono handel zabytkami i trzyma sie go pod "wzgledna" kontrola.
Wyznaczono zobowiazania jakie ma poszukiwacz.
Wyznaczono co mozna kolekcjonowac - zatrzymac z wykopkow.

No i tyle.

A odnosnie wiedzy i odpowiedzialnosci...
Jest tutaj sporo osob, ktore moga Cie zaskoczyc swoja wiedza i odpowiedzialnoscia.
Osoby te moga sie z Toba podzielic swoja wiedza na forum ;) nooo... o ile jestes odpowiedzialny!
Bo rowniez wsrod archeologow to roznie bywa...

Ja jestem za wzajemna wspolpraca - A TY Lakencjusz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2007, 01:08 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Dzisiejsze znalezisko daleko od poprzedniego
Dzisiaj prezetuje ten gocik ,ktory jest potwierdzeniem,że na miejscu jego znalezienia mogla byc kopalnia odkrywkowa krzemieni w okolicach Strzelec Opolskich.
Jest to grot wykonany z wiora i z retuszowanymi krawędziami.
W tym wypadku bedzie naprawdę szybka reakcja archeo-obszar zagrozony zniszczeniem
1[ img ]
2.[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Kamieniarka -podsumowanie 2007 roku
PostNapisane: niedziela, 13 stycznia 2008, 23:34 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Podsumowując ubiegly rok w kamieniarstwie mogę pochwalić sie ostatecznymi zweryfikowanymi przez specjalistów inencyjnymi krzemieniami.
Ponizej fragment raportu oraz kilka zdjęc
Cytuj:
"I Obszar Czerwony
1.Fragment wióra
2.Odłamany skrobak wiórowy
3.Odłupek z retuszowana krawędzią
4.Gładzik lub osełka
5.Rdzen odłupkowy częściowo okorowany
6.Rdzeń wiórowo odłupkowy – z piętami zaprawianym
7.Rdzen zaczątkowy lub tłuczek
II Obszar Brązowy
8 Półsurowiec odłupkowy

III. .Obszar Zielony
9.Rdzeń zaczątkowy
10.Tłuk
11.Forma zaczątkowa
12.Fragment wióra częściowo okorowanego
13.Odlupek –półsurowiec
14 Zaczątek toporka lub siekierki
IV Obszar Niebieski
15.Forma zaczątkowa
16.Okruch ze szpicem
17.Okruch
18.Skrobacz na materiale naturalnym
V Obszar Czarny
19 Forma zaczątkowa rdzenia
VI Obszar Żółty
20.Rdzeń mezolityczny
VII. Obszar Fioletowy
21Wiertnik lub zaczątkowy grot
22 Półsurowiec
23.Okruch
24 Krzemień z otworem/ozdoba?/"

Zdjęcia
1.[ img ]
2.[ img ]-zbrojnik ,formy zaczątkowe rdzeni,tluczek
3.[ img ]-rdzen mezolityczny

Ślady te świadczą o osadnictwie na moich terenach siegające DO 8TYŚ LAT PNE ....JAK NA RAZIE

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: paleolit i teoria
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 01:03 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Troszkę teorii w oparciu o moje najnowsze odkrycia
.Technika obróbki krzemieni opierala sie na dwóch rodzajach techniki.Piersza polegala na tym ,ze narzędzie powstawalo na bryle krzemienia zwanej surowiakiem a odlupki stanowily odpad/przykladem moga byc np.pięsciaki/ i druga w ktorej odlupki stanowily dalszy połprodukt na narzędzia a rdzen po wyczerpaniu mozliwosci odbijania stawal sie odpadem
Przykladem paleolitycznego rdzenia jest rdzen przedstawiony na rysunku/wgTechniki obróbki w paleolicie i mezolicie/[ img ]
a tak wygląda w rzeczywistości
[ img ] odlupnie
[ img ]-kora
[ img ]zaprawa
cdn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 22:14 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
Podział ( jeśli już dzielimy ) zależny jest również od używanych narzędzi i te w znacznym stopniu determinują sposób obróbki. Zasadniczo dzielimy je na twarde tłuki i miękkie. Dodać należy że właściwie wszystkie narzędzia krzemienne można wykonać tymi dwoma sposobami i tylko specjalista rozpozna rodzaj użytego tłuka ( tłuku ??). Ale pisząc o paleolicie zacytuję " twardego tłuka jako jedynego narzędzia w łańcuchu operacji używano w środkowym paleolicie ( odłupki lewaluaskie byłu najdoskonalszymi narzędziami - zdanie W.Migala), w górnym i schyłkowym chyba nigdy, w mezolicie i neolicie używane często (ale co najciekawsze) (...) w epoce brązu ( kultura łużycka ) wykorzystywano je do wykonania seryjnie odłupków i wiórów jako narzędzi o funkcji noży.
Zbyszku - Ty juz wiesz ale zapraszam pozostałych zainteresowanych - organizuję warsztaty krzemieniarskie, prowadził je będzie Piotr Dmochowski - mistrz łupania - zainteresowanych prosze o kontakt na prv.
P.S. zbierałem dość długo narzędzia krzemienne ( nie kopię nawet dołków, zbieram co ziemia odda i zawsze w porozumieniu z archeo ) i wiem że jeśli chcesz sie nauczyć rozpoznawać naucz sie obrabiać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Kamienny skarb -odslona I
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2008, 00:23 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Przedstawiam kilka zdjęc z moich najnowszych odkryc. Sa to "perelki "z wiekszej kolekcji.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Materiał to :krzemien czekoladowy i krzemien szary
Cd wkrótce......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Nowości -starosci
PostNapisane: środa, 20 sierpnia 2008, 20:53 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Znajdki krzemienne z różnych miejsc opolszczyzny-najstarszy liczy sobie ok 13000 lat pozostałe ...troszkę mniej..Ciekawy rdzeń łuszczniowy a pozostałe odłupki

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Poznałem fantastycznych speców od intencyjnych krzemieni i mogę stwierdzić ,ze moja wiedza na temat krzemieni jest bardzo ....bardzo mała
cdn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Mrozowy odłupek w skarbie
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 00:57 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Ten krzemien wyszedł mi dzisiaj .Jest to jakieś narzędzia na bazie odlupeka ,a raczej jego ułamany fragment .Przypomina mi to fragment grocika do strzal ,
gdzieś widziałem podobne rysunki lub zdjęcie ,ale niestety nie potrafię w tej chwil go zidentyfikować .
Może jakieś sugestie?
[ img ]-awers
[ img ]-rewers
Jest to prawdopodobnie tylko odłupek mrozowy- ale znaleziony w niezłym towarzystwie
MOZE WSPÓLNYMI SIŁAMI ZIDENTYFIKUJEMY OKRES POWSTANIA TEGO SKARBU
.ROBIĘ TO Z CIEKAWOŚCI ,BO I TAK CAŁOŚĆ /PO OPRACOWANIU PODSTAWOWEJ DOKUMENTACJI /TRAFI DO WKZ.
1.[ img ]
2.[ img ]
3.[ img ]
4.[ img ]
5.[ img ]
6.[ img ]
7.[ img ]
8.[ img ]
9.[ img ]
10.[ img ]

Zdjęcia 5-10 przedstawiają bardzo dziwny geolit . Z jednej strony widoczne są negatywy odbić w kolorze zółtawym ,natomiast po drugiej stronie odbicia sa dużo młodsze i prezentują kolor szary .Obok mały odłupeK/zgrzebło/w tym samym kolorze ,który prawdopodobnie jest fragmentem"geolitu"
cdn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Krzemień jurajski?
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Wczoraj trafił mi się ciekawy odłupek Nie jestem pewien czy jest to "dzikus' czy tez "intencyjniak" .ale nie to jest ciekawe .Ciekawy jet rodzaj materiału .Jest to krzemień czekoladowy z widoczna na drugiej stronie kora wapienna na której brak śladów transportowych .Kolejny dowód na to ,że w okolicy Strzelec Opolskich znajduje się wychodnia krzemieni jurajskich?[B].Krzemień ten był w okresie epoki kamiennej jednym z najcenniejszych i najbardziej poszukiwanych krzemieni - i chyba najlepszy pod względem jakościowym
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2008, 23:56 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Dzisiejsze trafienie na świeżo wyoranym polu
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Zagadkowe ostrze?
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 21:49 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji tego wyrobu krzemiennego .Jest on przełamany i pierwotnie stanowił chyba większy okaz.
Wykonany z krzemienia o kolorze czarnoszarym z odłupka lub dużego wióra .Jedna strona uformowana przez kilka mikro łuskań a na krawędzi widoczne ślady/rysy/ po eksploatacji i odbicia retuszu.Druga strona : widoczna tylko rysa po uderzeniu .Całość przypomina grot ,ale czy to jest to czy tez coś innego?
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Może jakieś analogiczne wyroby /foto ,linki itp/
Z góry dziękuje :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Paleolityczny wior tylczkowy?
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2008, 21:02 
Generał Broni
Generał Broni

Ten wiór został poddany dodatkowej obróbce tworząc narzędzie o specjalnym przeznaczeniu- być możne ostrze .wiem ,że może to być wiór tylczakowy ale niestety nie za bardzo się na tej specyfikacji znam.Krzemień jest czarnoszary i na jednej ze ścianek pozostałości kory szarej nie posiadającej śladów uszkodzeń transportowych. czy może należeć do okresu paleolitu czy raczej jest to wyrób neolityczny .wiem ,ze to wynika także z kontekstu i powiązania z innymi charakterystycznymi dla danego okresu wyrobami ale może jakaś pomoc w tego typu wyrobach
Wydaje mi się ,że jest to trochę nietypowy wyrób ze względu choćby nawet grubości i pozostałości kory
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Uzupełnienie do wióra
PostNapisane: niedziela, 14 grudnia 2008, 22:07 
Generał Broni
Generał Broni

Z tego samego obszaru co wiór tylcowy pochodzą poniższe krzemienie
Jest to grupa rdzeni z krzemienia o barwie ciemno brązowego wszystkie ze śladami okorowania i posiadających przygotowana piętkę Są tu rdzenie wiórowe oraz o zmiennej orientacji oraz tzw rdzeń łuszczniowy
Rdzenie
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Bardzo ciekawym wyrobem jest najprawdopodobniej krzemień przypominający ciosak ale możne to być także jakieś rdzeń , bo raczej nie jest to geolit ,zbyt dużo negatywów intencyjnych
ciosak
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Wszystko wskazuje ,że powyższe wyroby powstały w jednym warsztacie -pytanie tylko w jakim okresie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 31 grudnia 2008, 03:16 
Generał Broni
Generał Broni

Krzemień ,który prezentuje poniżej posiad bardzo ciekawa "konstrukcję" wykonania
:Koncentrycznie wykonane negatywy moga sugerować ,że został on wykonany w technice mustierskiej znanej w okresie końca paleolitu
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

i w dobrym towarzystwie
[ img ]

czy jest to zapowiedz coraz starszych odkryć?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 marca 2009, 01:50 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
W ostatnia sobotę nowy MZ i nowa bardzo ciekawa kolekcja z krzemienia czekoladowego
Najciekawsze to doskonale zachowane ostrze -krzemienny nóż ze śladami eksploatacji ,następnie narzędzie wnękowe-ślady eksploatacji,odłupek wiórowy ,dwa okruchy retuszowane /lub tzw rdzenie resztkowe/ i rdzeń odłupkowy o zmiennej orientacji .Jako dodatek do tej kolekcji jest krzemień brązowy z korą żółtą z dwoma pogłębionymi otworami ze śladami eksploatacji -prawdopodobnie jest to podkładka pod retuszowane krzemienie.co do tego krzemienia i jego roli nie jestem pewny
Wstępna/moja/ ocena -okres kultury magdaleńskiej/w tym okresie wykonywano bardzo podobne noże/-czyli schyłkowy paleolit ok 10-12 tys lat temu .
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]