Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 20:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 19:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mogłoby powstać takie stowarzyszenie, chociaż ja wolałbym "kartę wędkarską" albo model brytyjski
Peter2005 napisał(a):
Podsumowując - pojawią się niestety kolejne wątpliwości - czy czapy stowarzyszenia nie opanują niezmordowani działacze , dajmy na to tacy sami jak w PZW( Polski Związek Wędkarski), a w ten sposób zoorganizują sobie dożywotnie synekury z płacącymi składki frajerami-kopaczami.

to może wprowadzic taką zasadę: prezesem moze być tylko ten, kto regularnie udostępnia dokumentacje ze swoich poszukiwań
tylko co z niepełnoletnimi poszukiwaczami? to całkiem spora grupa, mogliby wstępować do Związku? oszywiście za zgodą rodziców

Ostatnio edytowano czwartek, 10 stycznia 2008, 18:57 przez Locke, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 20:24 
Major
Major

A co myślicie o tym, żeby zacząć od napisania do premiera petycji w sprawie zmian prawnych? Gdyby każdy z nas zebrał po kilkanaście lub kilkadziesiąt podpisów, dałoby to zawrotną liczbę osób popierających zmiany. Taka inicjatywa nie wymaga żadnej biurokracji, więc byłaby dla nas łatwa do wykonania, a jednocześnie byłaby testem, czy jesteśmy zdolni do działania w szerszym zakresie. Co Wy na to?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 stycznia 2008, 18:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

viewtopic.php?p=295250&highlight=#295250
jest już odpowiedni temat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 23:58 
Szeregowy
Szeregowy

Ja jestem za legalizacją a skoro ma być legalne to i kontrola (rejestr) czy jak to tam nazwać też niech będzie. W końcu nie po to mój dziadek walczył o wolną Polskę bym ja teraz nie mógł swobodnie udzielać się swojej pasji i mieć swoje hobby.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 01:03 
Plutonowy
Plutonowy

Można również zrzucić się na prawnika który napisałby projekt ustawy, a później wystarczy już tylko zebrać 100 tys. podpisów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 18:27 
Szeregowy
Szeregowy

Jestem jak najbardziej ZA :)
ale co to zmieni?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 01:33 
Generał Broni
Generał Broni

Dawno tu nie zaglądałem i jak się okazuje nic nie straciłem.
Nie obrażając broń Boże nikogo twierdzę że tu jest jak w tanim sitcomie brazylijskim. Opuścisz 10 odcinków i wiesz i tak wszystko....
Bo nic tak naprawdę się nie dzieje
Temat zmiany ustawy i temat „chodźcie, weźmiemy się i coś zrobimy” wałkowany był już wielokrotnie. Braliśmy nawet udział w konferencjach.... i co?
I nic.
Wreszcie, któregoś dnia ktoś wpadł na realny pomysł. Pomysł prosty, Pomysł działania mającego realne szanse powodzenia:
Trzeba zebrać 100.000 podpisów pod propozycją zmiany ustawy i mamy szanse zaistnieć w Sejmie i spróbować przewalczyć naszą rację.... Wszak konstytucja popiera rozwijanie własnych zainteresowań....
Jest nas przecież kilka tysięcy, co za problem zebrać po 25-50 podpisów? Jasne że damy radę.
Natychmiast wielu kolegów skwapliwie zaczęło popierać ten temat. Jestem za!!!
Ja też!!! I ja!!!
I co dalej?
Nic.
Wiecie dlaczego?
Ano dlatego, bo siedzieć w foteliku w ciapciuszkach przed kompem i popierać – och popierać!!!!!!!!! – to każdy potrafi. Na zewnątrz ziąb, plucha. W domku ciepło. Tu i teraz solidaryzuję się z wami!! Tak!! Róbmy to!
Ale teraz, teraz właśnie przychodzi moment prawdy.
Prawdy o słomianych zapałach!
Prawdy o gasnących entuzjazmach...
Bo będzie trzeba sięgnąć do kieszonki i wpłacić troszkę........ na konto sukcesu....
A może porażki??? Trzeba zaryzykować 20, 50 a może 100 ...
Uwaga!
Chętnie się zajmę tematem i proszę o zgłoszenie się kilku osób, które razem ze mną zajmą się tym najgorszym. Przygotowaniem tego co chcemy i przeprowadzeniem tego . Już mówię co trzeba zrobić:

1). Najpierw potrzebuję kilka osób, najchętniej tych, które były na konferencji OODA celem stworzenia ‘Rady Starszych” .

2). Powołać z tej Rady Starszych trzech mężów zaufania którzy złożą podpisy w Banku przy zakładaniu konta, na które każdy kto tak się deklarował będzie mógł wpłacić parę złotych na akcję. Trzech mężów zaufania wybierzemy z Rady Starszych na drodze głosowania, które to głosowanie, możemy tu na Forum przeprowadzić.

3). Rada starszych w międzyczasie poszuka odpowiedniego prawnika, konstytucjonalisty, który podejmie się stworzyć projekt zmiany ustawy nas interesującej i projekty zmian ustaw towarzyszących....

4). Musimy wszyscy się zrzucić na:
· Prawnika koszt jego pracy
· Koszt telefonów, benzyny i inne koszty z tym związane
· Koszty lobbowania ( ulotki informacyjne, konsultacje prawne itd.)
· Koszty wynajmu pomieszczenia do konsultacji i spotkań.

Trudno mi określić po ile trzeba by się zrzucić i proponowałbym aby każdy spontanicznie, wpłacił jakąś kasę, ile uważa, ile warte jest dla niego spokojne i bezstresowe chodzenie z wykrywką. Nie każdego będzie stać wpłacić tyle samo więc niech każdy wpłaci ile może.
Musimy uzbierać kilkanaście, o ile nie dwadzieścia kilka tysięcy złotych ale skoro mamy tylu forumowiczów a każdy z forumowiczów ma taki entuzjazm to jak się zrzucimy po te 20-50 zł to faktycznie jest to realne.
Jeśli odniesiemy sukces lub porażkę a zostaną na koncie jakieś pieniądze to przeznaczymy je na wesele albo stypę z tej okazji........

5). Po przygotowaniu projektu zmian ustaw wraz z komentarzem do tego, powinniśmy przygotować formularze do zbierania podpisów i to wszystko zamieścić na Forum by każdy mógł sobie skopiować i wydrukować w celu agitacji i zbierania podpisów.

6). Po Zebraniu podpisów, a każdy z nas powinien zebrać chociaż po 50 podpisów, przesyłamy je do „Centrali” i Rada Starszych składa je wraz z projektem zmian ustaw Sejmie.

7). Kolejnym krokiem jest uczestnictwo w pracach komisji sejmowej, która się tym zajmie i lobbowanie wśród posłów.

8). Nie wstydzę się powiedzieć, że każda znajomość z którymkolwiek posłem się liczy. Od naszej determinacji i lobbowania zależy czy to się uda czy nie.

Jeżeli czegoś zapomniałem to mnie poprawcie bo przecież piszę to na gorąco i prosto z głowy.........
Skończmy paplać głupoty, oraz kolejne powielające się wypowiedzi i zakaszmy rękawy.
Od nas, nas wszystkich zależy czy nam się uda...... A ja w to wierzę. Jeśli rzeczywiście chcecie coś zrobić – wpłaćcie i namówcie znajomych by wpłacili na ten cel kasę na nasze wspólne konto...... namówcie kolegów niezrzeszonych i kolegów z innych forów..... Wszak to działanie będzie w interesie wszystkich.
Jestem przekonany, że jak taki ruch rozpoczniemy to pani Iza Kwiecińska pozwoli to rozpropagować za pomocą Odkrywcy...... a i inne media chętnie się w to włączą...

Jeżeli jesteście za, to proszę o krótkie potwierdzenie. Wtedy poproszę by moderatora by przeniósł mój post do nowego tematu i aby tam się zgłaszali ci co chcą brać w tym – zaznaczam – czynny udział.
Zaczniemy wtedy według tego scenariusza działać........

Muszę to powiedzieć na koniec: Pamiętajcie, że będzie to największy w historii nie tylko Polski ale EUROPY ruch na rzecz wolności w rozwijaniu własnych zainteresowań, Ruch hobbystów !!! Przejdziemy do Historii !!! O tym się będzie mówić we wszelkich mediach na całym Świecie.....
Takiego ruchu jeszcze nikt nie zainicjował!!!! A na bank otrzymamy poparcie od wszystkich detektorystów, poszukiwaczy skarbów i innych hobbystów z całego Świata!!!
Nasze Forum Poszukiwaczy Skarbów będzie najbardziej znane i uczęszczane ( ale info o tym będzie trzeba zrobić w paru językach)

Darz Dół !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 08:45 
Generał Broni
Generał Broni

Wreszcie konkrety i dobra wola. Kocio - brawo. Jeśli będziesz zdeterminowany i swoją determinację przekażesz innym to uda się. Ja ze swojej strony deklaruje pomoc w zebraniu 25-50 podpisów oraz wpłatę 50 zł.

Zachęcam do deklaracji innych pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 09:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

co do pierwszej czesci wypowiedzi Kocia, pewnie ogladaliście "Żywot Briana" Monty Pythona? ;) dokładnie jak w tym filmie i tu się zgadzam z Kociem. Ja tez jestem taki sam w tych sprawach, też palcem do tej pory nie kiwnąłem ;)

A nie zgadzam się z tym, że taka akcja powinna być kojarzona z jednym konkretnym forum. Duża większość poszukiwaczy-komputerowców "działa" na innych forach a jeszcze wieksza ilość poszukiwaczy w ogóle nie bywa na forach. Przecież to nie ma być akcja promująca ps.com (jakim prawem zresztą?), tylko akcja skupiająca wszystkich poszukiwaczy/eksploratorów. Uważam, że jeśli ktoś się za to kiedys zabierze (a takie rozmowy prowadzone są na wiekszosci for), to powinien zrobic to jako osobny projekt, ktory powinien miec swoja wlasna strone, na ktorej przeprowadzano by głosowania itd.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 10:16 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Również deklaruję zebranie 25-50 podpisów i wpłacenie 50 PLN.

darmatt napisał(a):

A nie zgadzam się z tym, że taka akcja powinna być kojarzona z jednym konkretnym forum.
Pozdrawiam

Wydaje mi się, że Kocio powiedział o uczestnikach OODA a to już chyba cztery różne fora.
pozdr
juras

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 10:29 
Generał Broni
Generał Broni

darmatt napisał(a):
A nie zgadzam się z tym, że taka akcja powinna być kojarzona z jednym konkretnym forum. Duża większość poszukiwaczy-komputerowców "działa" na innych forach a jeszcze większa ilość poszukiwaczy w ogóle nie bywa na forach.

Przeczytaj uważnie mój tekst.... przecież ja właśnie namawiam by pozbierać wszystkich i tych kolegów z innych for i tych "nieforowych"....

Zgadzam się natomiast z tobą, że na wszystkich forach o tym się gada.
jeżeli jednam my zaczniemy i my damy inicjację ( a już daliśmy) to my zasłyniemy i z tego się cieszę. A robienie osobnej strony jest niepotrzebnym wydatkiem jak właśnie za tę odrobinkę blichtru - między innymi - na pewno każde Forum by użyczyło kubełek bitów darmo by to własnie tam zrobić.
A ponieważ jestem z tym forum zawiązany więc właśnie tu zaproponowałem. Jak ruszymy pierwsi to inni chętnie dołączą bo przecież nie będą nas powielać bez sensu...

A Apropos OODA to pisałem odnośnie takich osób jak FDJ, Szary Wilk, Mirek..... Iza Kwiecińska itd...tych, którzy wtedy na tej konferencji byli w niej udział czynny brali.

W związku z tym, że już są osoby chętne otwieram obok wątek pod tytułem "Kto sie zgłasza do Rady Starszych?.... i bardzo proszę tych, którzy mają czas by tym tematem się zająć o wpisywanie swego akcesu tak jak Vincent_Vega czy Juras nie chodzi o te osoby co popierają czy maja jakieś uwagi. Tylko Ci, którzy chcą zaangażować się bezpośrednio w temat zbierania podpisów, kasy na ten cel i lobbowania oraz współtworzenia projektów zmian ustaw. Proszę Admina lub jednego z moderatorów o przyklejenie tego wątku...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 11:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kocio napisał(a):
darmatt napisał(a):
A nie zgadzam się z tym, że taka akcja powinna być kojarzona z jednym konkretnym forum. Duża większość poszukiwaczy-komputerowców "działa" na innych forach a jeszcze większa ilość poszukiwaczy w ogóle nie bywa na forach.

Przeczytaj uważnie mój tekst.... przecież ja właśnie namawiam by pozbierać wszystkich i tych kolegów z innych for i tych "nieforowych"....

Czytałem uważnie. Otóż chodzi mi o inną rzecz. Ta akcja nie może być jednoznacznie kojarzona z jednym forum. W obecnej wersji chcecie glosowac tu na forum, wybierac ludzi tu na forum i to glownie ludzi bezposrednio zwiazanych z forum (wymieniles ich nicki w pierwszym poście), stworzyc strone akcji tu na forum itd. To wszystko bardzo szybko spowoduje rozłamy wśród poszukiwaczy, bo wyobraź sobie, że istnieje duża grupa ludzi, która nie przepada ani za tym forum, ani za ludźmi nim kierującymi. Tylko nie każcie mi tłumaczyć tego mechanizmu, bo to chyba oczywiste. Musi powstać osobna strona, czy tego chcemy, czy nie. W przeciwnym wypadku cała akcja spali na panewce. Żebyś mnie źle nie zrozumiał, bo jak najbardziej popieram Twój zryw. To tylko takie moje 3 grosze wkładu - uważam, że dość istotne.

Są darmowe serwery a stronę na pewno wielu z nas-poszukiwaczy potrafi zrobic. Może sprawa zaczyna się komplikować? Nikt chyba nie sądzi, że da się to wszystko załatwić w jeden weekend...

Ja ze swojej strony deklaruję zbieranie podpisów wśród lokalusów. Mogę to robić od zaraz, choć potrzebny byłby profesjonalny tekst do takiego formularza, więc nic na łapu capu ;)

Darmatt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 13:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pomysł Kocia jest perfekcyjny. Teraz trzeba zacząć działać. Akcję trzeba wypromować na innych forach oraz wśród poszukiwaczy "niezrzeszonych" - czyli takich, którzy się nigdzie nie udzielają (a jest ich masa).

I mam prośbę - jeśli chcemy coś zrobić musimy iść na jak największy kompromis. Jeśli zaraz będą pojawiać się upierdliwe posty z głupimi i niepotrzebnymi pytaniami, a nie daj boże jakieś sprzeczki to nigdy w tej sprawie nie uda się czegoś zrobić!
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 13:22 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jeśli zdecydujemy o powstaniu specjalnej strony poświęconej ww celowi to ja się zglaszam na ochotnika do robienia, utrzymania itd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 stycznia 2008, 14:13 
Mr. Sturmgewehr

Z innej beczki bo "chwile" mnie w tym watku nie bylo.

Wlasnie stuknely 2 miesiace od zalozenia watku na forum PO - przez ten czas padlo 61 glosow co daje oszalamiajaca liczbe 1 (slownie: jeden) dziennie...

Nawet jezeli ktos z definicji nie wierzy w powodzenie tego wszystkiego to moglby sie zarejestrowac (co zajmuje cca. 2 minuty) i oddac glos chocby dla zasady i pokazania ile osob jest zainteresowanych tematem - bo sama liczna odslon watku - ponad 6000 - jest malo miarodajna.

A inicjatywa Kocia ze wszechmiar chwalebna - od siebie dodam, ze chociazby dla swietego spokoju mozna by zrobic strone na jakims darmowym serwisie i zgadzam sie z tym co pisze "darmatt"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]