Teraz jest wtorek, 7 października 2025, 10:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: definicja stanowiska archeo?
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 21:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jaka jest definicja "stanowiska archeologicznego"? Istnieje w ogóle takowa? Czy jest to miejsce wpisanie do jakiegoś spisu? rejestru? Czy może wystarczy że w danym miejscu znajdowała się jakaś osada, a taki teren od razu jest archeo bez względu na to czy jakiekolwiek władze, instytucje mają jakąkolwiek wiedzę przeszłości tego miejsca?
Napisałem tak jakoś bez ładu i składu, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 21:48 
Sierżant
Sierżant

Zbliża się sesja i..... stanowisko archeologiczne to każdy materialny ślad działalności ludzkiej w przeszłości.
W takim przypadku polecam "Wstęp do archeologii" Doroty Ławeckiej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 21:53 
Generał Broni
Generał Broni

Pimpek wiem co przeżywasz...koniec z imprezami, wykopkami i studenckim nicnierobieniem całymi dniami. Nawet w akademiku cisza jak makiem zasiał, w pubach jest zawsze miejsce wieczorem. Od razu wiadomo, że jest sesja :) Ale byle do 5 lutego i koniec...
Sorry za OT.
A definicję stanowiska archeo można wygoglować, a sam temat już kilka razy pojawiał się na Forum :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 23:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cytuj:
Stanowisko archeologiczne - jest to każdy ślad materialnej działalności ludzkiej w przeszłości. Terminem tym określa się zwarty, oddzielony od innych podobnych wycinek przestrzeni w obrębie którego występują źródła archeologiczne wraz z otaczającym je kontekstem.

dzięki za pomoc! Znalazłem ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 21:11 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Przecież niemalże w każdym miejscu widzimy ślady działalnosci ludzkiej z przeszłosci.Wszystkie miasta i wsie powinno się wyludnić bo są tam ślady działalności ludzkiej z przeszłości.W lasach i na polach też widać te ślady,więc też przepędzić stamtad.Jeśli znajdzie się już takie pustkowie gdzie nigdy nie było człowieka skumulować tam wszystkich ale po paru latach też przepędzić bo pozostawili ślady swojej działalności.Cóż chyba przeżyją tylko sami archeolodzy,bo im wolno.Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2008, 23:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak to mówią w policji - pokaż mi poszukiwacza a ja znajdę na niego odpowiednie stanowisko archeologiczne!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 01:38 
Moderator
Moderator

Ręce opadają jak czyta się tak bzdurne....definicje. Ekskalibur napisał jak można to zinterpretować, a co najgorsze jak może podejść do tej definicji nadgorliwy prokurator. Taki jak ten z Łodzi,ktory stwiedził, że broń zdekowana to tylko taka przecięta wzdłuż na dwie połówki. Bo on tak zinterpretował definicję( tylko z takiej broni nie da się strzelać i prawie nie da się jej naprawić).Grzebiuszka
P.S. A wracając na serio do jakiejś sensownej definicji,czy są ramy czasowe odnoszące się do archeologii i stanowiska? Spotkałem się z opinią ,ze archeo interesują się okresami do ok X wieku,bitwa pod Grunwaldem już ich nie bawi nie mówiąc o I czy II W.Ś.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 11:37 
Generał Broni
Generał Broni

Grzebiuszka, gdzie spotkałeś się z taką definicją???? To jedna z największych bzdur, jakie słyszałem :lol: Jeśli archeologia interesuje się materiałem tylko do Xw., to po grzyba robi się prace wykopaliskowe na starówkach w Toruniu, Gdańsku, Warszawie itp.? W Xw. w tych miejscach zazwyczaj nic nie było.
Na UMK w Toruniu na Wydziale Archeologii masz katedry zajmujące się np. czasami nowożtnymi. A to, że polskich archeologów nie interesuje I czy II wojna, to ich problem. Na Zachodzie istnieje coś takiego jak archeologia militarna/pól bitewnych. Kiedy nasi archeo się tym zainteresują, to nie będzie już kompletnie nic do znalezienia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 18:46 
Radkoff Pierwszy Wielki

Kolegom mysle chodzi o definicje stanowiska archeologicznego w rozumieniu definicji prawnej.
Definicji prawnej, jednolitej w zastosowaniu z przepisami prawa a jednoczesnie nie pozwalajacej na nadinterpretacje.

Reasumujac, szukamy jak najdokladniejszej definicji.
Definicja encyklopedyczna nie jest tutaj wlasciwa, poniewaz jest zbyt ogolna.
Wedlug owej definicji, jesli znajdziesz (przy kopaniu szamba) na swojej dzialce np. boratynke, to pod wzgledem prawnym ktos moze tobie zarzucic rozkopywanie stanowiska archeologicznego.
Kontekst czasami latwiej znalezc, anizeli przedmioty z nim polaczone.
Pomijam juz inne sprawy zwiazane np. ze zmiana statusu twojej dzialki budowlanej... czyt.:
Nieruchomość objęta zostanie strefą ochrony archeologicznej z uwagi na występujące stanowisko archeologiczne. W związku z powyższym posiadacz nieruchomości będzie zobowiązany przed rozpoczęciem robót budowlanych do przeprowadzenia badań archeologicznych oraz do stałego nadzoru archeologicznego w trakcie prowadzonych robót, a także roboty te będzie należało uzgodnić z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2008, 22:21 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Definicja prawna stanowiska archeologicznego jest tak skonstruowana,że w oparciu o nią można zgodnie z prawem właśnie tak absurdalne tezy jak moja napisana poprzednio wprowadzać w życie.Jak widać nawet na forum trafiaja się tacy którzy akceptują te pokrętne przepisy prawne..Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 01:48 
Radkoff Pierwszy Wielki

ekskalibur napisał(a):
Definicja prawna stanowiska archeologicznego jest tak skonstruowana,że w oparciu o nią można zgodnie z prawem właśnie tak absurdalne tezy jak moja napisana poprzednio wprowadzać w życie.

Ale teraz ktora definicja prawna :que

Kiedys Mr Indiana Jones podal ciekawy link:
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 1568Lj.pdf

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2008, 02:46 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
Grzebiuszka, gdzie spotkałeś się z taką definicją????

Grzebiuszka napisał(a):
Spotkałem się z opinią ,ze archeo interesują się okresami do ok X wieku

Nie z definicją a z opinią czyli zasłyszaną wypowiedzią jednego z kolegów zajmujących się archeologią.
Mnie też to zbulwersowało,bo dla mnie laika archeologia to działania mające na celu odkrycie, zbadanie i zabezpieczenie miejsca działalności ludzkiej z przeszłości warte zachowania dla potomnych nie zależnie od tego z jakiego okresu pochodzą. I tu pewnie się nie różnimy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 15:16 
Wielki Przełamywacz Lodów

Panowie definicja stanowiska archeologicznego nie jest ani bzdurna ani pokrętna a już na pewno nie chodzi w niej o to żeby biednego wykrywacza pognębić:)

W naszym pięknym kraju jest coś takiego jak rejestr zabytków i ewidencja do których to wpisywane są wszystkie znane na danym terenie stanowiska archeologiczne czyli obszary posiadające ślady bytności człowieka. Archeologia jak każda inna nauka ewoluuje i kilkadziesiąt lat temu rzeczywiście było tak że po macoszemu traktowało się zabytki młodsze niż średniowieczne (a czasami i te średniowieczne były wywalane na hałdę). Teraz podejście archeologów a co ważniejsze konserwatorów zmieniło się bardzo mocno. Rejestry rosną w szybkim tempie a wpisywane do nich zabytki zależą od rejonów i uwarunkowań historycznych. W Łodzi np w zeszłym roku prowadzono unikalne na skalę europejską badania archeologiczne w fabrykach Scheiblera mające na celu rozpoznanie pierwszych budynków przemysłowych w tym mieście. Pewnie w Krakowie nikt by się takimi fabrykami nie przejął mając Wawel i romańszczyznę ale decyzją konserwatora podjęto się prac ściśle związanych z przemysłową historią miasta i jest to godne pochwały. Definicja stanowiska jest więc jak samo stanowisko unikalna i zależy nie tylko od jego wieku ale i od kontekstu w jakim się znajduje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 marca 2008, 21:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Panowie.. nie byłem w stanie przebrnąć przez tekst ustawy: http://www.lkp.org.pl/pdf/prawo/ust_kultura.html

Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie znajdę zabytki wpisane do rejestru i stanowiska archeo w okolicy np. Sandomierza?

Próbowałem szukać w necie, ale tyle bzdurnych stron się zgłasza że mam mętlik..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 kwietnia 2008, 07:45 
Wielki Przełamywacz Lodów

Witek63 napisał(a):
Panowie.. nie byłem w stanie przebrnąć przez tekst ustawy: http://www.lkp.org.pl/pdf/prawo/ust_kultura.html

Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie znajdę zabytki wpisane do rejestru i stanowiska archeo w okolicy np. Sandomierza?

Próbowałem szukać w necie, ale tyle bzdurnych stron się zgłasza że mam mętlik..

WKZ Delegatura w Sandomierzu
Jerzy Zub
ul. Rynek 16/17
27-600 Sandomierz
tel/fax (0-15) 644-61-81
wosozsandomierz@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]