Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 01:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

Renald napisał(a):
Tylko mi nie mów Kaytek, że prokuratorzyna wystawił nakaz kwestionując legalność czółka do mosina.

Tak, właśnie po to przyszli. Ale sprawa wygląda trochę inaczej. Kupiłem tą część na allegro od pewnego kolesia - niejakiego "pikuna". Człowiek chyba handlował czymś mocniejszym, bo go oskarżyli, a z ludzi, którzy od niego kupowali na allegro, zrobili świadków. Gdy przyszli do mnie, to ładnie poprosili o wydanie czółka... niestety, było ono już wtedy "mniejszą częścią większej całości", a że takich "całości" miałem w pokoju jeszcze kilka... cóż. Po nitce do kłębka....
Ciekaw jestem, kiedy ze świadka zrobią mnie oskarżonym, bo to chyba jest nieuniknione. W marcu minie rok od tamtych zajść... poza jednym pisemkiem, o przekazaniu mojego badziewia do ekspertyzy (notabene o wynikach której nie zostałem poinformowany), nie dostałem żadnych więcej informacji..... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 09:09 
Strzelec galicyjski

Witam .Niestety nie ma co płakac nad rozlanym mlekiem .Chyba każdy wie że w Polsce nie można posiada żadnych destruktów bez zezwolenia . Też miałem podobną sytuację z życzliwą sąsiadką - dla mnie skończylo się na wizycie dzielnicowego i drugiego pana z wojewódzkiej , miała byc broń i cuda-niewidy , oczywiscie była broń ( biała) , panowie pooglądali i dali sobie spokój . Minęło od tego czasu kilka latek - ale dało do myślenia że nie warto ryzykowac trzymając ( posiadając ) jakieś destrukty broni palnej bo póżniejsze kłopoty są bardzo bolesne - czasami na całe życie ( zbabrane papiery wyrokiem ), a jak wiadomo ostatnio pracodawcy bardzo często sprawdzają swoich pracownikow pod kątem niekaralności . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 09:30 
Felix Hobus Drugi

dalton napisał(a):
- czasami na całe życie ( zbabrane papiery wyrokiem ).

Witam
Nie do końca.Po jakimś czasie
(zależy od "rangi paragrafu")
papiery "czyszczą się".
Niemniej-nie warto ryzykować.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 09:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

dalton jeżeli wyrok był w zawieszeniu np. 4 lata to po tym okresie masz jeszcze 6 miesięcy okresu przejściowego i później już jesteś czysty i gdy ktoś zapyta się czy byłeś karany to mówisz że nie.Zaświadczenie o niekaralności to potwierdzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 10:35 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

pablo - popatrz na to z innej strony: u Ciebie praktycznie oprócz łusek i destruktów nic nie znaleźli. Nie było nic niebezpiecznego.

Jednak w przypadkach takich nalotów naprawdę się zdarza, że delikwenci mają dosłownie arsenał w domu - bomby, pociski, miny, trotyl, sprawną broń i diabli wiedzą co jeszcze. Wtedy taki patrol saperski jest naprawdę uzasadniony. Na podstawie donosu ktoś doszedł do wniosku, że cała ta procesja do Twojego domu jest potrzebna. Nie ze złośliwości, tylko z zapobiegliwości gdybyś naprawdę miał arsenał. I tyle. A że nic nie znaleźli konkretnego to Twoje szczęście i uzasadnienie, dlaczego Cię nie przymknęli. Nie wiem, czy to co napisałem zmieni Twoje zdanie - myślę że nie. Masz do tego prawo, to Ty odczułeś to na własnej skórze.

Swoją drogą mógłbyś nieco mniej epatować nienawiścią do policji na tym forum. Nie musisz w każdym wątku się czepiać. Daj spokój, bo wiele osób ma zupełnie inne zdanie i Twoje wypowiedzi są irytujące.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 11:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pablo.. no to współczuję i rozumiem Twoją niechęć do :cop

Boziu, nie wyobrażam sobie przeszukania w moim garażu.. ;) ja sam nie mogę dojść do końca a co dopiero znaleźć coś.. samochód od czterech lat nocuje pod chmurką lato i zimę bo w garażu miejsca nie ma... Hej, panowie w ciemnych okularkach co siedzicie przy kompach w dusznym pomieszczeniu - mam łuski i poniemiecki kanister... może mi porządek w garażu zrobią? :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 21:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:38 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 21:48 
Generał Broni
Generał Broni

pablo11 napisał(a):
szkoda gadac,ja tam wole sobie sam robic porzadki w moim garazu w mojej kolekcji,a nie zeby mi tam jacys funkcjonariusze uszczuplali kolekcje,zaloze sie juz nic z niej nie odzyskam?? destrukty: STG 44,MG 42,
MAUSER 98K,MAUSER KAWALERYJSKI,MOSIN 1891,MOSIN 91/30,MANNILICHER 1895,MANNLICHER 1888,G 41, PPSZ 41,STEN i kilka innych krótkich,sam szmelc poszpachlowany,zdziurawiony,kołkowany,ale jednak brak certyfikuatu i pewnie mi przyłoża po ekspertyzie ze to funkiel nówka sprawna bróń prosto z magazynu wojskowego :n :n

została mi tylko pusta ściana i troche kołków na której wisiała cała kolekcja,szkoda :n :n

Pablo pogódź się z tym wszystkim i przerzuć się na broń białą ;)
Poza tym sądzę , że kolekcjonując takie przedmioty w kraju o takim ( chorym nie ukrywam ) prawodawstwie musiałeś liczyć się z konsekwencjami.
Miejmy nadzieję , że prawo w końcu się zmieni i będziesz mógł swobodnie wieszać na ścianie co tam tylko będziesz chciał :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2008, 10:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Święte słowa, Dario, święte słowa... Tylko nie na broń białą, a na minerały ;)
Oczywiście bez kopania i niszczenia ściółki leśnej.
A najlepiej na konsumpcję alkoholu, bo wtedy wspierasz jeszcze budżet państwa.
W tym miejscu chciałbym pozdrowić Panów Policjantów przeglądających służbowo to forum. Łubu - dubu!
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2008, 20:14 
Major
Major

Chłopaki, tak sie zastanawiam jak to jest ze zbieraniem grzybów, czy nie znalazłby sie też paragraf. Pomijam kwestie rydzów, bo z tymi od dawna jest kłopot :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2008, 20:28 
Sierżant
Sierżant

na halucynogenne na pewno by się znalazł.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2008, 22:28 
Major
Major

Zastanawiam się, czy oddychać w tym kraju ogóle legalnie można... :drap Czy za to też mogą człeka u....ić ? :kolko :pupa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 00:33 
Sierżant
Sierżant

U mnie podobnie,część mojej kolekcji wisi w regionalnej izbie pamięci,cała reszta poszła sruuuu do ziemi.Może wnuk się kiedyś ucieszy.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 01:34 
Generał Broni
Generał Broni

Może bez paniki, tak naprawdę żadne prawo nie zabrania kolekcjonować zabytków, ba, nawet teraz mają oddawać zabytki antyczne z Narodowego prawowitym przedwojennym właścicielom.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 02:36 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Piotr nawet nie wiesz ilu ludzi postapilo identycznie, ile fantow poszlo do ziemi, ilu ludzi wywalilo ze strachu przed represjami to co zbieralo przez lata.
Rozmawialem kilkakrotnie z ludzmi co zbieraja od kikudziesieciu lat i wszyscy sa zdania ze za PRL bylo lepiej, wladza wykazywala sie wiekszym rozsadkiem, jezeli cos bylo podpadajacego to posiadacz musial sie liczyc z oberwaniem pala po nerach, odsiedzeniem 24h na dolku i na tym sprawa sie konczyla, a co najwazniejsze nikt nikogo nie scigal za zaplesniala luske z niezbita splonka czy guziki wyslane poczta do Austri, a tymbardziej za jakies blaszki.
Co do znaczkow to abys nie mial takich z Adolfem bo to tez nie koszerne :D
ps.
Ja zbieram butelki po winie, oczywiscie tylko te co sam osuszam :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]