Cytuj:
"pływa i nie pływa." ?? chodziło mi o co loto z tym pływa?
pływa znaczy nie jest stabilny - raz przyspiesza, a raz zwalnia i nie wiadomo dlaczego
i zdarza się to w jablach i tuningowanych i nietuningowanych (z natury rzeczy by wynikało, że w tuningowanych częściej i bardziej)
Cytuj:
Chodziło mi o to że jak dam tunning Mranda to mam dac precyzer 1k czy też zmniejszyc do 500ohm??
na cewkę 30cm ile zwoi drutu 0,7 DNE bo chyba 19m albo 18m??
o jejku - jak założysz 500 to będzie ci latwiej operować precyzerem, ale wcześniej będziesz musiał dokładniej nastawić zgrubnie - i odwrotnie.
będzie działać i na 18 i na 19, a na którym lepiej tego nie wie nikt. spróbuj
Cytuj:
aa.. jeszce jedno chce kupic dwa potencjometry w elektronicznym mówie liniowe ( a liniowe to klasa B tak??)
bo w zestawie był klasy B a wycztałem w internecie tu na forum że trzeba dac liniowy i dostałem ze sklepu potencjometr liniowy klasy A o co błąd ortograficzny!!! chodzi??
tak jak ci napisał Krzychu: polskie oznaczenia A - liniowy, B logarytmiczny, tajwańskie - odwrotnie,
jak masz wątpliwości ustawiasz w połowie i mierzysz - jeżeli po obu stronach masz mniej więcej tyle samo to jest liniowy jeżeli z jednej strony jest 6 razy więcej niż z drugiej to masz nieliniowy. załóż raczej liniowy
Cytuj:
przepraszam za post pod postem ale ciągle o czymś zapominam ten jabel zrobiłem jakaś cewka z kawałku drutu i niemoge ani z cewką ani bez dostroic tego tykania errate zrobiłem porawnie napięcie plus wsztkie są ok 5,03v a reszte minusowe wsztkie -4,78 a wiec chyba ok?? a precyzer to załatwi?
z precyzerem będzie ci łatwiej, z tym że po zrobieniu erraty będzie ci trudniej