Robi napisał(a):
Panowie, spokojnie! Nikt nie zabroni trzymania kolekcji. Nie panikujcie - wśród ludzi, którzy mają coś do powiedzenia (np. posłowie, ale nie tylko; generalnie ludzie majętni i mający wpływy) jest mnóstwo kolekcjonerów. Niekoniecznie monet, starocie, dzieła sztuki i inne takie tam są (i zawsze były!) bardzo modne i poszukiwane. Im nie zależy na strzelaniu sobie w stopę. Wiedzą, że owszem, dziś może są nieco ponad prawem, ale wiecznie tak nie będzie i ponieważ są kolekcjonerami, to sami mogliby popaść w tarapaty. Wiec wołanie Stysza o zwalczanie kolekcjonerstwa jest tak śmieszne i niedorzeczne, że wnioski z tego, że tak napisał możecie sobie na temat jego osoby wyciągnąć sami.
Legalizacja kolekcji jest zagadnieniem z działu fantastyki i na zawsze tak będzie, ponieważ nikt w tym kraju nie ma całkowicie legalnej kolekcji. Na czele z naszymi muzeami włącznie - zawsze można znaleźć przykład, że dany przedmiot nie zawsze w jasny i uczciwy sposób zmieniał właściciela, szczególnie w kontekście ostatniej zawieruchy wojennej. Zwróćcie choćby uwagę ile jest teraz żali krajów arabskich o zagrabione przez Europejczyków zabytki - no ale to już inna historia...
Np najwiekszy na swiecie magazyn paserski zwany tez czasem British Museum :)
A z tym zakopywaniem fantow - sa na pewno takie kolekcje ktore lepiej zeby poszly na jakis czas w zapomnienie niz do huty czy muzealnego magazynu. I tu sie niektorym nie dziwie.
Ooooo... Zaglebilem sie w to forum, krynice wiedzy wszelakiej i wlasnie Stysz dolaczyl do mojej listy "ludzi normalnych inaczej"
Stysz napisał(a):
http://www.archeologiczne.fora.pl/prawo ... i,421.htmlSzok... nie złapanie tego gościa, ale właśnie te 80% komentarzy na forach poszukiwaczy uświadomiło mi, że
to trzeba rozbić - wypalić ogniem, a te ich fora i gazety pozamykać, bo to główne źródło propagowania niszczenia stanowisk archeologicznych. Buta, bezczelność, cwaniactwo, ignorancja.Odechciało mi się myśleć, co tu zrobić, aby możliwe były kontrolowane poszukiwania. Nie warto, oni się z nas jedynie naśmiewają...
Szukać fantów...brakuje słów
"Uderz w stół, a nożyce się odezwą."
Slyszysz Robi? Zamkna ten nasz folwark ;) Swieta Inkwizycja jako zywo :)