Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 12:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 01:48 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ariks jak na razie chamstwo i brak zasady to wychodzi z twoich postów !!! Czy ja cie gdzie obraziłem ? wyzywałem od buraków ? Panie gdzies sie pan chował ??? :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 10:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

marek123 napisał(a):
Ariks jak na razie chamstwo i brak zasady to wychodzi z twoich postów !!! Czy ja cie gdzie obraziłem ? wyzywałem od buraków ? Panie gdzies sie pan chował ??? :(

Marek ale gdzie to ja napisalem ze o ciebie konkretnie chodzi jesli wymieniłem gdzies Ciebie to mi to pokaż bo ja sobie nie przypominam abym Ciebie posądzał ???? Dlaczego tak sie obruszasz (??) skoro jestes czysty ! I jak masz pisać takie bzdety to lepiej nie pisz i nie obrazaj mnie jelsi masz troche kultury

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 10:29 
Podpułkownik
Podpułkownik

''Bawia mnie te teorie spiskowe... Panowie wy jeszcze w piaskownicy ?''

Marek a to o piaskownicy to chyba troche nie na miejscu bo tyczy sie to do wszystkich tu piszacych, nie zapominaj o tym, dobrze ze ty juz jestes rasowym kolekcjonerem a inni jeszcze brną w paskownicy zenujące naprawde !!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 11:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Panowie, tak obserwuję waszą dyskusję i może lepiej niektóre sprawy załatwiać na PW.. choćby ze względu na innych czytających.. W ten sposób wcale nie poprawiacie obrazu środowiska poszukiwaczy...

Natomiast chciałbym zobaczyć ten sprzęt optyczny o którym wspomina Paweł.. Jeśli to możliwe..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 19:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Panowie niestety to nie ja jestem tym szczęśliwcem a znajomy z Warszawy miał nosa i trafił. Kto szuka ten znajduje. Oglądałem jego osobiście jest w fenomenalnym stanie jak by był teraz zrobiony, przepięknie sygnowany optyka w idealnym stanie , ktoś kto jego miał do tej pory dbał o jego jak o pamiątke. Niestety osoba która to kupiła prosiła mnie abym nie udostępniał linku do tej aukcji żeby nie był nachodziony przez chętnych do kupna jego a wiecie jak mogą być niektórzy natrętni ludzie.
Jak ja bym jego kupił to chyba bym pił z tydzień czasu wodę mineralną nie gazowaną bez bąbelków. Jak ochłonie gościu z zakupu postaram się o zrobienie fotek jego i wysłanie tylko osobom na priwo które znam, ze względu na prawa autorskie zdjęć i przedmiotu aby te zdjęcia nie były publikowane w gazetach bez zgody właściciela przedmiotu. Mam na zgodę zrobienie zdjęć za jakiś czas ale tylko bez ich publikacji gdziekolwiek, tylko do celów poglądowych. Prawdopodobnie jest to jedyny egzemplarz w takim stanie w Polsce. I prosił bym o nie dzwonienie do mnie i wysyłanie meili bo już miąłem ich ze 30 od wczoraj, w jego sprawie. Więcej informacji na temat peryskopu w przyszłości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 lutego 2008, 21:12 
Pułkownik
Pułkownik

No to czas zacząć kopać na ebay'u w zakończonych ... ;) Pewno zaraz się znajdzie ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 12:03 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Szukaj w nie militarnych aukcjach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2008, 19:15 
Pułkownik
Pułkownik

Eee szukam, szukam i nic ... :) Poddaje się ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2008, 13:40 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Panowie może ktoś wie jak wyglądały dokładnie spinacze do spodni drelichowych polskie z lat 1932-36, jaki miały kształt, na ile guzików były zapinane i jak były szyte, chodzi mi o wersje z drelichu bawełnianego. Jakieś rysunki oryginalne egzemplarze, może wrzucicie fotki i rysunki na forum. Jest to ciekawy temat. Wiem że były dwie wersje, na dwa pierwsza, druga na trzy guziki zapinane, ale jaki miały kształt. Trafiłem jeden spinacz, gdzie materiał jest w porządku guzki też i nici, wykonanie zgadza się z zasadami wyrobu polskiego ale kształt ma nie prostokątny do którego każdy jest przyzwyczajony. Został znaleziony z różnymi elementami polskimi z 1939 roku, niestety zachował się jeden.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2008, 15:05 
Pułkownik
Pułkownik

Moje - wersja 2 guzikowa. 3 guzikowe wrzucał swego czasu "61pp". te moje to zwykły prostokąt, zszyty z dwóch warstw drelichu lnianego. Guziki charakterystyczne polskie.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 lutego 2008, 12:55 
Podpułkownik
Podpułkownik

Panowie mam dobrą informacje tornister o ktorym było tyle ''szumu'' jest w moich rękach od dzis - jednak niemiec na tyle sie przestraszył prawa i jakie go mogą spotkać konsekwencje że w cudowny sposób tornister nagle sie odnalazł i w ekspresowym tępie został wysłany człowiek ktory chciał go podkupic (wiem kto) niestety nie dał rady ale będzie do kupienia wiec nidc straconego. Fotki podesle na forum wieczorem do Waszej oceny - Tornister jest na pewno 100 % oryginalny fabrycznie, ładnie stęplowany i w stanie bdb pozdrawiam ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 lutego 2008, 16:40 
Pułkownik
Pułkownik

Czekamy na fotki Ariks ...

Panowie wrzućcie coś, bo mam wrażenie, że po ostatnich "mądrościach" wszyscy się zasępili i nikt już nie ma ochoty wrzucać nic swojego ... a byłoby to wielką szkodą, gdyby kolekcje jednak pozostały w pudłach i w spokoju zakurzenia i nudy.

Tak przy okazji - czy ktoś ma dobre zdjęcia "patek" galowych noszonych na kołnierzach płaszcza ? Chodzi mi o te paseczki dwukolorowe - np. piechoty itp. Nigdy nie widziałem 100% oryginału na żywo. Kiedyś w ten wątek swoje wrzucał "61pp" i "Pawcio" ... możecie wstawić lepsze fotki ?

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:50 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 lutego 2008, 17:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Piękny płaszcz az korci mnie zbierać WP do 39 ale znajac te kosmiczne teraz ceny to chyba zadowolę sie Waszymi zbiorami :( a na rozkrecenie tematu fotki mojego tornistra prosze o Wasze opinie ;) Interesuje mnie ta pieczęc z orlem to jest chyba jak sądze stępel pułkowy z tego co widzę 37 P.P ponizej pod orłem pewnie data 10 -?-39 ???

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 lutego 2008, 17:30 
Podpułkownik
Podpułkownik

i jego rzeczywiste kolorki tamte są nieco blade

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 lutego 2008, 19:49 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Fajny ten tornister. Tak sobie myślę może to jakaś wersja mobilizacyjna-uproszczona by jak najwięcej uszyć a może jakis model uszyty 'prywatnie' przez firmę która chciała tym zainteresować wojsko? Robi sie to i w naszych czasach.
Zastanawiają mnie te szelki wszystkie maja haki od pasków od chlebaka - jak to podpiąć? i do czego?
Jakie tototo ma wymiary?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]