Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 16:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 13:26 
Generał Broni
Generał Broni

Masz rację Vincent!
Sorry - czasami trzeba trochę sobie pofolgować by nie oszaleć ale koniec !!!

Na jednym z for (proszę mnie poprawić jeżeli źle odmieniłem słowo 'forum") internetowych - nie wiem czy wolno podawać nazwę - stworzonych przez czołowe czasopismo poszukiwaczy wykluł się wątek mówiący o naszej akcji i naszym forum....
Podaję go dla ewentualnych zainteresowanych.

http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_wat ... orum=0#ost

Jednocześnie prosiłbym o podawanie mi na priva lub na mail kocio@bip.ikp.pl adresów innych for lub stron na które powinno sie podawać, choćby skrócone informacje lub linki do naszego forum by wszyscy poszukiwacze byli na bieżąco z tym co robimy.
Jest to przecież akcja poza podziałami i o jakkiejkolwiek konkurencyjności nie ma mowy.
To jest Ruch Obywatelski i jako taki powinien mieć wolny dostęp na każdym forum czy stronie stowarzyszenia.

Chciałem także poinformować, że wklejając na innych forach informacje z linkiem do naszego Forum PS dostałem kilka reprymend, że ktoś niezarejestrowany na Forum PS nie może przeczytać tych postów o naszym działaniu. Zostałem nawet zapytany czy aby nie jestem naganiaczem........

Mam wobec tego pytanie - czy jest taka możliwość by goście niezarejestrowani mogli czytać info o naszych działaniach przy projekcie zmiany ustawy? Jeśli jest to trudne do zrobienia to może przenieść cały wątek w takie miejsce na naszym Forum gdzie "otwartość" jest większa?

Darz Dół

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 23:54 
Generał Broni
Generał Broni

Coś małe zainteresowanie wątkiem... Czyżby aż 15 osób było zainteresowanych zmianami???? Do gadania jest wielu. Jeszcze więcej bije pianę jak to jest źle, tego zatrzymali, tamtego pogonili! Ale ruszyć czterech liter nawet nikomu się nie chce. Czy naprawdę myślicie, że samo się zmieni???? Tak, zmieni się na tyle, że będzie zakaz na zakazie a wyrok na wyroku. Jeśli taka jest wola ogółu.... W dodatku Kocio, który poświęca swój czas, pieniądze, chęci, zapał, optymizm i co tam jeszcze przyozdobiony jest dwoma żółtymi kartkami. WSTYD! To nie podnosi wiarygodności. Wywalcie mu te kartki a w zamian dajcie medal, bo niewielu ludzi chce i robi coś dla nas wszystkich!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 00:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

sorry Vincent, nie rozumiem Ciebie... było już powiedziane w tej kwestii bardzo wiele. Kolejnym etapem, jak zaznaczył sam Kocio, będzie otworzenie rachunku bankowego i gromadzenie środków, na co czeka większość z zainteresowanych, więc po co tu pisać jakieś dziwne, niepotrzebne wywody?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 02:28 
Generał Broni
Generał Broni

Po to aby zachęcić do działania. Po zainteresowaniu wątkiem widac jak duże jest zainteresowanie zmianami. Dziwne wywody są w postach o tym jak złapali tego czy tamtego. Nic z tych dziwnych wywodów nie wynika ale każdy te wątki śledzi i interesuje się nimi. Jak przekupki na bazarze.

A tak na marginesie to co jest dziwnym wywodem??? To, że Kopacz to ta a nie ten??? Dla mnie kopacz to ten a ta- to kopaczka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cegielka
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 14:30 
Klucznik z Klucz

POPIERAM,czekam na cegielkę
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 14:49 
Specjalista
Specjalista

Witam,
inicjatywa Kocia została wczoraj poparta przez wydawcę miesięcznika "Odkrywca". Proeteus na forum "Odkrywcy" napisał:
"Odkrywca wiele razy występował do rożnych przedstawicieli administracji w kwestii zmiany ustawy o zabytkach. Rzecznik Praw Obywatelskich, parlamentarzyści, ministerstwo kultury, służby ochrony zabytków, środowisko archeologow i inni to tylko niektórzy z adresatów do których kierowaliśmy nasze wnioski o zmianę prawa. Niestety bez rezultatu. Mamy nadzieje ze ta inicjatywa okaże sie skuteczna bo prawo o ochronie zabytków i poszukiwaniach jest złe i powinno być zmienione. Dlatego też tą i każdą inną inicjatywę będziemy popierać. Powstałemu komitetowi jeśli się do nas zwróci udostępnimy miejsce w miesięczniku Odkrywca i portalu internetowym, a także postaramy się pomóc w inny sposób.
Moja osobista uwaga jest taka, że zbiórka pieniędzy jest poważnym zobowiązaniem i trzeba dokładnie potencjalnym ofiarodawcą określić jakie są cele zbiórki i kto odpowiada za prawidłowe wydanie zebranej kwoty. Oczywiście zbiórka powinna być zgodna z obowiązującym ładem prawnym.
życzę z całego serca powodzenia.
proteus"
Ja również popieram inicjatywę Kocia i zobowiązuję się wesprzeć projekt finansowo.
Pozdrawiam
SZZ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 15:38 
WAZA Z BAZIN

No panowie ale trzeba tez zauwazyc ze niektorzy niemaja kaski
moze dobrym byloby rozwiazanie ze mozna tez by bylo przekazywac fanty , a jakas osoba zajela by sie sprzedaza na alledrogo??
niekazdy jest w stanie wyslac kaske -a fanty jakies wiekszasc osob posiada
oczywiscie bedzie wiecej z tym zabawy, ale moze wezcie to pod uwage?
to tylko tak moja sugestia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 15:45 
Generał Broni
Generał Broni

waza napisał(a):
moze dobrym byloby rozwiazanie ze mozna tez by bylo przekazywac fanty , a jakas osoba zajela by sie sprzedaza na alledrogo??

Witam :)
Waza - pomysł jest Bardzo Dobry – ale boję się , że przy obecnej nagonce na handlujących "wykopkami" na Alledrogo byłoby z tego więcej kłopotu niż pożytku - ale trop dobry.
Cegiełki to doskonały pomysł - można wydać cegiełki o różnych ' nominałach ' - od 20 zł do 100 zł - każdy kupi wedle swoich możliwości.
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 17:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Przepraszam , być może będę dublował zapytanie ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi na ważne pytania :

- jaki jest przewidywany koszt pracy kancelarii prawniczej ?
- ile czasu może zająć opracowanie nowego projektu ustawy ? ( miesiąc ..rok ?? )
- w jaki sposób projekt zostanie zgłoszony do Sejmu ? jako projekt obywatelski ? - o ile się nie mylę trzeba 100.000 podpisów.
- Czy "projekt obywatelski " ma jakieś szczególne prawa w drodze legislacyjnej ? ( coby nie było tak, że Marszałek sejmu wsadzi nasz projekt w.....zamrażarkę sejmową i będzie czekać siedem kadencji aż wejdzie pod obrady )

Generalnie trzymam kciuki i pozdrawiam "twardzieli " którzy będą walczyć z matrixem.

PS' jeśli wasze zamiary są poważne i nie jest to słomiany zapał to warto poprosić Robiego o wrzutkę na główną stronę przycisku "Walka z Matrixem" - gdzie będą zebrane informacje o tym jakie zmiany chcecie ( chcemy jako środowisko ? ) wprowadzić w prawie , jaka kancelaria sie tym zajmuje , ile jest na koncie , jaki będzie koszt pracy kancelarii , jaka bedzie przewidywana ścieżka legislacyjna itp. Tak aby całe przedsięwzięcie nabrało wiarygodności ...Myślę ,że w ten sposób uda się zebrać i więcej środków finansowych i wsparcia poszukiwaczy.

trzymam kciuki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 18:03 
Generał Broni
Generał Broni

Apropos kosztów jakie pochłonie kancelaria prawna - dobrze byłoby dowiedzieć się jak to się kształtuje kwotowo - i wtedy będziemy wiedzieć jakiego rzędu pieniądze są nam potrzebne - dobrze byłoby wytypować już taką kancelarię i dopiero wtedy zbierać kasę pod konkretnego "wykonawcę"
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 18:15 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

RUTUS zadał bardzo konkretne pytania. Myślę, że tego typu pytań będzie sporo i jest wiele zainteresowanych osób sprawą, stąd wypadałoby stworzyć coś w rodzaju FAQ na ten temat, także jakieś zestawienie zasad całej akcji, dokładne opisanie celu i opisania sposobu jak zamierza się go osiągnąć. Jak na razie po lekturze dwóch wątków ciężko wyciągnąć coś więcej poza dwoma stwierdzeniami że "chcemy zmieniać prawo" i "potrzebne są pieniądze i podpisy".

Jeśli będzie wszystko czarno na białym wyjaśnione, wszystko będzie przejrzyste i zrozumiałe, to ja ze swojej strony obiecuję znaleźć stosowne, wyraźne miejsce na forum dla tej akcji. Jeśli jednak będzie to tylko czcza gadanina o "d..e Maryni", to ja podziękuję. Niemniej jednak nie zdecyduję się na poparcie bądź nie całego projektu już teraz - jak na razie to jeszcze nie wiadomo co mam popierać. Zmiany w prawie... - ale jakie?

Wchodzicie moi drodzy na bardzo grząski grunt - pojawiają się tu prywatne ambicje, animozje i pretensje. Osoby pamiętające dyskusje, kłótnie i wszystko co się działo wokół przedsięwzięcia Van Wordena 2 lata temu wiedzą z czym to się wiąże. Każdy z nas jest inny, każdy z nas ma inne zapatrywania na pewne sprawy, każdy z nas kogoś lubi, albo nie. Więc jeśli mogę coś doradzić - zróbcie to tak, aby nie skończyło się znowu jakąś awanturą. Pamiętajcie, że tym razem pojawiają się jeszcze inne aspekty sprawy - pieniądze i zgoła inne środowisko (w mediach poszukiwacze są przedstawiani jako przestępcy - vide "sukcesy" Policji).

Pamiętajcie, że żyjemy w tzw. polskim piekiełku. Zróbcie wszystko, aby tego nie odczuć!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 21:36 
Moderator
Moderator

waza napisał(a):

no zajebisty pomysł na to, żeby inicjatywę upupić w zarodku. Gratuluję, Waza. Kolejnym krokiem może być tylko rozkopanie jakis stanowisk, żeby pozyskać fundusze.

a poza tym - podpisuję się pod pytaniami Rutusa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 22:06 
Generał Broni
Generał Broni

Ja wyobrażam to sobie tak:
1)Odrobina zaufania do Rady Starszych (niezbędne)
2)Olewanie osobistych ambicji na rzecz zmian
3)Wspomagam finansowo
4)Na forum tworzymy założenia, które Kocio z Radą przedstawią Kancelarii

5)Gdy już uda się napisać projekt wtedy zbieram podpisy

Ja ze swojej strony mogę tylko tyle pomóc. Dodatkowo wysyłam pozytywne fluidy.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 22:27 
Moderator
Moderator

[quote="vincent_vega_69"]Ja wyobrażam to sobie tak:
1)Odrobina zaufania do Rady Starszych (niezbędne)
2)Olewanie osobistych ambicji na rzecz zmian
3)Wspomagam finansowo
4)Na forum tworzymy założenia, które Kocio z Radą przedstawią Kancelarii

5)Gdy już uda się napisać projekt wtedy zbieram podpisy

Moim zdaniem jest to wzorzec podejścia do zagadnienia :1
Należy pamiętać o tym,że jeśli ktoś nie ma ochoty pomagać-to niech przynajmniej nie przeszkadza.
Odnośnie pozyskiwania środków finansowych powiem,że najlepiej będzie pozostać przy założeniach pierwotnych-cegiełki/żetony..Sprzedaż znalezisk celem wspomożenia inicjatywy to dolewanie oliwy do ognia w obecnych okolicznościach.
pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2008, 10:37 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Powtórzę to, co już pisałem kilkanaście dni temu w innym wątku:
1. Jest to prywatna inicjatywa Kocia i paru innych osób, forum nie ma z tym nic wspólnego.
2. Kartek nie zdejmiemy, niech przypominają zapominalskim za co były dane, to istotne zwłaszcza w kontekście zbierania pieniędzy.
3. Cel jest szczytny, ale daleka i wyboista do niego droga. Jak na razie brak konkretów, tylko parę postów i jakieś pogaduszki przy piwie.

W tej sytuacji stanowisko "władz" forum do akcji jest neutralne.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]