Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 23:41

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chodzenie po polu gospodarza
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 21:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Gnębi mnie ostatnio kwesta prawna "chodzenia po obcych polach" z wykrywaczem.

Z mojego punktu widzenia, gospodarz może się przeczepić, że chodzi się po jego polu i się rozkopuje.
A co, jeśli pole jest świeżo zaorane ? (przy założeniu, że nie jest obsiane, np.: po żniwach).

Jak wy sobie dajecie radę z tym problemem, idziecie do gospodarza spytać czy można, czy wybieracie pola z dala od zabudowań, aby nie było widać ?
Jakie mogą być konsekwencje chodzenia po cudzym polu przy założeniu, że chodzi się z wykrywaczem w celu późniejszego kopania ?
Czy wybieracie raczej nieużytki, pastwiska, pola nieobsiane, działki własne, użytki z dala od zabudowań ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 22:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

heh ja nie mialem z tym problemu mieszkalem na wiosce wczesniej i wszystkich znalem i mi pozwalali
teraz slyszalem ze jakis kopacz krzywo powiedizal o ludnosci podbialostockiej wioseczki i maja wszyscy przerabane poza mna :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 22:11 
Major
Major

Konsekwencją moga bić wbite widły w plecy :D A tak serio to trzeba przestrzegac kilku podstawowych zasad. Po pierwsze w żadnym wypadku nie wolno chodzić po zasianym polu, ani w dzień, ani nocą. Nieprzestrzeganie tej zasady spowoduje negatywne nastawienie do naszego środowiska i każde następne pojawienie sie poszukiwacza w tym terenie może spowodować skutki jak we wstępie. Po drugie jeżeli mamy zamiar chodzic w okolicy zabudowań, należy zapytać o zgodę właściciela (również po to, by nie wzbudzać podejrzeń jako potencjalny złodziej). I trzecia zasada to porządek. Dołki zasypywać, a znalezione śmieci zabrać ze sobą. Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 22:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

przemytnik rabarbaru napisał(a):
Po pierwsze w żadnym wypadku nie wolno chodzić po zasianym polu, ani w dzień, ani nocą. Nieprzestrzeganie tej zasady spowoduje negatywne nastawienie do naszego środowiska i każde następne pojawienie sie poszukiwacza w tym terenie może spowodować skutki jak we wstępie. Po drugie jeżeli mamy zamiar chodzic w okolicy zabudowań, należy zapytać o zgodę właściciela (również po to, by nie wzbudzać podejrzeń jako potencjalny złodziej). I trzecia zasada to porządek. Dołki zasypywać, a znalezione śmieci zabrać ze sobą.

1. Po zasianym to podstawa, bo przecież jest to ewidentne niszczenie plonów.

2. A jeśli nie znam właściciela pola, np.: pole jest z dala od zabudowań ?

3. Zasypywać zawsze :) A co do znalezione "śmieci" zabierać ze sobą, to mam rozumieć, że gospodarz ma ze mnie pożytek (nawet jak mu o tym powiem), bo oczyszczę mu pole z gwoździ i innych śmieci żelaznych i co nieco może znajdę "dla siebie" ?

Pozostaje jeszcze kwestia, gdzie najczęściej kopiecie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 22:31 
Moderator
Moderator

najczęściej w ziemi :666

literatura,mapy,wywiady,i wszystko w temacie..
pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 22:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

idol napisał(a):
najczęściej w ziemi

Nie chodzi w czym, a na jakim terenie: pola zaorane (może bronowane, ale nie zasiane), pastwiska, nieużytki (zarośnięte chwastami), u siebie na działce :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 lutego 2008, 23:09 
Moderator
Moderator

Jeśli w takim kontekście pytasz,to na podstawie własnych obserwacji odpowiadam:
Odpowiedzi ułożone w zależności od stopnia ,,przyjemności eksploatacji''...

1.Zabronowane pole,do tego w miarę sucho-wymarzone warunki
2.Pogorzelisko po wypalaniu traw-też przyjemnie,ale butki takie jakieś czarne..
3.Łąka/pastwisko z niziutką trawką,sucho-ok.
4.Ścierniska,im niżej skoszone-tym przyjemniej się spaceruje
5.Drogi gruntowe z możliwie niewielką zawartością współczesnych śmieci-trudno trafić,ale zdarza się

6.Łąki z leżącą trawą,pola po orce z grubą skibą,zarośla nadrzeczne,itp-ogólnie niefajnie,ale odpowiednio podkręcona wyobrażnia potrafi pchnąć w różne dziwne kierunki ;)

P.S.Temat chyba niedługo zawita do działu ,,poszukiwania''...
pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 10:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam
Co do chodzenia po łąkach lub pastwiskach to byłbym ostrożny- z własnego doswiadczenia ( rozmowy z rolnikami ) wiem, że bardzo tego nie lubią.
Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 lutego 2008, 19:38 
Major
Major

2. A jeśli nie znam właściciela pola, np.: pole jest z dala od zabudowań ? W takim przypadku raczej wszystko powinno być ok. ale może się zdarzyć, że kogoś zainteresuje co robisz na jego polu (zwłaszcza w niedzielę) i musisz być przygotowany na ewentualną rozmowę. Przeważnie wszystko jest ok. ale nie można wykluczyć również nieprzyjemnych sytuacji, zwłaszcza, gdy ktoś wcześniej tu kopał i nie przestrzegał zasad opisanych we wcześniejszych postach.[U]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 16:57 
Kapitan
Kapitan

a jak rozpoznac czy pole jest obsiane.. nie jestem rolnikiem... kiedy zazwyczaj sie obsiewa pola ? Laziłem po polu w tym roku które miało taka niewielka trawke.. widac było ze dosc ragularna trawka.. chyba było wczesniej zasiane i teraz cos wyrosło..... mozliwe to ? ta trawka była tez przed zima.. nie znam sie na tych uprawach, pomózcie :P bo nie chce zeby mnie jakis rolnik ochrzanił a dopiero co zaczynam łazic z wykrywka :P

moze i dla was dosc głupie pytania.. ale ja na prawde mam z tym problem :P oczywiscie nie chodzi mi o pola na których widac gołym okiem buraki ziemniaki czy kukurydze..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 19:42 
Moderator
Moderator

Ta ,,dość regularna trawka'' to najprawdopodobniej właśnie wschodzące zboża,można je spotkać i jesienią i wiosną :) Lepiej samopas się nie zapuszczać na takie pola...chyba,że Masz wyrażną zgodę właściciela i wiesz że to właściciel (a nie gospodarz/jajcarz kierujący cię ,,na minę'').

pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 20:47 
Generał Broni
Generał Broni

Zwykle brona ma większy rozstaw zębów niż siewnik, więc bardzo drobno "żłobkowane", równe pole najprawdopodobniej jest właśnie obsiane. Poza tym można często w tych rowkach wypatrzyć nasiona. Zawsze też można lekko sprawdzić czy nic świerzego nie ma w ziemi. I najlepiej w razie wątpliwości sobie odpuścić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: witam
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 22:21 
Starszy Sierżant Sztabowy

A jak jest z poszukiwaniem na własnym polu przed domem (bo mam dosyć spore i ogrodzone) ? Mogą sie przyczepić że szukam z wykrywką? No i kto jest właścicielem znalezionych wartościowych historycznie no i materialnie (typu złoto) fantów? Co przy okazji zrobić z nabojami, zapalnikami itp. (chyba nie zakopać)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 22:36 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiesz co, Glajten... a wiesz co powiem komuś jak będę szukał na własnym, ogrodzonym polu? A ŻEBY MNIE W DUPĘ POCAŁOWAł..

a te jakieś zapalniki, naboje i cokolwiek wojskowego, czego nie chcesz mieć w domu to się zbiera w bezpiecznym miejscu i natychmiast powiadamia wojsko, żeby zabrali... sadziłeś drzewka i wykopałeś, wolno Ci..

Co do złota to masz oddać do muzeum, podziękowanie dostaniesz i na ścianie powiesisz.. Takie jest prawo..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ok
PostNapisane: piątek, 29 lutego 2008, 22:45 

Panie Witek63 nie wnerwiaj sie tak. Każdego denerwuje to prawo itp. ale co zrobisz. Nawet jak na własnym polu szukam to też sie gapią czasem jak by UFO zobaczyli. No i na jakiej podstawie mam oddać coś co znalazłem na swoim polu? Przecie to moje jak i w glebe tak i w powietrze nad polem...(no 2 linie wys napięcia to może i nie moje nad działką) a chyba własność prywatna jeszcze istnieje a skoro ziemia kupiona np. od państwa to niech se sprawdzają co sprzedają zanim sprzedadzą. Najciekawsze może być to, że jeśli tak by było że moja ziemia moje znaleziska to każdy może kupić sobie 1m2 ziemi za 20zł i wciskać, że wszystko co znalazł to właśnie tam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]