Teraz jest niedziela, 12 kwietnia 2026, 22:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dynamit Nobel AG / Muna
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2008, 23:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam

Poszukuję informacji na temat Dynamit Nobel AG (DAG) Brmoberg (Bydgoszcz) oraz Luftamunitionsanstalt 1/II Bromberg zwanym "Muna". Wiem gdzie dokładnie znajdują się oba zakłady, jednak interesuje mnie dokładna lokalizacja znajdujących się na ich terenie bunkrów: http://www.infokurier.type.pl/galeria/t ... p?album=20
Może ktoś z Was dysponuje jakąś mapką lub szkicem rozmieszczenia poszczególnych budynków. Jestem na etapie tworzenia nakładki do przeglądarki Google Earth, która zawierałaby najciekawsze historyczne miejsca zlokalizowane w Bydgoszczy i jej okolicach. Efekty dotychczasowej mojej pracy można zobaczyć tu: http://bbs.keyhole.com/ubb/showflat.php ... /0#1106405
pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2008, 20:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A może ktoś zna jeszcze jakieś ciekawe miejsca w okolicach Bydgoszczy, które mógłbym zaprezentować w projekcie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 14:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Lazyn - zniszczona wioska i cmentarz, Wypaleniska stary cmentarz i pustoszejaca wies, dwa otwarte bunkry masz jadac droga z Zolwina w kierunku Wypalenisk (taka brukowana, punktem orientacyjnym bedzie wieeelka gora) w Zolwinie miedzy ta droga co zjezdza sie do AG nobel, a autostrada tez powinien byc stary cmentarz, poza tym poligon pod Solcem kujawskim,(tam gdzie masz maszty) jak bedziesz mial wprawne oko to i tam znajdziesz piekny stary cmentarz (heh to chyba jedyna atrakcja turystyczna regionu) plus masywna zbudowana jeszcze przez niemcow betonowa dwukondygnacyjna wieze, do tego doloz sobie ze caly teren poligonu to kiedys byla calkiem spora osada.
Sam lazyn dzieli sie na dwie czesci, ale to juz musisz na starych mapach obejzec, wrazenia moje z Lazyna dosc ciekawe, zdjec nie zarzuce bo nie mam, ale jak sie tam wybierzesz to bedzie co ogladac.

P.S z tego co wiem caly teren A G Nobel jest niedostepny chociaz nie powinno byc zbytnich trudnosci w infiltracji strefy w granicach 100 - 150 metrow od granicy zakladu wglab.
P.S Bardzo ciekawa rzecza jest tez osuszone jezioro w okolicy miejscowosci Chrosna i droga do okola tego zbudowana wedle podania przez pruskich saperow

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 02:23 
Moderator
Moderator

[BS] Wolf napisał:
Cytuj:
P.S z tego co wiem caly teren A G Nobel jest niedostepny
.
Bylem tam kilka razy na serwisie urządzeń. Teren bardzo rozległy i ciekawy. Wchodzić na teren nieoficjalnie nie polecam -duża ilość straży przemysłowej. Ale na PW wysyłam pewien pomysł. Grzebiuszka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 22:28 
Szeregowy
Szeregowy

Cytuj:
Spacerując po łęgnowskich lasach można spotkać wiele tajemniczych obiektów wojennych – schrony, transzeji, schronów ze stropami porośniętymi trawą. Można spotkać baraki mieszkalne dla więźniów, osiedle "awaryjne" dla dawnych dygnitarzy hitlerowskich położone w środku lasu, pozostałości wież strażniczych, dziesiątki kilometrów ramp kolejowych i dróg tzw. "betonówek".

Wie ktoś gdzie to jest dokładnie? Bo planuje wybrać sie tam rowerkiem i obejżec jak to wygląda a nie mam zamiaru błąkać sie godzinami po lesie z nadzieją ze coś znajdę... Najlepsze byłoby pokazanie położenia tych obiektów za pomocą np. maps.google.com albo programu Google Earth.... Albo chociaż opisowo jak tam trafić... Za pomoc z góry dziękuje!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 marca 2008, 22:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Wiadomość z ostatniej chwili: "Jesienią 2007 roku Zespół NGL-Betrieb został przejęty przez Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy. Obecnie trwają prace nad opracowaniem nowego programu funkcjonalnego i trasy muzealno-turystycznej. Doskonale zachowana architektura tej części DAG-Fabrik i jej wysokie wartości historyczne pozwalają na sformułowanie generalnej koncepcji, która polega na stworzeniu skansenu architektury przemysłowej. W dawnej wytwórni nitrogliceryny będzie się mieścić muzeum techniki XX wieku, park maszyn itp. W części obiektów planuje się odtworzenie w interaktywnej formie cyklu produkcyjnego. Zamierzamy także wykorzystać walory malowniczej, gęsto zalesionej Puszczy Bydgoskiej, tak, aby istniała możliwość organizacji wystaw plenerowych, happeningów i innych atrakcji pod gołym niebem.

<b>Całość zostanie udostępniona do zwiedzania jesienią 2009 roku.</b>" :1

Informacja pochodzi z oficjalnej strony muzeum. W końcu jest nadzieja, że będzie można tam się dostać i pozwiedzać, a jak wynika z dostępnych w necie zdjęć, na prawdę jest co!

Jeszcze jedna kwestia - myślę, że pojawia się unikalna szansa na przeprowadzenie poszukiwań na tym dziewiczym terenie podczas prowadzenia prac remontowo - adaptacyjnych. Oczywiście wymaga to kogoś z głową i doświadczeniem w kontaktach z archeologami, kto nawiązałby kontakt z władzami muzeum i zaproponował współpracę i prowadzenie poszukiwań pod ich nadzorem. Z naszej strony myślę, że chętnych by nie zabrakło. Jeśli jest ktoś chętny do podjęcia takiej próby, to może udałoby mi się ułatwić nawiązanie kontaktu poprzez portal internetowy współpracujący z muzeum. Może jest też ktoś, kto ma bardziej bezpośrednie dojścia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 sierpnia 2008, 16:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dzięki uprzejmości Muzeum Okręgowego im. L. Wyczółkowskiego w Bydgoszczy chciałbym zachęcić do obejrzenia części mojego projektu (plik pod Google Earth do ściągnięcia na stronie http://bbs.keyhole.com/ubb/ubbthreads.p ... ost1038706) dotyczącej dwóch bliźniaczych linii produkcyjnych nitrogliceryny na terenie dawnych niemieckich zakładów DAG-Fabrik Bromberg ( Nakładka zawiera plan-szkic terenów NGL-Betrieb, a więc administrowanego przez Muzeum fragmentu zakładów (kolorem czerwonym zaznaczony jest teren projektowanej obecnie trasy turystycznej), opis poszczególnych budynków i ich zdjęcia. Na szkicu widać również w części południowej budynki magazynowe i przeładunkowe (obecnie nie udostępniane do zwiedzania).

Chciałbym umieścić szkic i zdjęcia bezpośrednio na forum ale zgoda jaką otrzymałem z Muzeum dotyczy ich wykorzystania przy tworzeniu projektu, zachęcam więc do ściągnięcia pliku.

Polecam również część nakładki dotyczącą Luftamunitionsanstalt 1/II Bromberg ( 53° 9'43.15"N 17°56'12.44"E).

Ostatnio edytowano sobota, 17 stycznia 2009, 20:41 przez Ewing, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2008, 17:42 
Kapral
Kapral

Gratuluje pomyslu ?Projekt naprawde warty uwagi.Chcialbym sie tylko zapytac czy posiadasz troche wiecej informacji lub zrudel ? Chodzi mi o walki wycofujacych sie oddzialow niemieckich pod Kotomierzem.Rowniez probowalem korzystac z iformacji GOK Dobrcz ,ale sa one znikome.Z gory dziekuje za pomoc.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 września 2008, 20:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Niestety w internecie ciężko coś znaleźć na temat tego rejonu, a jest on naprawdę wart uwagi. Toczyły się tu zacięte boje Kampanii Wrześniowej (np. pod Stronnem), praktycznie na całej linii umocnień Kruszyn-Tryszczyn-Włóki, a także walki z wycofującymi się w 1945 roku wojskami niemieckimi. Pełno tu pomników i mogił upamiętniających te wydarzenia jednak brak bardziej szczegółowych informacji.
http://www.1939.pl/bitwy/bory_tucholskie.htm
http://www.wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/bi ... omorze.htm
Dużo ciekawych informacji jest na stronie Gminy Dobrcz wplecionych np. w historię parafii w Wudzyniu i inne opisy.
http://www.dobrcz.pl/index.php?dzial=6&id_art=113

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 października 2008, 11:08 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

witam- jeżeli interesuje cię więcej informacji historycznej woj. bydgoskiego z okresu II w.ś. i nie tylko to mam kilka ciekawych tematów szczególnie niepublikowanych a i oczywiście możemy pogadać o zakładach nobla czyli obecnym zachemie .... pozdro.. etfi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 grudnia 2008, 17:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

W ramach rozwoju swojego projektu zwiedziłem dziś osiedle awaryjne - Brahnau (Obecnie Łęgnowo - Dzielnica Bydgoszczy) - "Powstanie osiedla mieszkaniowego na terenie Łęgnowa zawdzięczamy Niemcom, którzy już jesienią 1939 roku, a więc zaraz po zajęciu Bydgoszczy, przystąpili do budowy na obrzeżach miasta zakładów zbrojeniowych DAG Fabrik Bromberg (dzisiaj w tym miejscu funkcjonuje Zachem) - fabrykę tę budowało 30.000 robotników przymusowych. Dla taniej siły roboczej, czyli robotników przymusowych i jeńców jeńcow wojennych, okupanci postawili m. in. na terenie Łęgnowa ponad 100 murowanych i drewnianych baraków. W pobliżu osiedla baraków i bramy prowadzącej do fabryki zamieszkały także osoby pełniące kierownicze stanowiska w zakładach. To właśnie dla nich w 1940 roku rozpoczęto budowę kompleksu domków, które dzisiaj stoją w centrum Łęgnowa. 15 lipca 1940 roku powstał tu podobóz Außenarbeitslager Bromberg-Brahnau. Na terenie osiedla i fabryki znajdowało sie 16 obozów pracy przymusowej a w nich 2,5 tys. jeńców: radzieckich, jugosłowiańskich, włoskich i francuskich oraz 2,5 tys. kobiet żydowskich z obozu Stutthof. Do czerwca 1945 roku była tu filia obozu COP Potulice z ok. 1500 osobami w tym 128 dzieci do lat 13 i starcy. Budynki fabryczne w chwili obecnej uznane są jako unikatowy w Europie przykład fabryki zbrojeniowej z okresu II Wojny Światowej."

Poniżej kilka zdjęć, może kogoś zainteresują
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Schronów i innych budynków jest oczywiście znacznie więcej niż na zdjęciach, niestety przy większości z nich wszystkie wejścia są zamurowane.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]