Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 22:04 
Sierżant
Sierżant

Moim zdaniem to propaganda by ludzie na nas donosili jak na jakiś przestępców, pewnie to podał jakiś zazdrosny archeolog, który boi się stracić prace :jump .pozdrawiam wszystkich kopaczy :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 marca 2008, 23:06 
Generał Broni
Generał Broni

atylla napisał(a):
jaaacek napisał(a):
"Zgodnie zreszta z zaleceniem nr 921 Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy, które brzmi: „ Należy zachęcać muzea, archeologów i stowarzyszenia archeologiczne do nawi±zywania i utrzymywania kontaktów z użytkownikami wykrywaczy metali oraz włączania ich, jeśli to możliwe do uczestnictwa w wykopaliskach pod kompetentnym nadzorem”.- cytat
Czy to jest prawda chodzi mi o zalecenie unii może ktoś ma cały tekst , trzeba byłoby rozsyłać ddo redakcji to zalecenie.

jaaacek możesz napisać skąd ściągnąłeś ten cytat?

Znalazłem na necie:
http://www.armand.pl/eksploracja%20-%20 ... ologii.htm
Bardzo ciekawy artykuł ale chyba sprzed 10 lat.
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 12:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jaaacek - przyślij też mi link do tego cytatu z Rady Europy, chcę na forum mojego miasta założyć wątek, żeby trochę ludzi uświadomić..

Może w ten sposób dotrę też do takich poszukiwaczy, którzy dołki zostawiają.. jak byłem rok temu w terenie po radzieckim pułku czołgów z '44/45 to aż się we mnie gotowało..

Może ktoś ma jeszcze inne namiary, żeby się podeprzeć w razie jakiejś zażartej dyskusji.. a spodziewam się tego po jednym wątku, że miejscowy konserwator zabytków nie pozwala na budowę hipermarketu w strefie starej 19-wiecznej zabudowy..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 14:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 21:15 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 16:03 
Kolega Żwirka

Pozwoliłem sobie napisać do autora tego reportażu

Kamiś napisał(a):
Witam Serdecznie

Nazywam się Kamil Stokłosa i pisze do Pana odnośnie reportażu, który ukazał sie w Dzienniku Polskim dnia 29 lutego . Niestety cały ten artykuł jest można powiedzieć nagonką i oszczerstwem skierowanym do pewnej grupy hobbystów , sam osobiście sie do nich zaliczam . Wszystkie przykłady , które Pan opisał jest nieprawdą tu cytat "Większość z nich to nie pasjonaci, lecz handlarze nastawieni na zysk." a właśnie tak nie jest . W Polsce jak sie szacuje jest około 100 tysięcy "poszukiwaczy skarbów" jest to dość liczna grupa mające podobne zainteresowania , większość to pasjonaci i hobbyści lecz w każdym środowisku znajdzie się czarna owca. Środowisko poszukiwaczy na każdym kroku potępia rozkopywanie mogił wojskowych , oraz niszczenie stanowisk archeologicznych , większość z nas to normalni ludzie nie stawiający na pierwszym miejscu zysku z znalezionych rzeczy . Niestety nie pokazał Pan prawdziwej strony medalu , w tym momencie "poszukiwacze skarbów" współpracują z archeologami , dowodami tych działań , mogą być wspólne wykopaliska w osadzie Truso k.Elbląga oraz wykopaliska w Nowej Cerewki , gdzie dzięki poszukiwaczom odkryto połowę dziś istniejących monet celtyckich na terenie Polski . Więc moim zdaniem niesłusznie Pan wystawił osąd na tą grupą hobbystów , myślę że warto zainteresować się pozytywnymi aspektami tego hobby.

Pozdrawiam
Kamil Stokłosa

a tu odpowiedz od pana redaktora

Rafał Klepczarek napisał(a):
Witam Panie Kamilu!
Nie sposób się z Panem nie zgodzić, że materiał ten nie wyczerpuje
wszystkich wątków związanych z poszukiwaczami skarbów. Ten
fragment, który zechciał Pan zacytować był częścią wypowiedzi urzędniczki
z nadzoru nad zabytkami i w czasie adjustacji znalazł się w innym miejscu.
Pisząc ten tekst chciałem pokazać głównie powagę problemu hien
archeologicznych, a nie wrzucać wszystkich pasjonatów historii do jednego
worka.

Serdecznie pozdrawiam

Rafał Klepczarek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 20:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Panowie, chylę czoło przed Kamisiem.. KTO Z NAS KIWNĄŁ CHOCIAŻ PALCEM W TEJ SPRAWIE? Nie możemy pozwalać, żeby nas oczerniano.. każdy taki artykuł musi spotkać się z naszą reakcją.. Każdy powinien napisać do redakcji kilka słów od siebie..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 marca 2008, 20:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kamiś duże jasne z wielka pianką dla ciebie :piwo .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 02:04 
Pułkownik
Pułkownik

Kamiś, duży browar Ci się należy za zareagowanie w tej sprawie. Zastanówmy się teraz jak zrozumieć odpowiedź. Ja ją rozumiem jednoznacznie. Uczciwy i rzetelny dziennikarz zrobił co mógł, pozbierał materiały, ocenił je, zestawił i opisał. A te świnie z kolegium redakcyjnego podczas adustacji cały tekst skroiły i poprzestawiały z powodu
a) braku miejsca
b) domniemanego braku zrozumienia problemu przez ogół odbiorców
c) domniemanego braku zapotrzebowania na tak szerokie omówienie problemu
d) itd, itp

No ręce i nogi można załamywać nad losem biednego żuczka dziennikarza :( ! Tak dobrze chciał, a tu decydenci mu szyki popsuli... :mad: Ponieważ nie zdarzyło się, aby choć jeden dziennikarz, z którym miałem do czynienia
- dotrzymał słowa i przedstawił wyprodukowany przez siebie tekst do autoryzacji (zawsze puszczali bez);
- zachował przekazaną sobie właściwą terminologię fachową (zmieniali większość)
- cytował bez przekręceń
- zastępował informację wyprodukowanym przez siebie komentarzem (przeważnie nie trafionym)
- nie wyjmował ulubionych przez siebie kawałków z kontekstu (produkując tym samym bełkot)
- i najciekawsze: nie unikał później kontaktu z osobami udzielającymi wywiadu
....uważam zacytowaną wyżej odpowiedź dziennikarza za bałamutną i kłamliwą.
:zygi :dupa :zygi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 02:16 
Kapitan
Kapitan

Redaktor odpisał, ze to wypowiedz kogos z urzędu... ale nie zadbał o to aby wypowiedzieli sie równiez i poszukiwacze... jak w taki sposób mozna prowadzic gazete ? np napisac ze doktor stefan T bierze łapówki i podkreslic fakt ze zdecydowana większosc lekarzy bierze łapówki, ja tu od razu widze jak go skalpuja publicznie lekarze i musi sie tłumaczyc wszystkim co zrobił, to po prostu chamstwo ze strony gazety i tyle !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 09:57 
Kolega Żwirka

Spokojnie Panowie , to był tylko jeden mail każdy mógł go napisać ...
Wracając do sprawy , moim zdaniem zdaniem to było tak ,że autor zainteresowany tematyką poszukiwań (bo niewatpliwie jest to interesujące dla osób 3 , niezajmujacych sie tematem tak jak My ) , postanowił napisać o tym reportaż , chciał pokazać hieny archeologiczne , jednak zasięgną języka u "służb archeologicznych" które jak wiemy nie są nam przychylne . Byc może rzeczywiście autor nie chciał nas wrzucać do jednego worka , lecz wyszło jak wyszło . Więc może jesteśmy też przewrażliwieni na tym punkcie ? Może tak a może nie , moim zdaniem nie należy wieszać kotów na reporterach tylko niekiedy sie postawic tez z ich strony . Żeby nie było , nie jestem zadowolony ,że takie artykuły powstają .

Pozdrawiam Kamiś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 marca 2008, 23:11 
Kolega Żwirka

i chyba zapomniałem wkleić najważniejszego cytatu ....

Rafał Klepczarek napisał(a):
PS Jeśli kiedyś znów będą pisał na podobny temat chętnie zasięgnę Pana
opinii.

Miejmy nadzieje , że dotrzyma słowa ....

Pozdrawiam
Kamiś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 03:32 
Generał Broni
Generał Broni

I teraz powinniśmy natychmiast wkleić a stronach Forum PS draft protestu oraz adres mailowy tego pana i każdy, ale to każdy z nas powinien jemu wysłać mail z protestem.
Poza tym Kamiś, myślę, że powinieneś z nim zagadać odnośnie sprostowania tego artykułu poprzez wywiad z kilkoma poszukiwaczami, którzy powiedzieli by temu panu o zasadach etyki panującej wśród nas, o kodeksie poszukiwacza......

Może dałby się namówić na artykuł o naszej inicjatywie zmiany ustawy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 20:18 
Kolega Żwirka

Kocio napisał(a):
Poza tym Kamiś, myślę, że powinieneś z nim zagadać odnośnie sprostowania tego artykułu poprzez wywiad z kilkoma poszukiwaczami, którzy powiedzieli by temu panu o zasadach etyki panującej wśród nas, o kodeksie poszukiwacza......

Być może w najbliższym czasie się coś uda załatwić , niekoniecznie akurat u tego redaktora i niekoniecznie akurat w tej gazecie ...

Kocio napisał(a):
Może dałby się namówić na artykuł o naszej inicjatywie zmiany ustawy?

Kocio nie będę ukrywał akurat ta inicjatywa nie jest taka jak powinna być takie moje zdanie ... więc w tej sprawie akurat nie pomogę

Pozdrawia Kamiś

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]