Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 16:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Piaski - Podkarpackie
PostNapisane: sobota, 29 marca 2008, 21:14 
Kapitan
Kapitan

Witam dzisiaj byłem w miejscowości Charytany(Podkarpackie) przejeżdżałem przez Dunkowice/Piaski. Zauważyłem tam dwa bunkry, jednak tylko jeden udało mi się obejrzeć i zrobić kilka zdjęć. Prawdopodobnie fortyfikacje pierwszowojenne, ? ? Proszę o potwierdzenie.. być możne to cześć fortyfikacji Twierdzy Przemyśl.

[ img ]
[/URL][ img ]

znajdują sie tam fajne piaski
[ img ]

kolejne fotki bunkra,

[ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ][ img ]

i ostatnie zdjęcie spotkanego w lesie zwierzaka :P

[ img ]

Pozdrawiam

Jak zauważycie na zdjeciach, cała konstrukcja jest niemalże przesunięta, zachowała się czapa konstrukcji, dlaczego... otóż wojsko zwoziło z okolicznych terenów niewypały i detonowało je w tym bunkrze, bądź tuz przy nim.. :( Szkoda ze tego typu obiekty nie są wpisane, jako zabytki architektury i nikt o nie nie dba. Aż serce sie kraja jak się widzi tak zdewastowany bunkier.
Zdjęcia drugiego bunkra wkleję, gdy będę przejeżdżał obok niego, z tego co wiem jest prawdopodobnie zalany.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 marca 2008, 22:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

bunkry to na 99% budowle z II wojny,a ten zwierzak ze zdjecia to chyba troszke za duzy jak na zaskrońca??? czyzby to była żmija???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 marca 2008, 22:34 
Generał Broni
Generał Broni

A widzisz gdzieś zygzak???
No pewnie, że zaskroniec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 marca 2008, 23:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cytuj:
Zaskroniec zwyczajny jest najpospolitszym polskim wężem. Jego bardzo charakterystyczną cechą są dwie żółte plamy z tyłu głowy. Wierzch ma szarawy, czasami lekko brunatny, bardzo często z ciemnymi plamami. Zaskrońce rosną do 100cm, jednak zwykle spotykane są okazy 60-80cm.

Co do bunkrów to faktycznie przydało by się, żeby ktoś objął nad nimi pieczę. W mojej okolicy jest kilkadziesiąt bunkrów z 39 roku, większość z nich zarosły już dawno krzaki, na szczęście znalazło się paru zapaleńców, którzy chcą utworzyć z nich skansen. Odkopali i odnowili już kilka bunkrów, przekopali i umocnili na nowo okopy tworząc kilkukilometrową ścieżkę dydaktyczną :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 kwietnia 2008, 19:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam :)
Bunkry są II wojenne z Linii Mołotowa. Na terenie Przemyśla i w jego okolicach można spotkać umocnienia z I i II wojny np. forty i szańce z Twierdzy Przemyśl -okres I wojny światowej i był tam również Przemyski R.U.(rejon umocniony)-radzieckie umocnienia. Pamiętam że w tamtych okolicach jeden bunkier znajduje sie na polu po lewej stronie jak się jedzie z Radymna w kierunku Korczowej. Jako ciekawostke dodam, że Ruscy okopywali czołgi T-18 na słabo obsadzonych odcinkach lub w lukach między rejonami umocnionymi. Na tej stronce jest dużo ciekawych informacji o Linii Mołotowa :1
http://149.156.142.12/molotow/rawskoruski/rrru.htm
pozdro :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 sierpnia 2008, 04:48 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

na 100% II wojna LINIA MOŁOTOWA odcinek Przemyski tak jak mój poprzednik stwierdził rejon Przemyśla jest naszpikowany umocnieniami z I i II wojny w samym centrum Przemyśla stoją bunkry radzieckie a koło nich szańce austro węgierskie

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]