Teraz jest sobota, 11 kwietnia 2026, 01:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 18:36 
"Spammerus maximus"

gobo napisał(a):

Niestety w Iraku oprócz ataków na wojska okupacyjne mają miejsce typowe ataki terrorystyczne - obliczone na zastraszenie, na efekt medialny. Do tego nie istotne stają się straty wśród WSPÓŁOBYWATELI. Bomba w aucie na zatłoczonym rynku? Likwidacja posterunku policji razem z połową dzielnicy?? Dobre metody walki, ale rodacy mogą odmienne zdanie..

To co wiemy o sytuacji w Iraku jest "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! okrojone przez cenzurę wojskową. Nie wierzę w "wolną prasę" w Iraku. Dla mnie zachodnia prasa w tym państwie nie różni się wiele od korespondentów niemieckich na froncie wschodnim. Wybuch aucta może być równie dobrze wynikiem podłożenia bomby jak i prowokacji amerykaskiej jaki i trafienia rakietą etc.

gobo napisał(a):
PS
A że Niemcy nazywali partyzantów bandytami - no jakieś międzynarodowe konwencje widać znali (szkoda, że wybiórczo)

O jaką konwencję Ci chodzi?
Niemcy AK uznali za armię w 44 roku, wcześniej dla nich byli to bandyci którzy w cywilnych ubraniach strzelali w plecy żołnierzom i przypadkowym ludziom którzy mieli pecha znaleźć się na lini strzału.
Z punktu widzenia Niemców bohaterską organizacją porównywalną do AK może być Wehrwolf który miał w zamyśle spełniać podobne funkcje.

Nie chcę się z Tobą kłócić ale próbuję uzmysłowić niektórym że punkt widzenia określonych spraw uzależniony jest od miejsca które zajmujesz patrząc na nie.
Wyobraź sobie hipotetyczną sytuację że jesteśmy okupowani przez armię Iracką i Saudyjską które chcą wprowadzić w naszym państwie wspaniały ustrój wzorowany na obcym nam kulturowo systemie. Wojska panoszą się nam po kraju, dziennikarze robią zdjęcia trupom przedstawicieli podziemnych bojówek walczących z okupantem a w telewizji widzisz zdjęcia swojego brata który nagi ciągnięty jest na smyczy przez jakiegoś wąsatego araba.
Myślę że potępiając terroryzm wstąpił byś do policji zorganizowanej przez okupanta by walczyć z terrorystami. A może się mylę.
Pozdrawiam
Hans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 19:18 
Templariusz

Koledzy, bez obrazy, ale ten wątek nie jest miejscem na takie dyskusje. :anty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 22:19 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

<== Do gobo
Tylko zauwaz roznice w uzbrojeniu i jakosci oreza dzis i wtedy....a "poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! wtedy takze podkladano bomby-pulapki, chociazby akcja Pudelka Cygar...a co do ataku ktorego celem mialo byc zastraszanie....hmmm, a "gazowanie" przez partyzantow kin z filmami propagandowymi, wbijanie szyb w sklepach i drobich restauracjach, oblewanie ludzi robiacych tam zakupy farba....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 23:19 
Porucznik
Porucznik

Panowie! Zwróćcie uwage na sposób postępowania terrorystów. Oni nie są zainteresowani aby panował pokój, gdyby nie było zamachów,odbyłyby sie wolne wybory, władza byłaby stopniowo przekazywana w ręce irakijczyków. Przecież oni dobrze wiedza że podkładając bomby i zabijając niewinnych ludzi przedłużają okupację. Podobnie ma się sprawa z Autonomia Palestyńską, gdy tylko rokowania są zbyt zaawansowane, natychmiast jakis palant się wysadza w autobusie. Są ludzie którzy dzieki wojnie żyją, przecież gdyby zapanował pokój, skończyłyby się dotacje bogatych szejków. Błagam Was panowie!!! nie porównujcie działań AK do działań terrorystów!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 23:41 
"Spammerus maximus"

Traper ale tak samo było z władzą ludową która walczyła o pokój po II wojnie a AK i NZS nie podobała się władza ludową więc z nią walczyła itd itd.
Dlaczego Irakijczycy mają stopniowo przejmować władzę i mają się odbywać wybory pod protektoratem karabinów żołnierzy Marines?
Powstanie rząd uległy USA czy coś takiego. Przychylna władza proamerykańska jest jak granatowa policja w Polsce w czasie wojny.
Irakijczycy walczą o Irak wolny od okupanta tak jak dla AK walczyła o wolną polskę wolną od Niemców. Cel uświęca środki.
Co do rokowań na Bliskim Wschodzie to także się nie zgodzę. Z rtamienia Izraela prowadzi je premier Scharon który dla Palestyńczyków jest zbrodniarzem wojennym i jego pertraktacje można streścić jednym zdaniem. "Ugoda tak ale na moich warunkach", Jak mu się nie podoba osoba z którą mu przychodzi pertraktować to ją łup rakietą. Działania Izraela to także terroryzm ale państwowy. Usankcjonowany zgodą USA. Terrorystami są żołnierze którzy podobno walczą z terroryzmem najeżdzając siedliska palestyczyków, burząc ich domu i zabijając bojowników ale także dzieci i niewinnych ludzi.
Co pozostaje Palestyńczykom? Mają wsiąść w czołgi, samoloty i podjąć walkę? Zostaje im tylko zemsta jaką nakazuje im honor ale i religia...

To co piszę to zdanie drugiej strony z którą miałem przyjemność przedyskutować niejedną noc na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 00:11 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Hans, zgadzam się z Tobą na wszystkich frontach tej zagorzałej dyskusji.

Gobo, 1 wzrześnia 2004 obchodzimy 65 rocznicę "interwencji" niemieckiej w Polsce.

Co się tyczy pana Milewicza, przykro mi, ale podjął ryzyko reportera wojennego ...

Pozdrawiam wszystkich żyjących.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 09:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Panowie, tak jak Gobo zauwazyl kilka postow wyzej - raczej nie jest to miejsce, by sie spierac co i kto jest terrorysta, a co i kto nie jest. Watek ten zostal zalozony, by oddac hold wybitnej postaci polskiego reportazu wojennego. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2004, 13:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lokalizacja: Ruda Śląska (Bikowine,Kochlowitz), Żory, Southampton
oj tak , tylko jakaś gazecinka aby pozyskać pogłos zamieściła te druzgocące zdjęcia, ale to się skończy zapewne w sądzie , jest już i jeszcze będzie wieksza z tego afera :anty

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 13:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z całym szacunkiem dla zmarłego tragicznie pana Waldemara Milewicza, ale nie uważam aby pokazywanie zdjęć z miejsca zamachu było czymś niemoralnym.
Po pierwsze, codziennie na łamach prasy, czy telewizji możemy oglądać makasakryczne zdjęcia z różnych miejsc na świecie, gdzie giną ludzie, których tożsamości nawet nie znamy.
Po drugie, pan Waldemar Milewicz był osobą publiczną, (reporterem).
Po trzecie, uważam że gdyby W.Milewicz mógł zrobiłby z tego reportaż. Zawsze pokazywał nam rzeczywistość taką jaka jest, bez ubarwień - również śmierć - jaka by ona nie była.

Ostatnio edytowano środa, 12 maja 2004, 15:32 przez strażak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 13:46 
Buszujący w śniegu

Przykro mi z powodu śmierci Polaków, ale gdyby Amerykanie nie sadyścili się na Irakijczykach i nie wspomagali izraela w mordowaniu Palestyńczyków Nasi polegli żyli by nadal. Myślę że należy podziękować USA i jej polityce imperialnej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 17:33 
Templariusz

Z całym szcunkiem Witku, :x ale:

Witold Nowak napisał(a):
Po pierwsze, codziennie na łamach prasy, czy telewizji możemy oglądać makasakryczne zdjęcia z różnych miejsc na świecie, gdzie giną ludzie, których tożsamości nawet nie znamy.

i właśnie dlatego łatwiej oraz bez większego wzruszenia nam jest je oglądać, bo są to ludzie anonimowi

Witold Nowak napisał(a):
Po drugie, pan Waldemar Milewicz był osobą publiczną, (reporterem).

i to jest główny powód dla którego przynajmniej mnie ciężko było oglądać te zdjęcia, ponieważ przez to, iż bardzo często gościł u mnie w domu (na ekranie telewizora) jego śmierć jest dla mnie bardziej przejmująca niz np. synów saddama (celowo z małej litery)

Witold Nowak napisał(a):
Po trzecie, uważam że gdyby W.Milewicz mógł zrobiłby z tego reportaż. Zawsze pokazywał nam rzeczywistość taką jaka jest, bez ubarwień - również śmierć - jaka by ona nie była.

Daruj, ale z tego co sobie przypominam w reportażach Pana Milewicza śmierć nie była nigdy najważniejszą i najbardziej wyeksponowaną ich częścią, jak to miało miejsce w publikacji SE.

Reasumując:
Trudniej nam przyjąć śmierć, a co za tym idzie również pokazującą ze szczegółami dokumentację fotograficzną z miejsca śmierci kogoś nam bliskiego lub nie obojętnego. Przyjmujemy to nawet z odrazą, cynizmem i brakiem poczucia własnej godności. To właśnie pokazał nam SE.
Wydaje mi się jednak, iż dalsza dyskusja nie ma największego sensu, biorąc pod uwagę, iż takich gorących rozmów na swój temat oczekiwał również SE. :fon

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 18:33 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Drogi Jarku, guzik mnie obchodzi co oczekiwał Super Expres!!!

Smierć W. Milewicza nie jest czymś wyjątkowym i odosobnionym.

Ja również uważam, że na ten temat nie ma co się więcej rozpisywać.

Jednak nie mogę przejść obojętnie wobec słów :

Cytuj:
i właśnie dlatego łatwiej oraz bez większego wzruszenia nam jest je oglądać, bo są to ludzie anonimowi

Cytuj:
i to jest główny powód dla którego przynajmniej mnie ciężko było oglądać te zdjęcia, ponieważ przez to, iż bardzo często gościł u mnie w domu (na ekranie telewizora) jego śmierć jest dla mnie bardziej przejmująca niz np. synów saddama (celowo z małej litery)

Osobiście miałem wątpliwą przyjemność układać w plastikowy worek osoby, które zginęły w pożarach, wycinać na pół żywych, lub martwych ludzi z samochodów, wyciągać topielców. Nie znałem osobiście nikogo. Patrzyłem przy tym na zrozpaczone i załamane rodziny tych ludzi.
Uważam, że śmierć każdego człowieka jest czymś potwornym, bez względu na to, czy jest on synem saddama, putina, czy kwaśnieskiego.

Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Proponuję finał
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 22:32 
Kapitan Petersen

Kodeks dziennikarski mówi, że nie publikuje się twarzy osób martwych (a zwłaszcza zmasakrowanych i w zbliżeniach) bez względu na to, czy jest to królowa Anglii, czy anonimowy Buszmen. I tyle. Na tym polega przegięcie pewnego kolorowego pisemka.

Nieśmiało proponuję kończyć temat (choć wcale nie jest to kategoryczna sugestia), bo co się stało, to się nie odstanie, a zdaje się, że wszyscy pozostają przy swoich stanowiskach, przy czym dyskusja przypomina groch z kapustą.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 23:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zgadza się, a konwencja genewska zabrania bombardowania szpitali, strzelania do cywili, znęcania się nad jeńcami itd.itd.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]