Hehehe - kolejny spektakularny sukces policji. Same boratynki i guziki mundurowe. Faktycznie, poważna strata dla kultury polskiej. Nie najlepiej świadczy to o tych stanowiskach archeologicznych skoro takie pierdoły tam się znajduje :)
asdic321 napisał(a):
Bo prawda jest taka, ze za rozkopywanie stanowisk wpisanych do rejestru zabytkow można trafic do puszki w kazdym kraju europejskim - z Wielka Brytania na czele!!! [/b]
No, może niekoniecznie :que Ja na Twoim miejscu nie patrzyłbym na służby policyjne w cywilizowanych krajach przez pryzmat naszych niedowartościowanych służbistów. Pewnie jakby dorwali Cię drugi raz w Anglii na stanowisku archeologicznym to może byłoby mniej przyjemnie, ale za pierwszym razem na pewno skończyłoby się na uprzejmym poinformowaniu.
Mam przykład z Sycylii: zasadniczo nie za bardzo zgodne z prawem jest używanie tam kanistrów z paliwem (diabli wiedzą dlaczego). Polski turysta (mniejsza o kogo chodzi ;) ) nalewa na parkingu paliwo z kanistra przez lejek zrobiony własnorecznie z butelki po wodzie. Podchodzi mundurowy o rozmiarach Pudzianowskiego. Pyta się co się stało i w czym może pomóc. Widzi co jest grane i co robi :que Myślisz, że wali mandat za wożenie paliwa w kanistrze :que Nic z tych rzeczy. Wali przez dwupasmówkę do swojego auta po lejek do paliwa :1
Przykład drugi z Lizbony: na samym środku jakiegoś zarąbistego ronda facet z Francji zatrzymuje samochód - ot, tak po prostu. przy czym ruch jest olbrzymi na tym rondzie. Podjeżdża policja. Ty Asdic na ich miejscu pewnie wpieprzyłbyś Francuzowi z 500 EURO mandatu, nie :que
A co tam się dzieje :que Policjant na masce samochodu Francuza rozkłada mapę i przez dwadzieścia minut na zatłoczonym rondzie pokazuje mu jak dojechać w interesujące go miejsce. Panowie uśmiechają się, rozmawiają...
Mam jeszcze kilka takich przykładów, ale są w podobnym stylu, więc nie ma co nimi miejsca w przestrzeniach dyskowych zajmować :1
To, że my mamy policję jaką mamy to nie znaczy, że gdzieś indziej jest podobnie. No tak, ale jeśli w szeregi polskiej policji trafiają ludzie z takim światopoglądem - nie dziwota