m4rsh4ll napisał(a):
Cała obwodnica jest zawsze badana przez archeologów przynajmniej teoretycznie...? Czy łaziliscie po miejscach w których miała byc budowana droga, czym rózni sie droga pod badanie archeo od tej której nie badaja (teoretycznie mają zbadac chyba całosc ale jest to przeciez niemozliwe)?
Badane są tylko te obszary które wpisane są do ewidencji stanowisk archeologicznych. Także jeśli rzeczywiście będą tam badania to chodzenia z wykrywaczem nie polecam bo prawdopodobieństwo wystąpienia stanowisk archeo jest więcej niż duże.
m4rsh4ll napisał(a):
Co do zgarnietej ziemi zapewne zostanie w czasie budowy obwodnicy gdzies wywieziona czy archeo ją przebadaja i czy po przebadaniu mozna ją samemu przeczesac ?
Ziemia wywieziona ze stanowiska powinna być przebadana. Taka jest teoria oczywiście w praktyce bywa już różnie.
m4rsh4ll napisał(a):
co do pytania sie archeologów czy pomóc im z wykrywką, na razie ich nie ma, ale wole lepiej sie nie narazać róznie ludzie reagują, w sumie nigdy nie miałem stycznosci z archeo ale pewnie by mnie delikatnie zbluzgali za próbe pomocy więc wole sie nie pytać, poza tym jak tam ktoś narobi im burdel z wykrywką to zaraz by do mnie przyjechali :cop :cop :cop
(dokładnie tak jak mówi Robi)
pozdrawiam
p.s jak będzie sie tam coś działo to porobię zdjęcia, robienie zdjęc z badan archeologicznych chyba nie jest zakazane ? ;)
Różnie może być. Zawsze można spróbować porozmawiać. Ale nie w stylu mam super wykrywacz i jestem bogiem sreberek tylko raczej od strony pasjonata historii regionu. Przyjść ze dwa razy porozmawiać na temat samych wykopów, a dopiero potem proponować współpracę.
Co do zdjęć dobrze mieć jednak pozwolenie prowadzącego badania. Teoretycznie jeśli są finansowane z budżetu państwa czyli z naszych podatków fotografować można ale nie można publikować (w jakiejkolwiek formie). Natomiast najlepiej przyjść porozmawiać poprosić o zgodę a dopiero potem wyciągać aparat.