Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 16:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 20:50 
Porucznik
Porucznik

GregorX napisał(a):
Ano NKWD i UB i z kierownictwem zydowskim na czele. Mam wymieniac? Berman, Radkiewicz, Brystygierowa, Gomulkowa itd itd....machanie czerwonym szarfami na widok Armii Czerwonej to wobec setek tysiecy zeslanych,zamordowanych w katowniach chyba jednak male przewinienie.....swoisty temat zaplaty za okazana pomoc. Oczywiscie zaraz bedzie ze Jedwabne ze pogrom kielecki i jeszcze inne takie fakty,bo sa to fakty jakby nie patrzec. Tylko "troszke" przeinaczone.Kto sie interesuje to znajdzie,tyle tylko ze w Jedwabnem w tym calym naglosnionym mordzie bralo czynny udzial tylko dwoch Polakow( zwyklych rzezimieszkow jakowych nie brakowalo nigdy i nigdzie) reszta to sprawka Niemcow. A slynny pogrom kielecki to prowokacja UB majaca na celu m.inn. pokazanie celowosci utrzymywania w Polsce Armii Czerwonej. To tyle w kwestii rzucenia jakiegos swiatla na omawiany temat. Pozdrawiam.

Hm...w necie natknąłem się na dwie strony które podają obecnych i oraz innych polaków miających wpływ na kształtowanie się kraju ,pochodzenia żydowskiego.
Oczywiście każdy z nas ma swój rozum,więc sam niech oceni czy są to prawdziwe dane.
http://www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=polityka&id=716
http://www.polonica.net/KTO_jest_KIM.htm
Podane strony nie mają na celu podsycania do antysemityzmu,więc proszę je traktować jako informację odnośnie do zdania ,że po wojnie kierownictow UB NKWD było pochodzenia żydowskiego.

Trzeba kierować się faktami a nie insynuacjami to tak na marginesie.

Wracając do UPA,dosyć ciekawy artykuł ,czy też list czytelnika:

http://gegenjay.wordpress.com/2008/04/06/oun-upa-ukraina-polska-itd/ odnośnie skomplikowanej sprawy ludobójstwa i problematyki rozmowy na sam jej temat

Pozdr. :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 20:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I jeszcze trochę:

Tańczyli na grobie Polski"
Przypomnijmy w kontekście tamtych zbrodni żydowskich uwagi rzetelnego historyka z zewnątrz, najsłynniejszego dziś zagranicznego badacza dziejów Polski - Normana Daviesa. W polemice z antypolskim żydowskim publicysta Abrahamem Brumbergiem Davies pisał, powołując się na mnóstwo pamiętników i relacje tysięcy żyjących na Zachodzie tych, którzy przeżyli, iż: Wśród kolaborantów i donosicieli, jak i personelu sowieckiej policji bezpieczeństwa, w owym czasie był szokująco wysoki procent Żydów (...). Z perspektywy emocjonalnej wielu Polaków, Żydów widziano jako tańczących na grobie Polski (por. N. Davies: An Exchange, "The New York Review of Books", 9 kwietnia 1987 r.).

Dywersja żydowska w Skidlu
Do groźniejszych przejawów antypolskiej dywersji należała rewolta wywołana w miasteczku Skidel koło Grodna w dniu 18 września 1939 roku. Miejscowi komuniści żydowscy i białoruscy siłą zdobyli tam władzę, aresztowali rożnych Polaków. Na wieść o rewolcie w Skidlu komendant miasta Grodna płk Bronisław Adamowicz zarządził 19 września ekspedycje karna polskiego wojska i policji, z udziałem około 100 osób przywiezionych do Skidla na ciężarówkach. Ekspedycji szybko udało się przywrócić porządek w Skidlu i uwolnić aresztowanych Polaków, w tym piętnastu oficerów z ppłk. Szafranskim (komendantem RKU Białystok) na czele. Dodajmy, ze wg relacji Sławomira Weraksy, ówczesnego studenta, ochotnika obrony Grodna, dywersanci, którzy opanowali Skidel zabili dużo ludzi idących w kierunku Wilno, Lida, Wolkowysk - uciekających przed wkraczającymi wojskami sowieckimi (cyt. za R. Szawłowski: op.cit., t. 2, s. 53).

Rozbrajanie polskich żołnierzy
Z wielu miejscowości na Kresach zachowały się relacje o rozbrajaniu polskich żołnierzy przez zbolszewizowanych Żydów. Oto jedna z nich. Ksiądz Czesław Stanisław Bartnik opisywał w swych zapiskach autobiograficznych: W Szczebrzeszynie i okolicach ujawnili się komuniści, prawie wyłącznie młodzi Żydzi. Założyli czerwone opaski, zaczęli sprawować "władzę", założyli "milicję ludową", a przede wszystkim zaczęli rozbrajać pojedynczych żołnierzy polskich, obrabowywać ich, ściągać z nich mundury, strzelać do oficerów jako "burżujów". Popierając Rosje sowiecka, a Polsce przepowiadając zemstę i śmierć. Radują się z upadku Polski. Zmobilizowani do wojska polskiego w większości zdezerterowali zaraz po rozpoczęciu wojny. Na mieście porozwieszali czerwone sztandary, nawet na dzwonnicy kościelnej, niedaleko rynku (por. ks. C.S. Bratnik: Mistyka wsi. Z autobiografii młodości 1929-1956, Warszawa 1998, s. 12.
Profesor Ryszard Szawłowski pisał, iż Żydzi w Kolomyi pomogli załogom trzech czołgów sowieckich rozbroić tamtejsza kompanie Policji Państwowej i Straży Granicznej w dniu 19 września 1939 roku (wg R. Szawłowski: op.cit., t. 1, s. 301).
Profesor Szawłowski pisał również o zdradzieckiej antypolskiej postawie niektórych Żydów i Ukraińców z Tyszowca. Poinformowali oni dowództwo wkraczających do Tyszowca (24 września 1939) wojsk sowieckich o znajdującym się w lesie wojsku polskim (por. R. Szawłowski: op.cit., t. 1, s. 229).
Żydowscy milicjanci pomagali na przeróżne sposoby sowieckim najeźdźcom w pacyfikowaniu napadniętych polskich Kresów. Miedzy innymi poprzez pilnowanie i eskortowanie wziętych do niewoli przez Sowietów polskich żołnierzy.
K.T. Celny, młody Polak, który towarzyszył swemu ojcu, majorowi rezerw, korpusu medycznego wojska polskiego, zapisał we wspomnieniach z tamtych dni: W miastach byliśmy ostrzeliwani przez żydowską milicje, uzbrojona w kradzione polskie karabiny wojskowe i noszącą czerwone opaski na ramieniu. Jak zbliżyliśmy się do przedmieść Lwowa, to trafiliśmy na tragikomiczny spektakl: Na lace, obok głównej drogi około 10 żydowskich milicjantów pilnowało sporych rozmiarów szwadronu jednego z elitarnych pułków polskiej kawalerii. Sowieckie siły pancerne rozbroiły polski pułk i powierzyły swym nowym sojusznikom zadanie pilnowania Polaków. Pamiętam uczucie bólu i odrazy z powodu tak zdradzieckiego zachowania się tych, którzy byli polskimi obywatelami (cyt. za R.C. Lukas: Out of Inferno: Poles Remeber the Holocaust, Lexington, The University Press of Kentucky, 1989, s. 39-40). Wspominający te wydarzenia K.T. Celny był polskim inżynierem, odznaczonym w 1973 roku Orderem Imperium Brytyjskiego za zasługi dla brytyjskiego przemysłu samochodowego. (...)

Krzysztof Czubara w artykule Pod sowiecką okupacją w "Tygodniku Zamojskim" z 18 września 1996 r. podał drastyczne wręcz fakty o zachowaniu żydowskich milicjantów w Zamościu we wrześniu 1939 r.: Milicjanci, szczególnie Żydzi, nie mieli żadnych skrupułów. Rozbrajali żołnierzy polskich, a rannych rozbierali do bielizny, zabierali im buty, zegarki, rowery, furmanki i inne cenne przedmioty (...). Niektórych jeńców zabijano. Np. w pobliżu Rotundy rozstrzelano kilku policjantów (cyt. za R. Szawłowski, op.cit., t. 2, s. 434).
Pułkownik Stanisław Karliński ps. "Burza" po wojnie na emigracji (między innymi dyrektor zarządu Kongresu Polonii Kanadyjskiej) pisał w relacji z marca 1992 r.: W 1939 r. 21 września dostałem się do niewoli sowieckiej. Już na drugi dzień jeńcy Wojska Polskiego byli nadzorowani w większości przez Milicję Żydowską, która była bardzo rygorystyczna, a czasem nieludzka, szczególnie w stosunku do kadry oficerskiej i policji. Były sytuacje, że żołnierze sowieccy interweniowali w naszej obronie (z relacji płk. S. Karlińskiego "Burzy", otrzymanej za pośrednictwem M. Paula z Kanady).

Oto cytat ze wspomnień byłego burmistrza miasta Zdzięcioł – Henryka Poszwińskiego, podstępnie wywabionego z biura i aresztowanego przez tzw. Komitet rewolucyjny zorganizowany jeszcze przed przybyciem sowietów na czele którego stała zydówka o nazwisku Josielewicz.
Przewodnicząca Josielewicz wyjaśniła oficerowi NKWD powody aresztowania Poszwińskiego, wskazując, że jest to polski oficer, polski patriota, były burmistrz miasta, a to już chyba wystarczy. I wystarczyło, by enkawudzista wypełnił odpowiednią rubrykę o Poszwińskim: Biezopasnyj eliment (niebezpieczny element). Wraz z mnóstwem innych aresztowanych Polaków: kierownikami szkół, wójtami gmin, sołtysami, urzędnikami, jakimś księdzem misjonarzem, Poszwiński został powieziony pod eskortą do więzienia w Nowogródku. Jak później wspominał: Przez cały czas tej jazdy, trwającej przeszło godzinę, leżeliśmy na dnie wozu od węgla, a czterech Żydów, członków komitetu rewolucyjnego, stało nad nami z karabinami w rękach, powtarzając co pewien czas ostrzeżenie: "Nie podnosić głowy, bo kula w łeb!".
Droga, po której wóz się zwolna posuwał, zatarasowana była w wielu miejscach armatami artylerii sowieckiej jadącej w przeciwnym kierunku. Żołnierze sowieccy zbliżali się w czasie tych zatorów do naszego wozu i zapytywali:
· Kogo wy i dokąd wieziecie?
· Wieziemy Polaków do więzienia - odpowiadali konwojenci.
· A co oni wam złego zrobili?
· Nic złego nie zrobili, ale wystarczy, że byli Polakami! (por. tamże, s. 115).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 21:30 
Porucznik
Porucznik

Pierwszy mój post był odnośnie roku 39. i tych owacyjnych przyjęć przez ludność żydowską armi czerwonej.

W książce Pawła Borka "Garnizon Wojska Polskiego w Białej Podlaskiej w latach 1918-1939" jest taka oto wzmianka odnośnie kontrofensywy bolszewickiej 1920.

" Wkraczające na Podlasie wojska sowieckie spotykały przyjęcie dwojakie-owacyjne lub wyczekujące.Młodzież żydowska z czerwonymi kokardami u boku, entuzjastycznie witała przechodzące oddziały. W różnych punktach miast pod gołym niebem odbywały się mityngi,na których wygłaszano płomienne mowy.
W ślad za postępującymi na zachód wojskami rosyjskimi na terenach okupowanych organizowały się komitety wojskowo-rewolucyjne tzw. rewkomy. Ich działalność na terytorium Polski koordynował powołany 23 lipca 1920 r. Tymczasowy Komitet Rewolucyjny Polski z siedzibą w Białymstoku.Jego pracami kierowali Feliks Dzierżyński,Feliks Kon i Edward Próchniak"

Oraz końcówka wojny z bolszewikami :

" Komuniści z Białej Podlaskiej chcieli bronić jej"do ostatnie kropli krwi" przed atakującymi oddziałami Wojska Polskiego.Bialski rewkom zorganizował ochotniczy oddział liczący 145 osób.Rozpierzchł się on jednak,gdy w mieście usłyszano pierwsze strzały.Wraz z członkami rewkomów uciekała milicja ludowa,składająca się przede wszystkim z Żydów"

Czyli zbierając fakty ustrój komunistyczny był idealną ideologią dla narodowości żydowskiej w polsce.Zakładając ,że armia czerwona,bolszewicy,prawdopodobnie nazwy by się wtedy zmieniły,miała poglądy nacjonalistyczne,do żydowskich wystąpień by nie doszło.Tylko zastanawia mnie teoria wiary,której w komunistycznym związku radzieckim nie było,o ile się nie mylę.Kiedyś oglądałem film niestety nie mam pamięci do tytułów,było tam pokazane jak nauczycielka prowadzi grupkę młodych uczniów prawdopodobnie wiekowo z podstawówki,do Kościoła i mówi im ,że Boga nie ma,a jeśli jest niech poproszą aby z nieba spadły cukierki.Dzieci proszą ,cukierki nie lecą.Następnie mówi aby poprosiły wujka Stalina o cukierki,dzieci proszą,cukierki spadają,a spadają bo druga nauczycielka weszła na piętro pod kopułą i stamtąd zrzucała cukierki.Skoro takie było przedstawienie to czego mogli spodziewać się żydzi po swoim wyznaniu?

Tutaj jeszcze nasunęło się stwierdzenie ,że żydowskie wystąpienia przeciwko polakom są podsycone wcześniejszymi prześladowaniami,to jest nie zaprzeczalne.Społeczność żydowska była kręgiem zamkniętym który nie wpuszczał osób z zewnątrz,można powiedzieć ,że prowadzili politykę asymilacji.To mogło być przyczyną także tych prześladowań.W dzisiejszych czasach ta społeczność kreuje się w liczbie okołow 10-15 tys.w polsce,więc nie jest już tak wielka jak była przed wojną,czyli można powiedzieć nie jest tak już dostrzegalna przez polaków.Polityka asymilacji nie prowadzi do niczego dobrego,choćby można spojrzeć na narodowość cygańską w polsce o której krąży jedno stwierdzenie,że są to złodzieje i nic więcej.Czy są ,czy nie są tego nie wiem ,osobiście nie miałem styczności z takimi przedstwieniem.Z cyganami miałem kontakt przez pewien okres czasu przy handlu antykami i miło wspominam ten czas,oczywiście dało się zauważyć ich pewien wyższy status majątkowy.Trochę człowiek się dowiedział o tradycji i kulturze,min.że za spożywanie narkotyków taki człowiek jest wykluczany z ich środowiska,że mają swoje prawa itd.
Do czego dąże swoimi słowami? Do tego ,że chyba zawsze będzie tak ,że mała grupa ,bądź jakakolwiek grupa etniczna o zróżnicowanej liczebności mieszkająca czy w polsce ,czy też w innych krajach,jeśli nie będzie otwarta na jego kulturę i tradycję a zatem na człowieka,będzie chyba zawsze prześladowana,tak mi się przynajmniej zdaje.Oczywiście to nie zmienia faktu o tym do czego się dopuszczali żydzi w polsce w trakcie wojny.

Pozdr. :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 maja 2008, 08:41 
Moderator
Moderator

czekson napisał(a):
Do czego dąże swoimi słowami? Do tego ,że chyba zawsze będzie tak ,że mała grupa ,bądź jakakolwiek grupa etniczna o zróżnicowanej liczebności mieszkająca czy w polsce ,czy też w innych krajach,jeśli nie będzie otwarta na jego kulturę i tradycję a zatem na człowieka,będzie chyba zawsze prześladowana,tak mi się przynajmniej zdaje.

Po pierwsze primo, czerwony czy to Żyd, czy Polak (nazwy narodowości i państw w rzeczownikach piszemy z dużej literki) nie ma nic wspólnego z głównym wyznaniem swojego narodu, to po prostu komuch i taka jego mać.
Drugie primo, film to "Europa, Europa" A. Holland.
I trzecie, nie asymilacji a alienacji bo pewnikiem o to Ci chodziło, zatem alienacja wcale nie musi być przyczyną prześladowań vide: polscy Tatarzy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 maja 2008, 20:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czekson, czynisz tak absurdalne uproszczenia, że aż chce się wyć! Wrzucasz wszystkich Żydów do jednego worka - syjonistów, hasydów, komunistów i Bóg wie kogo jeszcze. Wyhamuj trochę, bo ocierasz się o pojęcie odpowiedzialności zbiorowej. W tamtych czasach różne rzeczy się działy i zapewniam cię, że nie wszyscy Żydzi witali czerwonych z otwartymi ramionami. Część mojej rodziny przeszła piekło w okolicach Stanisławowa i Rohatyna i wiem z ich relacji, że wielu Żydów odnosiło się przychylnie do Polaków, a z rezerwą do czerwonych. Największy problem stanowiła żydowska biedota - oni dawali w d...
Dyskusja toczy się o bardzo trudnych i bolesnych rzeczach, ale zachowujmy uczciwość.
Zdrav!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 maja 2008, 21:16 
Porucznik
Porucznik

wojcyn wskoczyłeś w temat jak pocisk z baterii przeciwlotniczej,szybko i z wielkim hukiem,ale nie celnie.

Moje tzw. absurdalne uproszczenia dotyczące Żydów opiewają na okres wojny bolszewickiej oraz września 39 co zawarłem w swoich postach.Podparłem to argumentami zaczerpniętymi z książek oraz innych materiałów które doczytałem w necie.Temat który rozwinąłem był poprzedzony pytaniem które Tobie z uprzejmości zacytuję :

"Czy takie sytuacje miały miejsce też w innych miastach ,miasteczkach wschodniej polski,że Żydzi pomagali strasznie armi czerwonej ? "

Koledzy którzy się tutaj wypowiadali podawali miejsca takich wydarzeń i dyskusja jest prowadzona odnośnie tych argumentów.

W trakcie dyskusji padło zdanie ,że być może taki stan rzeczy miał miejsce z przyczny prześladowań przez polaków we wcześniejszych okresach.

Moje przemyślenie odnośnie alienacji jak wspomniał eme5 nie były tą przyczyną,jemu dziękuje za poprawienie mnie w wypowiedziach :piwo

Nie dostrzegam wrzucenia wszystkich Żydów do jednego worka, dlaczego nie powiedziałeś ,że np. wrzucam wszystkich Ukraińców do jednego worka ? za zbrodnie OUN-UPA ?
Tylko daltego ,że napisałem wcześniej ,że mordowali także swoich pobratyńców ? A takie zdanie nie pojawiło się odnośnie Żydów?

Powtarzam Tobie ,że w moich postach takiego uogólnienia nie ma odnośnie tej narodowości.

Skoro masz wiedzę o nie wstępowaniu Żydów do komunistycznej bandy ,to podaj przykłady tak aby dyskusja mogła prowadzić się dalej w sposób normalny.

wojcyn napisał(a):
Największy problem stanowiła żydowska biedota - oni dawali w d...
czy w tym zdaniu nie wsadziłeś całej żydowskiej biedoty do jednego worka którego tak się u mnie czepnąłeś ?

Skąd zaczerpnełeś informację ,że ten status społeczeństwa właśnie najbardziej współpracował z armią czerwoną ?

wojcyn napisał(a):
Dyskusja toczy się o bardzo trudnych i bolesnych rzeczach, ale zachowujmy uczciwość.
no właśnie...

Pozdr.:piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 maja 2008, 21:31 
Plutonowy
Plutonowy

Oczywiscie ze w zadnym wypadku nie pwinno sie stosowac uproszczen i uogolnien bo jest to krzywdzace,zadna nacja nie jest idealna i ma czarne owce,mniejsze lub wieksze. Tyle ze tutaj toczymy po prostu zwykla dyskusje forumowa a nie prowadzimy badan historycznych nad kazdym poszczegolnym przypadkiem,co nie znaczy ze na badaniach sie nie opieramy..... ;) Wiadomym jest powszechnie jaka ofiare poniesli Zydzi podczas wojny z rak hitlerowcow, ogrom cierpien nie do opisania.Tylko czy to zmienia fakt ze po wojnie wydawali Polakow w rece stalinowskich oprawcow? Ze wiekszosc z kadry kierowniczej UB byla pochodzenia zydowskiego? No nie zmienia.....wrecz nawet dziwi iz samym przechodzac ogromna gehenne skazuje sie na nia innych-wspolrodakow. I zaznaczam zeby nie bylo nieporozumien,mowimy o tej wiekszosci ktora byla i dzialala a nie o calosci.Tak jak i wsrod Ukraincow gdzie sposrod przewazajacej wiekszosci mordercow i ludobojcow wylaniamy dzis tych ktorzy pomagali i ratowali. Bez wzgledu na narodowosc,czynili to dla czlowieka. I mowiac o Ukraincach mordercach nie mam na mysli calej spolecznosci tamtych czasow,mam na mysli tych ktorzy dali sie omamic zbrodnicza ideologia OUN-UPA.....

" .........wielu Żydów odnosiło się przychylnie do Polaków, a z rezerwą do czerwonych. Największy problem stanowiła żydowska biedota - oni dawali w d... ......" Kolego wojcyn,tak tez bywalo i to nawet z prostej przyczyny. Biedota bowiem widziala w ideologii komunistycznej jakas szanse na poprawienie swojego bytu, na przydzial przyslowiowej doli po parcelacji "obszarniczych majatkow arystokratycznych burżujów",na jakis pseudo awans spoleczny. Zas ci bogatsi mogli ewentualnie tylko stracic.....Ale zeby znow nie uogolniac wiemy ze rozne przyczyny i powody byly i nie zawsze tylko to bylo powodem takiego postepowania a i efekt koncowy byl rozny.........

I tak na koniec- W pewnym miescie pod koniec roku 1946 ujeto żonę dowodcy oddzialu partyzanckiego Armii Krajowej walczacego z bronia w reku z UB i jego rosyjskimi mocodawcami. Po negocjacjach z owym dowodca oddal sie on w rece funkcjonariuszy UB za cene zycia swojej żony i nie narodzonego jeszcze dziecka-kobieta byla w 7 mies ciazy i miala zostac wypuszczona na wolnosc. I owszem wypuscili,wielokrotnie zgwalconą przez kapitana UB z owego miasta,skatowaną do granic wytrzymalosci,z wybitymi zebami i zerwanymi paznokciami,odbitymi narzadami wewnetrznymi.....zyla jeszcze pol roku a meza zastrzelono jak tylko oddal sie w rece kapitana UB. Ale coz.....umowy dotrzymal - wypuscil.....Takich i podobnych udokumentowanych historii sa tysiace ale y\to nie czas i miejsce. POZDRAWIAM.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 maja 2008, 22:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Bardzo trudno dziś rozmawiać o historii relacji polsko-żydowskich. klimat temu nie sprzyja. każdy "atak' na żydów jest postrzegany jako antysemickie wystąpienie, HISTORIA nie zna relatywizmu, więc nie zakazujcie JEJ! Obiektywnie, te relacje "biją po oczach" i nie należy ich przemilczać, jak było tak było, i świadkowie dają świadectwo... Na pohybel wszelkim wrogom Polski, niezależnie czy spod dawidowej, czerwonej gwiazdy czy spod hakenkreuza... Łysiak lubi wspominać stare celtyckie przysłowie "prawda zwycięży" Amen

Ostatnio edytowano niedziela, 18 maja 2008, 00:51 przez Wercyngetoryks, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 maja 2008, 23:04 
Plutonowy
Plutonowy

Sporo w tym prawdy,tyle ze swiadkow coraz mniej.....niestety.....natomiast rozmawiac mozna zawsze jezeli jest dobra wola i chec szczerej rozmowy KAŻDEJ ZE STRON. Ale kiedy jest tylko przerzucanie z jednej na druga, a co gorsza zaklamywanie i przeinaczanie na swoja korzysc to juz zaczyna sie propaganda rodem z PRLu,aby jak najwiekszym nakladem sil i srodkow pokazac swoja racje. I niestety o szczera rozmowe i chec wziecia odpowiedzialnosci dzis jest coraz trudniej....Przyklad? Polski Senat potepil akcje Wisla ( czy slusznie czy nie niech sobie kazdy osadzi), ale jakze ciezko uslyszec chocby obiektywna prawde z drugiej strony,nie mowiac o czyms wiecej...I nie jest to nadinterpretacja tylko smutna prawda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2008, 01:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

"Panie Czesławie,może ta dedykacja Pana skompromituje
w tzw.pewnych kręgach(mnie w innych)ale pragnę oświadczyć
że jestem pełen podziwu dla Pana osobiście i roli jaką Pan
odegrał w naszej "pokojowej rewolucji"
Jacek Kuroń
11 czerwca 1990

Po co ten cytat? A po to by przypomnieć młodym obywatelom III RP że ich nieżyjący guru
propagujący miłość i tolerancję wobec naszych wschodnich sąsiadów,olewający
groby przodków nauczył ich "tolerastwa".Jak Wiecie nie był w tej dziedzinie jedyny.
I tak jak wielbiciele "Listy Schindlera" gloryfikującej wyjątkowego Hitlerowskiego s...syna,
dyskutanci czy gen.Berling wielkim patriotą był pamiętali że są obywatelami Polski.
Jak długo można operować faktami i słuchać odpowiedzi "no tak, ale..."

Cytat pochodzi z książki J.Kuronia"Wiara i Wina" dedykowanej gen. Kiszczakowi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2008, 08:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Heh, widzę, że włożyłem kij w mrowisko - i dobrze! ;) Odpowiem wam tak. Tak ostre sądy wartościujące formuuję zazwyczaj na podstawie doświadczeń własnych lub tych otrzymanych z pierwszej ręki. I taki świadectwa właśnie miałem na myśli. Np. wuja Stanisława Kołodziejczyka, który przeszedł szlakiem bojowym w '39 aż do kotła pod Rawą Ruską i wspomina Żyda, który potrafił pchać się w największy ukrop, gdzie reszta żołnierzy wymiękała. Wuj zagorzały antysemita.
Inny wuj Andrzej Mieszczak opowiadał, jak po przyjściu czerwonych pomagał mu dalszy sąsiad - pobożny Żyd, który zresztą źle skończył - zabity właśnie przez Ukraińców. To są dwa świadectwa o których wiem. Wiem również o masie skur... jakich dopuszczali się Żydzi po wkroczeniu Armii Czerwonej, że w UB - przynajmniej w wierchuszce - stanowili duży odsetek. Te wcześniejsze słowa piszę, aby zachować równowagę w wątku, bo obraz robi się zbyt czarno-biały. Po prostu nie lubię jak ktoś robi proste związki, że Ukraińcy to rezuny, Polacy - złodzieje samochodów i pijacy, a Żydzi to czerwone ...
Co do tego jakim jestem Polakiem, to nie wiem, niech inni osądzą. Zawsze Polska piszę przez duże P, wstaję gdy grają Nasz hymn, staram się być uczciwy i nie wulgaryzm się w życiu. Być może to nie są mierniki patriotyzmu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2008, 10:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wszystko w porządku, być może Żydzi stanowili w wierchuszce UB znaczący odsetek, być może część ukraińskich
nacjonalistów mordowała Polaków, Żydów i swoich rodaków, tym niemniej uważam, że należy wystrzegać się pisania, że Ukraińcy
są mordercami, a Żydzi ubekami. Trzeba pisać o konkretnych ludziach w konkretnych przypadkach a nie generalizować.
a już na pewno nie należy pisać ".. żydzi .. " zamiast ".. Żydzi ... ", bo przecież oburzeni byśmy byli gdyby ktoś napisał "..polacy .."
a nie "...Polacy ...", prawda ???
Mnie też wq....wia, jak jakiś irlandzki wieśniak nie odróżnia ".. polskich obozów koncentracyjnych .."
od ".. obozów koncentracyjnych na terenie Polski ...", ale nie powiem, że wszyscy Irlandczycy to głupi wieśniacy.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2008, 11:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

"Trzeba pisać o konkretnych ludziach w konkretnych przypadkach a nie generalizować. "

Taka propozycja służy tylko relatywizmowi, bo choćby 99% to przecież 1% nie! Nie wszyscy murzyni są czarni! Nie generalizujmy! Widziałem na zdjęciu murzyna - albinosa!.... Taka "uczciwość" to narzędzie w rękach zaklinaczy historii i jej naciągaczy. Wg mnie wszyscy murzyni są czarni, niezależnie od tych kilku albinosów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2008, 12:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A w/g Niemców wszyscy Polacy to złodzieje samochodów. Wkurzasz się na takie twierdzenie ? Bo ja tak, a
wszystko przez paru złodziei samochodów i generalizowanie przez Niemców.
Odwróć proporcję, bo przecież najbardziej zawsze słychać o grupkach ekstremalnych, a takie
zawsze się znajdą, w każdym większym zgrupowaniu ludzkim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 maja 2008, 12:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

W ten sposób nie dojdziesz nigdy do żadnej konkluzji, wszystko będzie "jakby", "prawie" i "tak, ale". Ten lewacki pęd do względności wszechrzeczy służy tylko tym, którzy maja coś do ukrycia, zafałszowania. faktem jest fundamentalna i przewodnia rola żywiołu żydowskiego w powstaniu, trwaniu i rozkwicie wszelkich partii komunistycznych. To fakty i liczby. Widziałem niedawno takie opracowanie spisu delegatów komunistycznych, przy nazwisku była adnotacja o wyznaniu i pochodzeniu, na 100, 89 to Żydzi. Notatka z epoki tj. 1917 rok, Rosja. Nie chcę oceniać powodów i motywacji do aktywności akurat w takiej formacji politycznej czy w jej aparacie terroru, tej nacji. To temat na inną dyskusję.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]