Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 18:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 19:49 
Podpułkownik
Podpułkownik

jak już jesteśmy przy szybie zachodnim kop jadwiga, to warto zwiedzić pobliski kamieniołom, gdzie są fajne napisy wyryte na skale z pierwszych lat XX wieku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 20:15 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tomekb napisał(a):
to był szyb peryferyjny i najprawdopodobniej był niezbędny dla wentylacji calego rejonu kopalni, nie miało więc specjalnego znaczenia jak duży obszar wydobywczy ten szyb udostepnił, ale miało znaczenie na ile on usprawnił wentylacje kopalni.

No tak, tylko dlaczego tak szybko został zlikwidowany? Poza tym w pierwszym z wymienionych źródeł
Kristof napisał(a):

była wzmianka o tym, że miał być szybem wydobywczym (a przynajmniej zjazdowym, skoro miał mieć markownię). A szyb Południowy kop. Miechowice poszedł w odstawkę po pożarze - potem dopiero w czasie wojny był remontowany.

Ostatnio edytowano czwartek, 5 czerwca 2008, 20:30 przez mkowol, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 20:26 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kristof napisał(a):
Geologiem nie jestem ale coś mi się kojarzy, że kopalnia choć posiada duży obszar górniczy, część tego obszaru jest wyłączona z eksploatacji jako obszar nieprodukcyjny - na północny-zachód i zachód od szybów Jan i Bolesław przebiega wychodnia pokładów węgla, tzn. że pokłady w pewnym momencie przestają się układać poziomo i zaczynają biec ku powierzchni, osiągając ją (sorry, niezbyt to fachowe wyjaśnienie, ale sie starałem).
Granica wychodni przebiega mniej więcej tak (na mapie pomarańczowa linia):

[ img ]

Jednym słowem poza tą granicą nie opłaca się wydobywać, bo prawie nie ma co, to może wyjaśniać dlaczego nie budowano szybów peryferyjnych w tamtych rejonach. Wydobycie przy samej granicy też podejrzewam nie było łatwe przy tak dużym nachyleniu pokładów.

Przeszukałem te dane, które udało mi się odnaleźć i wychodzi na to, że masz rację - biję się w piersi.
Nie udało mi się odnaleźć mapy, którą kiedyś miałem, pokazującej sumaryczną grubość pokładów węgla (zasoby bilansowe, czyli pokłady pow 0,8 m), według której nawet pod Pyskowicami jest węgiel. Ale jak wiadomo - diabeł tkwi w szczegółach. Z tego co potrafię wyczytać z nieco dokładniejszej mapy (do głębokości ok 500m) wynikałoby, że właśnie w okolicach szybów kop. Mikulczyce przechodzi owo nasunięcie Concordia, o którym pisał tomekb.
Ciekawe więc co eksploatowano na zachód (znam wiele budynków w zachodniej części Mikulczyc, które miały poważne szkody górnicze, więc na pewno eksploatacja była tam prowadzona). Być może pokłady serii 600? a może w okolicach kop. Mikulczyce jest porządna antyklina a nie wychodnie pokładów jak w polu kop. Miechowice? Trzeba szukać...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 20:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

nasunięcie to właściwie forma uskoku o kącie nasuniecia zblizonym do poziomu ( 20 - 30stopni) po stronie połnocno zachodniej nasunięcia Concordia pokladów grupy 500 nie ma - zostały wymyte milion lat temu, albo w ogóle nie zdążyły powstać - natomiast jest tam o wiele bliżej powierzchni grupa pokładów oznaczona jako 600 i te pokłady były tam eksploatowane - rownież słyne przekopy bellfort ( z kop Concordia do szybu maciej - najdłuższe w tamtych czasach coś koło 4 km, nie powstały tak sobie tylko miały udostepnić grupę 600 dla kop concordia. Tak na marginesie to gdy wchodziliśmy do sztolni byli ratownicy - kopresor ryczący jak odrzutowiec, jednym slowem sporo zamieszania,
to podchodzili do nas przeróżni dziadkowie ( emerytowani górnicy) i byli święcie przekonani że to do tych przekopów schodzimy wraz z ratownikami ( to że były one 220 czy 240 metrów pod ziemią nie miało dla owych dziadków znaczenia. Opowiadali nam że płynie tu krystalicznie czysta woda, a my taplaliśmy sie w błocie zastanawijąc się co oni bredzą. Bo rzeczywiście jak zapewne wiecie szyb maciej przkształcono w ujęcie doskonałej wody.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 21:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dziękuję za wyjaśnienie :)
Czyli mimo wszystko było co kopać na zachód (wynika z tego, że zabrzańskie kopalnie miały dosyć urozmaicone warunki eksploatacji :) - najbardziej z natury znam Makoszowy, które kopią obecnie dużo bardziej na południe i tam jest nieco spokojniej, ale gorszy węgiel).
Natomiast mam odpowiedź na postawione pytanie - czy kopalnia Mikulczyce miała więcej szybów niż 2 - nie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 21:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

Noo sporo tam przerostów, ale to specjalnie nikomu nie przeszkadza, bo elektrowniom zbyt dobry wegiel szkodzi ( finansowo)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 22:06 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

tomekb napisał(a):
jak już jesteśmy przy szybie zachodnim kop jadwiga, to warto zwiedzić pobliski kamieniołom, gdzie są fajne napisy wyryte na skale z pierwszych lat XX wieku

Gdzie dokładnie znajduje się ten kamieniołom?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 22:31 
Podpułkownik
Podpułkownik

jedziesz ul pawliczka w stronę zaborza, zaraz za wiaduktem skrecasz w drogę w lewo jedziesz jakiś kilometr może dwa - przejeżdżasz przez tory i skrecasz na północ w strone biskupic, ( w stronę hałdy która właśnie gaszą czy zgasili ) po jakichś 300 - 500 metrach skręcasz w prawo w strone rudy śląskiej ( po twojej prawej widzisz niewielkie rozlewisko - chyba że wyschło) po kilkusetmetrach skrecasz w lewo i wjeżdższ w grupę drzew, a po obu stronach na kilkanascie metrów w dół ciagna sie wyroiska kamieniołomu ( napisy widac na skałach po lewej ( zachodniej stronie kamieniołomu ) generalnie po przejechaniu torów kieruj się na grupy drzew - jedna z nich to ten kamieniołom - ja jechałem tam uazem, ale osobówką też tam dojedziesz ( zaraz koło kamieniołomu był szyb ( nie wiem czy nie ten zachodni ) ale śladu po nim nie ma - powodzenia Ps na starych mapach ten kamieniołom jest zaznaczony

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2008, 23:32 
Szeregowy
Szeregowy

tomekb
Cytuj:
( zaraz koło kamieniołomu był szyb ( nie wiem czy nie ten zachodni ) ale śladu po nim nie ma

Zaraz przy tym kamieniołomie,sa fundamenty "czegoś"..Dość mocno zasypane,i zarośnięte.Tak ze nie mozna na "oko" okreslić czy to był szyb,czy jakas infrastruktura tego kamieniołomu.Cegła + pręty zbrojeniowe,jakies kotyw itd..Powiem lepiej ja nie potrafiłem tego okreslic.Moze ktos bardziej "kumaty" i obeznany by to zweryfikował....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 08:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

wedlug starej mapy jest tam szyb, no i były tam zabudowania kamieniołomu, aha 50 - 80 lat temu w naszej okolicy było pełno podwieszanych kolejek którymi wożono wegiel, slady jednej podpory widac po prawej stronie jadąc DK 88 z biskupic do bytomia, więc pełno w terenie betonu i żelastwa, bo takie kolejki miały podpory co 30 - 60 metrów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 14:05 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

To są podpory kolejki linowej kop. Castellengo - Julienhütte (kop. Rokitnica - huta Bobrek). W tym miejscu widać je po obydwu stronach drogi.

tomekb napisał(a):
podobna historia miała miejsce jesli chodzi o szyb poludniowy kop Miechowice ( ten ze skarbem) czy o szyb zachodni tej samej kopalni - szyb ten istnieje do dzisiaj - zpomnieli go zasypać - , jest tam zaklad metaloplastyki gdzie remotuja żeliwne ogrodzenia i nagrobki
Nie zapomnieli - zasypali, tyle że na całej długości zostawili rurę wentylacyjną. A na tym terenie obecnie jest zakład konserwacji zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 16:58 
Podpułkownik
Podpułkownik

Nic nie zasypali bo tam rok temu zaglądałem - rura jest owszem, ale w blasze przykrywającej szyb, a dalej jest pustka - kamień spadał 10 sek i uderzył w wodę. Byłem dziś w Demexie i oglądałem profil geologiczny rejonów cocncordia ludwig i szyb Maciej - Ten szyb wydrążyli bo w czasie wierceń natrafili na 6 metrów wegla na głebokości 165 metrów, nie wiedzieli tylko że to silnie nachylony 2 metrowy poklad 625, a nie poziomy dużo grubszy czego zapewne sie spodziewali, więc go eksplotowli z poziomów 160 i 220 metrów w latach 60tych XX wieku. przekopy od szybu maciej szły jeszcze dalej na zachód, a na profilu tym w rejonie szybu są widoczne pokłady gupy 600, 700 i 800

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 18:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

majeranek napisał(a):
To są podpory kolejki linowej kop. Castellengo - Julienhütte (kop. Rokitnica - huta Bobrek). W tym miejscu widać je po obydwu stronach drogi.

Ja od siebie dodam jeszcze, iż między dawną kopalnią Rokitnica i Hutą Bobrek pozostało jeszcze ok. 90 % podpór tej kolejki linowej (nie pamiętam dokładnie ile, ale kilkanaście sztuk).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2008, 11:33 
Plutonowy
Plutonowy

tomekb - w sprawie kamieniołomu, wg Twojego opisu pewnie nie trafię bo słabo znam tamte rejony, mógłbyś na tej mapce http://img100.imageshack.us/img100/9200/0hful0.jpg namalować strzałeczkę gdzie to jest dokładnie albo podać współrzędne na http://maps.google.com ? z góry dzięki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 czerwca 2008, 12:13 
Szeregowy
Szeregowy

robert_kce
Kamieniołom masz zaznaczony na czerwono...
Ogólnie z daleka wyglada jak "lasek",dopiero jak wejdziesz w niego zobaczysz gołe sciany kamienia.
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]