Teraz jest czwartek, 2 kwietnia 2026, 12:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2008, 22:42 
Pułkownik
Pułkownik

Co do odstraszaczy akustycznych to taniej jest zabierać ze sobą kobietę jakąś . A i pożyteczna może być , browca ponosić , pot obetrzeć a nawet pokopać trochę w glebie może .;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 08:16 
Felix Hobus Drugi

Witam
W moim przypadku spotkanie z dzikami odbyło się na drodze-ich było 4 lub 5
dorosłych (była godzina 22:00),
ja tylko wóz jadący z prędkością dozwoloną na drogach krajowych.
Wspomniane stadko postanowiło przebiec sobie przez drogę akurat
w miejscu i czasie,kiedy byłem tam ja.
Efektem tego jest obtarty zderzak.
Dzikowi zamykającego kolumnę podejrzewam chyba nic się stało.
Ale potem jechałem sześcdziesiątką.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 08:55 
Sierżant
Sierżant

Odradzam ci spotkania z dzikami są niebezpieczne, zwłaszcza gdy chodzi o ich małe gdy są gdzieś w pobliżu miałem raz z nimi styczność i naprawdę nie polecam fartem zwiałem z pomocą brata który był samochodem. potem gdy obejżeliśmy drzwi od samochodu były wgniecione jak po lekkiej stłuczce to można wywnioskować siłę co by się stało gdyby tak walnął mnie w nogę. W końcu to dzikie zwierzęta i to my jesteśmy na ich zazwyczaj terenie a nie one na naszym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 maja 2008, 09:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Co do odstraszaczy, podobno zaden nie jest w pelni skuteczny.
Gdzies kiedys czytalem ze ruscy z tajgi nie ruszaja sie bez rac(takich pieknych czerwonych, co to uzywaja u nas na stadionach ;))+broni..
Wszystko podobno przed tym ucieka.Poza tym mozna dac znac gdzie sie jest(choc watpie ze uzywaja tego w tym celu).
Wiadomo w Polsce bron raczej odpada.Ciekawe tylko ile trzeba czasu zeby odpalic taka race...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: dzik
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 21:29 
Generał Broni
Generał Broni

No cóż 2 lata temu jak byłem w Dziwnowie spotkałem dwie dzicze liczne rodzinki bardzo ucywilizowane-dały się głaskać, natomiast w tamtym roku w moich stronach ot biegałem sobie po lesie dla sportu no i tak biegnę i patrzę a tu dwie lochy i ze 20 małych, jak wskoczyłem na drzewo tak siedziałem i siedziałem..., inny razem idę sobie z wykrywką lasem i patrzę dzicza rodzina, taktycznie się wycofałem po cichaczu celem uniknięcia obrony młodych...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 22:05 
Podporucznik
Podporucznik

Czytając posty kolegów z Pomorza Zach. i z reszty Polski odnoszę wrażenie że te nasze - pomorskie są super łagodne w porównaniu z reszta dziczej braci z reszty Polski! Ja sam wielokrotnie spotykałem sie z cywilizowanymi dzikami (Międzywodzie, Świnoujście-przeprawa, Szczecin) które niczym zwykłe świnie ładnie żebrały tylko o jedzenie, były wśród nich również matki z młodymi.... To chyba jakiś fenomen, albo reguła którą z racji legend krążących o dzikach, koledzy którzy nie mieli z nimi do czynienia, demonizują... Dzik to świnia ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 czerwca 2008, 08:14 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Odstraszacze akustyczne sprzedawane w różnych sklepach internetowych nie działają.
W moim kole łowieckim stosujemy specjalne płyny odstraszające zwierzynę (dziki) od pól uprawnych, które są niesamowicie śmierdzące :) - jak na razie działają, ale jak długo to nie wiemy, bo zwierzyna potrafi przystosować się do wszystkiego :).
Co do "bliskich spotkań trzeciego stopnia" proponuje spokojnie się wycofać i nic się nikomu nie stanie. Dzik atakuje tylko wtedy gdy jest ranny lub zagrożony i nie ma szans na ucieczkę.
W mojej opinii od dzikiej zwierzyny znacznie gorsze są bezpańskie psy i to ich należ się głównie obawiać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 czerwca 2008, 12:44 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Witam
Chodzę sobie jesienią po poletku, patrze a tu nagle biegnie na wprost mnie kilka koni w pełnym galopie !!! Po chwili skumałem, że to nie konie tylko dziki. Ten ze szpicy "peletonu" zobaczym nie, stanął blisko przede mną a za nim pozostałe, po czym zmienił kierunek wraz z resztą. Kiedy pierwsze sztuki ominęły mnie dość szerokim łukiem wyjąłem palma żeby fotki cyknąć za nimi w odstępach kilka, kilkanaście metrów galopowało jeszcze około 20 sztuk. W sumie naliczyłem ich chyba ze 26. Nie miałem pojęcia, że dziki mogą tak szybko biegać zapadając się w karoflisko. I to takimi licznymi watahami. Musiały biec w środku dnia przez pola jakieś 2-3 kilometry i to w odległości około 200 metrów od zabudowań wsi...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 czerwca 2008, 14:32 
Generał Broni
Generał Broni

Podczas wykopków wiele razy natknełem się na dziki , lisy, borsuki ,sarny a nawet miałem przyjemność kilka razy spotkać łosia ,nie należy bać sie zwierząt a raczej nadgorliwego leśniczego . Kiedyś słyszłem pewną wypowiedz (zwierze atakuje wtedy gdy jest zagrożone lub kiedy jest głodne ,człowiek potrafi zaatakować a nawet zabić dla przyjemności )

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]