Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 05:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2008, 12:33 
Moderator
Moderator

Przypominam Koledze, że wykopki są równie nielegalne, jak posiadanie zmonoliconego złomu przypominającego karabin.
No to jak w końcu: mamy prawa przestrzegać, czy nie. Bo już się pogubiłem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2008, 12:48 
Moderator
Moderator

O widzisz Renald, sytuacji prawnej na Słowacji nie znam ( tzn znam ale słabiej), a mam prawie tak samo blisko jak do Czech :666, przybliż w miare checi i mozliwosci jak u nich wyglądają kwestie "dekowaffe", "salutwaffe" i ile za taki "pseudosturmgewer" sobie winszuja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2008, 13:21 
Kapral
Kapral

Renald napisał(a):
Przypominam Koledze, że wykopki są równie nielegalne, jak posiadanie zmonoliconego złomu przypominającego karabin.
No to jak w końcu: mamy prawa przestrzegać, czy nie. Bo już się pogubiłem :)

Oczywiście, że są nielegalne. Ale nie na równi z posiadaniem złomu. Za każde z tych przewinień grożą nieco inne kary, to po pierwsze. Po drugie dużo łatwiej być przyłapanym na tym, że coś się posiada (bo jak się coś ma to cały czas), niż na kopaniu, bo tu raczej tylko podczas samego aktu przewinienia - tak to nazwijmy.

Kolega pogubił się widzę u samego zarania naszej sprzeczki ;) , jak widzę, a nie dopiero teraz. Ja nie nawołuję do tego, aby przestrzegać prawa w imię zasad. Mówię, że ten kto świadomie je łamie musi też być świadomym podejmowanego ryzyka.

Ja podejmuję ryzyko kopania, ale już nie posiadania przedmiotów podpadających pod ustawę o broni i amunicji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2008, 16:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

ileż to juz podobnych potyczek slownych można było na tym forum prześledzić. I co z tego wynikło, a no nic! Właściwie wszyscy chcemy tego samego, a mianowicie liberalizacji bądź zmiany prawa obecnie obowiązujacego w zakresie posiadania, kolekcjonowania i szukania. To, że obowiązujacego prawa nalezy przestrzegać chyba jest oczywiste. Kto postepuje inaczej naraża sie świadomie na klopoty. Ale sa przecież sposoby na zmianę takiego stanu rzeczy. choćby obywatelski projekt ustawy. przecież mozna zebrać 100000 tys. podpisow, bo chyba tylu w Polsce to nas jest (nie znam statystyk). Można legalnie lobbować, można wreszcie wymyśleć inne formy legalnego nacisku. Zamiast utyskiwać i narzekać postarajmy sie coś z tym zrobić. państwo będzie nas nadal ścigac i karac dopóki nie zmienią sie przepisy. Zauwazcie, że w tym kraju jedynie silnym grupom społecznym udaje sie wręcz wymusić na rządzących korzystne dla siebie zmiany. np. podwyżki czy wlasnie zmiany w przepisach. Sila w jedności. robimy to co robimy praktycznie w konspiracji. Ale jak dlugo mozna uprawiac partyzantkę? Wiem, ze lotwo powiedzieć a trudniej wykonać. ale czy nam sie to podoba czy nie to jeśli sami o siebie nie zadbamy to nikt inny za nas tego nie zrobi. Wiem, ze moj post za chwilę zniknie w setkach innych postow. wiem tez że za pare dni a moze szybciej pojawia się kolejne wpisy o tym, że znów kogoś z nas zlapali. a wystarczy 100000 podpisow może więc warto sprobować. A nawet jak sie nie uda raz czy drugi, to nie poddawac się. tak jak nasi w Austrii. pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2008, 16:27 
Strzelec galicyjski

Witam . Raczej łatwiej nie będzie destruktami,a o salutach nawet nie ma co marzyc - skoro głupi straszak o kalibrze 8 lub 9 mm to już według naszych przepisów wyrok . A i poczekajmy ,a na wykrywkę też trzeba będzie miec pozwolenie. Teoretycznie jesteśmy w Uni - ale tak naprawdę to jest dalej jak 50 lat temu czyli na styl sowiecki ( medialne nagonki na poszukiwaczy czyli "detektoryści -terroryści" ,oraz "militaryści - sadyści" , ogólnie obywatel ma byc zastraszony ) , a tak ogólnie to najlepiej jak zajmiesz się piciem alkoholu po pracy - wpływy z akcyzy , kilka kolegiów i wytrzeżwiałek które nie są tanie - no a jak nie wytrzymasz i się całkowicie stoczysz to przyznacą Ci rentę alkoholową . Policja jak chce cię zdołowac to i tak dopnie swego - przyklad , histora jednego oryginalnego miecza z allegro .Więc raczej bym nie wywoływał "wilka z lasu" - bo w realu ( podczas przeszukania ) nie będzie tak wesoło jak na forum - no i można się zdziwic co skrywają zakamarki Twojego domu :666 . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2008, 19:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

.....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 21:36 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2008, 20:20 
Kapral
Kapral

Pablo11 odpowiedziałem Ci na priv. Tutaj swój udział w dyskusji kończę, bo od początku nie było moim celem jej prowadzenie. Chciałem bąknąć swoje zdanie i koniec. Ale, jak widzę, bąkanie pod wiatr jest przez Kolegów postrzegane jak przez listonosza pies u nogawki. To, że mam inne zdanie niż większość nie zobowiązuje mnie w żadnym razie do prowadzenia dyskusji z połową forum. Mój udział w tym wątku uznaję zatem za zakończony.

pozdrawiam

pajakt

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2008, 01:53 
Mr. Sturmgewehr

Czy ktos powiedzial Sturmgewehr? ;)

Ale ad rem: watek byl na temat "inwigilacji i anonimowosci w necie", a skonczyl sie jak zawsze - dyskusja na temat UOBiA. Co do tego pierwszego to w zasadzie mozna o tym zapomniec bo nawet jezeli ktos robi w necie brzydkie rzeczy i laczy sie przez proxy to i tak nie ma 100% pewnosci, ze jest anonimowy. Kazdego mozna znalezc - zalezy tylko jak "zalezy" szukajacemu.

Co do drugiej sprawy to wszyscy zgadzamy sie, ze ustawa jest do :dupa - niechlujna, niespojna, niekonsekwentna, napisana na kolanie i nikt nie ma woli zeby ja poprawic.

A repliki pokazane przez Renalda (konwersje z Sa58) sa zajebiste, krotko mowiac.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 czerwca 2008, 09:45 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
O widzisz Renald, sytuacji prawnej na Słowacji nie znam ( tzn znam ale słabiej), a mam prawie tak samo blisko jak do Czech :666, przybliż w miare checi i mozliwosci jak u nich wyglądają kwestie "dekowaffe", "salutwaffe" i ile za taki "pseudosturmgewer" sobie winszuja.

Starosc nie radosc, plus slepota zaawansowana :666 , oczywcie Renald załaczył linka gdzie wszystko jest dokładnie wyklarowane .....
Dect, co do ewentualnej zmiany UoBiA ......... przestalem sie tym juz przejmowac, jedyne co mnie jeszcze interesuje, to kwestia zakupu jakiegos lokum w Czechach/Słowacji i spadam z tego chorego kraju :n, a przynajmniej zmieniam zameldowanie.

Dect napisał(a):
A repliki pokazane przez Renalda (konwersje z Sa58) sa zajebiste, krotko mowiac.

Jak pewnie wiesz probem takiej konwersji znacznie upraszcza fakt ze SA58 był opracowywany właśnie na bazie tych karabinow, a zwłaszcza G 43.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2008, 17:39 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

z innej beczki,
bardzo latwo mozna dostac zezwolenie na bron sportową, i kupic legalnie i posiadac 3 szt. pistoletow krotkich i 2szt pistoletow maszynowych.- a jak to zrobic, powie wam wasz instruktor stzrelectwa.

wolno posiadac karabiny do 8mm (czyli mausery ,mosiny itp. sie zaliczaja), stzrelby chyba do 17mm itd.

niech wam jeszcze powie ile kosztuje magazynowa ppsza,czy mauser, padneicie ze smiechu, powiem wam ze w alledrogo kupisz drozej magazynek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2008, 18:08 
Pułkownik
Pułkownik

Ja też z innej beczki. Co kilkanaście ostatnich postów ma wspólnego z inwigilacją internetu ?? Co niektórzy mają taką piękna zdolność schodzenia z każdego tematu na aspekty prawne posiadania broni lub legalności poszukiwań. Muszę zajrzeć do kamieniarzy czy i u nich wykazują się w tej materii .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2008, 18:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Nie tak dawno umiescilem na forum fotki, ktore otrzymalem od znajomego. Zdjecia te przedstawialy K98 w dobrym stanie i w.g. informacji znajomego byl to strychowiec znaleziony z dwoma innymi sztukami. Na priva otrzymalem krotko po tej publikacji wiadomosc o tresci w przyblizeniu "zmien to szybko" od uzytkownika naszego forum. Po moim zapytaniu coz takiego niby mialbym szybko zmienic ... nic, brak jakiegos wytlumaczenia czy odpowiedzi. Moze jestem przeczulony czy tylko zwidy na oczach mam ale sadze, ze "ktos" interesuje sie z tego powodu moim IP ... niestety 97% mojego zycia od 14 lat spedzam w niemczech i z przeroznych IP pisze wiec biorac pod uwage iz nie mam nic za co moglbym § dostac ... Ale sam fakt jest interesujacy. Bo czytajac posty kolegi, ktory nie raczyl juz odpisac - pisze w wiekszosci o broni. Tak wiec albo jest to tylko naprawde kolega zbieracz lubn znawca albo i na foirum mamy "plug in-ow" .

Pozdrawiam - Piotr

P.S. Koledzy ktorzy byli w Maju 2007 w Nysie zapewne pamietaja jednego "zlotowca", ktory swym zachowaniem odbiegal od reszty ... krotko zanim zwyciezyly mnie kozy i zubry zapytalem go otwarcie czy jest :cop ... jestem - padla odpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2008, 21:07 
Pułkownik
Pułkownik

Mnie to tak czasami kusi zrobić taki mały sprawdzian :) . Odpalić wszystkie zabezpieczenia, stworzyć nowe konto , powklejać jakieś zajefajne fotki i czekać na budzenie :) . I tak mnie nie obudzą bo wstaję przed 6 ale przynajmniej sie przekonam czy te wszystkie JAP-y itp. działają :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 13:46 
Podporucznik
Podporucznik

Tak na rozładowanie sytuacji i poprawę humoru - wierszyk znaleziony gdzieś w internecie :)

Kiedy przyjdą przeszukać dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
I na płytach nagrane kopie,
Gdy pod drzwiami staną, i nocą
Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
Wiesz, o jaką im chodzi zbrodnię?
Ściągałeś pliki
Przez dwa tygodnie.

Już przed twym domem setki są glin,
Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
A wszystko przez to, że owe dane,
Wprost z Ameryki były pobrane
Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
Niźli mordercę wielokrotnego...
Kiedyś przyjdą na pewno pogrzebać ci w kompie
Może się zlitują, w co szczerze wątpię,
Jak GROM w nocy przez dach się wkują,
Płyty połamią, save’y skasują,
Pójdzie się j**ać w Fifie kariera,
Znów w NFS’a startujesz od zera,
Choć w call of duty wojnę wygrałeś,
Choć wiele nocy przez to zarwałeś,

Brak u nich skrupułów, litości nie mają,
Za dyskutowanie zarobisz pałą,
Nie pomogą płacze ,ani lamenty
Cały twój hardware w folii zapięty,

Już biurko puste, już wiatrak nie huczy
Może mnie w końcu to coś nauczy,
Mijają godziny, mijają dni,
Chyba oszaleję, wciąż komp mi się śni,

Dzwonie na pały, może coś da się załatwić,
Jakiś glina mówi: muszę pana zmartwić,
Tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
Kompa pan oddał przebranym złodziejom,

Jaki jest morał mojej definicji?
Profilaktycznie nie wpuszczaj policji!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 15:22 
Kapitan
Kapitan

Cadzik napisał(a):
Tak na rozładowanie sytuacji i poprawę humoru - wierszyk znaleziony gdzieś w internecie :)

Kiedy przyjdą przeszukać dom,
Ten, w który mieszkasz chłopie,
Kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
I na płytach nagrane kopie,
Gdy pod drzwiami staną, i nocą
Nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
Wiesz, o jaką im chodzi zbrodnię?
Ściągałeś pliki
Przez dwa tygodnie.

Już przed twym domem setki są glin,
Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
A wszystko przez to, że owe dane,
Wprost z Ameryki były pobrane
Co czyni z ciebie kogoś gorszego,
Niźli mordercę wielokrotnego...
Kiedyś przyjdą na pewno pogrzebać ci w kompie
Może się zlitują, w co szczerze wątpię,
Jak GROM w nocy przez dach się wkują,
Płyty połamią, save’y skasują,
Pójdzie się j**ać w Fifie kariera,
Znów w NFS’a startujesz od zera,
Choć w call of duty wojnę wygrałeś,
Choć wiele nocy przez to zarwałeś,

Brak u nich skrupułów, litości nie mają,
Za dyskutowanie zarobisz pałą,
Nie pomogą płacze ,ani lamenty
Cały twój hardware w folii zapięty,

Już biurko puste, już wiatrak nie huczy
Może mnie w końcu to coś nauczy,
Mijają godziny, mijają dni,
Chyba oszaleję, wciąż komp mi się śni,

Dzwonie na pały, może coś da się załatwić,
Jakiś glina mówi: muszę pana zmartwić,
Tutaj jest Polska, tu cuda się dzieją,
Kompa pan oddał przebranym złodziejom,

Jaki jest morał mojej definicji?
Profilaktycznie nie wpuszczaj policji!

Piekne az łza w oku mi sie zakrecila :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]