Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2008, 01:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

.....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:41 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2008, 16:08 
Kapral
Kapral

Czytam tematy i niekiedy naprawdę nie wiem co napisać o tym naszym prawie że jest złe to każdy to widzi i słyszy a co do przeszukiwań kolekcjonerów monet i innych z tego tematu to czysta kpina ,powiem tak jak nie jaki Baksik państwo okradał to co trochę zadymki zrobili a teraz się śmieje że nasze prawo w jajo można robić i kraść a jak kogoś z nas poszukiwaczy biedaka drapną to wiedzą co robić a jak polityk dziadostwa
narobi to go dymisja itd.SORRY że TAK napisze ale to prawda nie z palca wyssane w Polsce złodziej i ktoś inny rządzi a dodatku wstyd Polsce na cały świąt przynosi.Archeologom przeszukanie niech zrobią to zobaczycie jaka afera będzie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2008, 16:42 
Pułkownik
Pułkownik

Opisana na początku historia ma się ku końcowi. Niestety nie do końca szczęśliwemu. W ciągu tygodnia przyjechał rzeczoznawca który jednoznacznie stwierdził ,iż skonfiskowana broń jest czarnoprochowa i natym by się sprawa zakończyła gdyby ..... . No właśnie gdyby nie to ,iż kolekcjoner posiadał pamiątke z liceum a dokładnie z zajęć SKS na których to z upodobaniem oddawał się strzelaniu z kabekaesu . Otóż gdzieś zapodziało mu się z tych zajęć kilka nabojów które niestety znaleźli :cop . Znacie to ?? Szukacie czegoś 5 lat i ni ma. Przyjeżdżają :cop i znajdują w ciągu 5 minut. Nie znacie?? To nie poznawajcie ;)) . Ciekaw jak to się skończy z tymi nabojami. Będę informował.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 21:49 
Pułkownik
Pułkownik

Ku pokrzepieniu serc podaję zakończenie opisanej na początku historii . Okazuje się ,że zdarzają sie normalni prokuratorzy i nienadgorliwi :cop . Bywaja też niedouczeni eksperci , niestety. Otóż kolekcjoner otrzymał z powrotem wszystkie zabrane przedmioty oprócz karabinu systemu La Fosche , który to "ekspert" sklasyfikował jako podpadający pod ustawę o broni i amunicji . Kolekcjoner uzbrojony w kilka kilogramów literatury fachowej udał się do prokuratury i podważył opinię "eksperta" Sprawa jet w trakcie możenia . Wszystko dobrze się skończyło , wykonano tylko kawał dobrej nikomu nie potrzebnej roboty. Aaaaa..... a tak w sumie to przez pomyłkę he he. Kolejny "ekspert" tym razem z KWP we Wrocławiu znalazł aukcję i pistoletem czarnoprochowym , przez pomyłkę (?) uznał to za pistolet podpadający po wspomnianą ustawę . Sprawie nadano bieg i :cop z prowincji wjechali na przeszukanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 22:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A jak sprawa stoi jeśli chodzi o wspomniane naboje do kbks-u?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 maja 2008, 23:57 
Moderator
Moderator

Najsmutniejsze jest to, że baran w mundurze, który tę sprawę rozpoczął i jełop pseudoekspert, nadal mają zajęcie. My płacimy tym kretynom, a oni robią swoje po swojemu.
Ten mechanizm działa bez zacięć w całej Polsce, bo nikt nie wyciąga konsekwencji wobec "imbecyli na służbie". A przecież błędna decyzja takiego ścierwa może złamać komuś życie. Może nawet to życie odebrać, jeżeli trafi na kogoś o słabym zdrowiu i kolekcji zbieranej od 40 lat.
Gdyby w mediach pracowali tacy dziennikarze, jak na przykład pan Cezary Martyniuk z "Kuriera szczecińskiego" ( viewtopic.php?t=54167&highlight= ), to myślę że w ciągu roku zakończyłyby się naloty na czarny proch i dekowce z Europy. Bo w sumie to najskuteczniejsza i najprostsza metoda na kretyna: pokazać go takim, jakim jest.
Nawet jeżeli któryś palnie sobie przy okazji w łeb, nic się nie stanie. Pustych łbów nie żal. Mamy ich wystarczająco dużo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 21:18 
Pułkownik
Pułkownik

Naboje ee ....... gdzieś zaginęły ;) he he.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 01:13 
Mr. Sturmgewehr

yapi66 napisał(a):
kolekcjoner otrzymał z powrotem wszystkie zabrane przedmioty oprócz karabinu systemu La Fosche , który to "ekspert" sklasyfikował jako podpadający pod ustawę o broni i amunicji .

Czyli sprawa o nielegalnie posiadanie broni jednak bedzie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 09:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

......

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:41 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 11:50 
Pułkownik
Pułkownik

Jak już wyżej napisałem sprawa jest w trakcie umarzania , gdyż właściciel broni dostarczył prokuraturze dokumentację i literaturę fachową wyraźnie określającą okres powstania karabinu systemu La Foche. Tylko ,niestety, w tym kraju jeśli coś się nie uprawomocniło to nigdy nie wiadomo jak się skończy . Czasami jak się uprawomocni to też nie wiadomo , he he. ;).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 12:21 
Mr. Sturmgewehr

Fajnie :) Jezeli to mozliwe to jak sie skonczy ta cala heca to niech wrzuci skan wyroku i innych papierow

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 6 czerwca 2008, 20:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

......

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:42 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 czerwca 2008, 01:17 
Moderator
Moderator

yapi66 napisał(a):
...gdyż właściciel broni dostarczył prokuraturze dokumentację i literaturę fachową wyraźnie określającą okres powstania karabinu systemu La Foche.

Czyli podejrzany udowodnił swoja niewinność. Iosif Wissarionowicz umarłby ze śmiechu.
Jak można rozważać kwestię szacunku dla takiego prawa ? :n

- Warchoł! - krzyczą. Nie zaprzeczam,
Tylko własnym prawom ufam:
Wolna wola jest człowiecza,
Pergaminów nie posłucha.

Boska ręka w tym, czy diabla,
Szpetnie to, czy właśnie pięknie -
Wola moja jest jak szabla:
Nagniesz ją za mocno - pęknie.

A niewprawną puścisz dłonią -
W pysk odbije stali siła;
Tak się naucz robić bronią,
By naturą swą służyła.

Sprawa ze mną - jak kraj ten stara
I jak zwykle on - byle jaka:
Nie zrobili ze mnie janczara -
Nie uczynią też i dworaka.
Wychwalali zasługi i cnoty
Podsycali pochlebstwem wady,
A ja służyć - nie mam ochoty,
Warchołowi - nikt nie da rady!

Lubię tany, pełne dzbany,
Sute stoły i tapczany,
Płeć nadobną - niesurową
I od święta - Boże Słowo.

Lecz ni ksiądz, ni okowita
Piekłem straszy, niebem nęci,
Ani żadna mnie kobita
Wokół palca nie okręci.

Mój ból głowy, moja skrucha,
Moje kiszki, moja franca,
Moja wreszcie groza ducha,
Gdy Kostucha rwie do tańca!

Nie zrobili ze mnie janczara -
Wychwalali zasługi i cnoty
Podsycali pochlebstwem wady,
A ja służyć - nie mam ochoty,
Warchołowi - nikt nie da rady!

Jakbym ja był człowiek z wosku
W rękach wodzów, niewiast, klechów -
Mógłbym ich zostawić troskom
Cały ciężar moich grzechów.

Ale znam tych stróżów mienia,
Sędziów sumień, prawdy zakon,
Spekulantów odkupienia -
Bo znam siebie - jako tako.

Ulepiony i pokłuty
Niepotrzebny będę więcej;
Rzucą w ogień dla pokuty
I umyją po mnie ręce.

Nie zrobili ze mnie janczara,
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!

Jacek Kaczmarski
14.1.1993

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 czerwca 2008, 15:19 
Pułkownik
Pułkownik

Historia ta nie ma niestety szczęśliwego finału :( . Jak pisałem , w tym kraju jak się coś nie uprawomocni to nie jest pewne. Okazało się, iż pani prokurator mówiła o umorzeniu a po cichu sprawa trafiła do sądu. Opinia biegłego ,okazuje się, rzecz święta i nie ważne , że wszędzie opisują system La foche jako broń CP. Biegły stwierdził biegle ,że podpada pod ustawę , i już. To pierwszy zarzut. Drugi to niestety te naboje do kbks-u . Znalazły się :(. I o ile z pierwszego zarzutu się wybroni ( choć może być inaczej ) do na drugim niestety leży i kwiczy. Na tym przykładzie potwierdza się stara mądrość ludowa : Nie wierz nigdy kobiecie !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 06:26 
Strzelec galicyjski

Witam .Kolekcjoner miał rewolwer i nabój kbks - to już przesądzało o jego winie i wyrok miał pewny ( chodż jak pierwszy raz to w zawiasach ) . Koledzy czy myślicie że policja i prokurator tak łatwo odpuszczą - przecież są statystyki no i liczą się wyniki pracy . Była kiedys sprawa za mosinowską amunicję która przeleżała w ziemi ponad 80 lat i po takim okresie na pewno nie miała możliwiości byc sprawna . Po ekspertyzie okazało się że nie udało się wypalic z żadnego z nabojów i amunicja nie stanowi zagrożenia dla życia lub zdrowia , ALE jest dalej amunicją w myśl ustawy bo posiada niezbitą spłonkę i ładunek prochowy .Delikwentowi się udało bo dostał ułaskawienie ( niską szkodliwosc czynu ) - czyli sprawę umożono , chodż prokurator podobno robił aż dwie ekspertyzy - czyli szukał dziury w całym .Pomijam to że oczywicie ów delikwent ma już założoną teczkę na komendzie wraz z fotkami i odciskami - bo a nóż mu się kiedyś nożka powinie a wtedy " w dyby i do lochu " . Pozdr.

Ostatnio edytowano niedziela, 15 lutego 2009, 20:45 przez dalton, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]