Teraz jest wtorek, 14 lipca 2026, 14:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Gdzie walczył taki pułk?
PostNapisane: niedziela, 16 maja 2004, 15:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam. Posiadam carski nieśmiertelnik żołnierza 44 Kamczackiego Pułku Piechoty. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie walczył ten pułk? Chodzi mi oczywiście o tereny naszych kresów wschodnich. Jeśli ktoś wie coś więcej to byłoby super. Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 maja 2004, 23:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witaj. Ciekwy jestem jak wyglada ten nieśmiertelnik, czy można liczyć :) na zdjątko?
Co do 44 Kamczatskovo piechotnovo połka to dowódcą był niejaki Maj-Majewski , sztab stacjonował w Łucku /dane ze stycznia 1914 roku/ ,a wchodził w skład 11 piechotnej divizji ze sztabem w ...Łucku -dow. gen. N.I. Fiedotov. Dywizja wchodziła w skład 11 korpusu armijnego /gen. od kavalerii Sacharow /1912-1915/
Nie mam dokładnych danych dotyczących walk tego pułku ,ale można przesledzić szlak bojowy 11 korpusu. Będą to więc dane b. ogólne ale innych nie ma. Wraz z rozwojem sytuacji na froncie korpus ten zmieniał swoją przynależnosć do armi :
2.08.1914-23.01.1915 -w3 armii/ Tak więc 11 korpus rozpoczął swój szlak bojowy w rejonie-Mosty Wielkie /25.08.1914/i nacierał w kierunku Rawa Ruska/11.09.1914/, po rozbiciu i wycofaniu się 4a aust. przemieścił się w kierunku na Rzeszow , maszerując i walcząc na pln. od tej miejscowosci/październik 1914/ . W listopadzie znajdujemy go w marszu na Tarnów/maszeruje po osi Dynów-Strzyżów/, a w bitwie pod Krakowem atakuje od płd.wsch. w kierunku na Bochnię. W walkach osiąga 1 grudnia linię Mszana dolna-Myślenice /posługuję się mapą 1:1000,000 więc wymieniam nazwy wiekszych miejscowosci -dla orientacji w terenie ,bo być może do Myślenic front nie doszeł -nie wiem/. Po bitwie pod Krakowem i Limanową , 3 armia rosyjska wraz z 11 korpusem cofa sie na linię rzeki Dunajec ,gdzie 11 korpus walczy na zach. i płn-.zach od Tarnowa. Widzimy go tam tkwiącego w okopach nad Dunajcem w styczniu 1915 roku. Ale już 23 stycznia zostaje wycofany do rezerwy i przeniesiony do składu 9 armii rosyjskiej. W której składzie pojawia sie od dnia 17 lutego 1915 roku. Czyli gdzieś w rejon Stanisławowa/ogólnie biorąc/ gdzie walczył przeciwko Pflanzer-Baltinowi.

Na razie kończę bo już 23!godzina, . Chciałem zamieścić niewielki opis , a tymczasem jest to materiał na książkę! Bo jeszcze tułał się nasz 11 korpus z owa nieszczęsną 11 diw, i swoich sławnym 44 kamczackim pułkiem gdzieś w tym rejonie--ale wyszliśmy już poza teren dzisiejszej Polski więc dalsze losy 44 pułku już pewnie Kolegę nie interesują?
Czy kolega ów ,,licznyj znak,, znalazł gdzieś na wymienionym szlaku bojowym 44 pułku? Odpowiedz może być na e-mail: chatanawsi@wp.pl Ja nie z tego rejonu ,bo z okolic Lublina więc pytam przez ciekawość :) Pozdrawiam 69

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 maja 2004, 11:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam. 69 dziękuję ci bardzo. Wiedza, która rzuciła mnie na kolana :) Oczywiście załączam zdjęcie.Resztę napiszę na priv.Pozdrowienia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]