Teraz jest środa, 10 września 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 00:42 
Kapitan
Kapitan

No dobra,
Skoro Rutus pisze, że wszystkie proximy są strojone na identyczne parametry, to zaufam mu i nie mam więcej pytań w rodzaju :"mój model chyba słabo działa". Po prostu parę powyższych postów zbudowało jak to powiedział Rutus proximową "legendę" typu hełm z 1.2 metra itp. Miałem niesłuszne obawy, że moja proximka może być rozstrojona skoro ledwiutko widziała saperkę bundeswehry z odległości 90 cm w teście powietrznym na podwórku przy ustawieniach słabej dyskryminacji i prawie max czułości. Zresztą od momentu zamieszczenia przeze mnie tego postu upłynęło parę dołków, co pozwoliło się oswoić ze sprzętem i poznać odrobinę lepiej jego możliwości. Muszę powiedzieć, że jestem zadowolony.. :1

Nadal jednak pozostaje temat niewykrywania złotej bransolety- łańcucha o wadze około 40 gram, przy czystym wykryciu i identyfikacji złotej obrączki. Czy chodzi o metal w masie? Dodam, że bransoleta nie jest zrobiona z cienkich łańcuszków tylko z grubego złotego drutu tworzącego dość ścisły splot.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 10:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

co do złota to dziwna sprawa bo 45 g to spory kawał ;) Z tego co pamiętam Szańca proxima widziała obrączkę złotą o próbie 585 i gramaturze 7-8 gram jak dobrze pamiętam. Zidentyfikowała ją jako + 50. Dla porównania mój fisher f75 widzi ją jako 52. Wczoraj również dla przykładu sprawdzaliśmy odczyt na fisherku z cieńkim złotym łańcuszkiem wraz z złotą przewieszką. Identyfikacja 19 czyli na folie aluminiową ;) morał z tego taki że najlepiej kopać wszystko co zapiszczy ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 10:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

cienki srebrny pol grosz litewski tez identyfikuje jako folie alu (o czym zreszto pisze w instrukcji obslugi RUTUS) zarowno proxima jak i f75 wiec warto kopac wszystkie sygnaly ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 10:59 
Generał Broni
Generał Broni

Popieram
Warto kopać wszystkie sygnały gdyż monetka jak leży głębiej lub "pod kątem" to jest identyfikowana jako sygnał niejednorodny - czyli pierwsza sugestia śmieć nie kopać, ale po ruszeniu saperką okazuje się być monetą która daje jednorodny sygnał - czyli wybierając sygnały do wykopania można pominąć rzecz wartościową. Wiem z własnego przykładu że w zaśmieconym terenie zmusić się trudno do wykopania kolejnego niechcianego sygnału ale upór czasami popłaca.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 13:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

promixsa z tegoco pisał pan Arek miałe mieć deczko lepsze zasięgi od solarisa a w instrukcji solarisa jest napisane że przykładowy zasięg na hełm jest 105-120cm!? czyli kto tu tworzy mity? mój solaris zaczyna widzieć hełm niemiecki w powietrzu z dala od zakłóceń w trybie statycznym z 90cm ledwo mruknie z zasięgami na kolorki jest jak w instrukcji,ja tam jestem ogólnie zadowolony ze sprzętu ale skoro tak pisało to się spodziewałem że będzie widzieć hełm z co najmniej 105cm:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 23:35 
Szeregowy
Szeregowy

a) naucz się ustawiać sygnał wiodący
b) naucz się zerować wykrywacz
c) używaj słuchawek

Robiłem testy, Solaris wykrywa hełm spokojnie ze 110cm w trybie statycznym i ok 90cm w dynamiku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 00:15 
Główny Administrator
Główny Administrator

Dziwi mnie troche ta aptekarska dyskusja ale jest zarazem pouczająca :)
Cieszy fakt, iz wreszcie krajowy wykrywacz przestał ustepować zachodnim produktom.
Wydaje się też, że w konstrukcji wykrywaczy osiagnięto już pewne maksimum zasięgów i identyfikacji.
Bez rewolucyjnych pomysłów już chyba się nie obejdzie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 13:04 
Kapitan
Kapitan

Chodzi o to, ze moja proximka w ogole nie widzi tej zlotej bransolety. Kompletnie zadnego sygnalu. Natomiast kilka razy mniejsza obraczke wykrywa bezblednie i to jest zastanawiajace...
Obecnie jestem poza domem, ale jak tylko wroce to zrobie jeszcze pare testow dla pewnosci.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 14:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

"Trefny" jest przedmiot ,a nie wykrywacz. Wszelakiej maści łańcuszki itp. należy rozpatrywać jako szereg małych przedmiotów a nie jeden duży.
Dodatkowo dochodzi kwestia splotu użytego w tej bransolecie. Jeśli jest podobny do "8" to w ogóle lipa. Zróbcie sobie dla ciekawości pewien eksperyment. Zróbcie pętelkę z izolowanego przewodu . Pętelka jest doskonale wykrywana przez wykrywacz. Następnie zawińcie tą samą pętelkę tak aby tworzyła symetryczną ósemkę. ŻADEN wykrywacz nie wykryje czegoś takiego.

pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 16:58 
Generał Broni
Generał Broni

Tak jest, RUTUS! Nie raz przekonałem się jak wielki wpływ na wykrywalność i identyfikację przedmiotu ma jego geometria. Pętelki choćby były wykonane z żelaza (np. klamerki, czy pojedyńcze ogniwa od łańcucha) sygnalizowane są jak kolorek :) zaś ósemki to klasyczny przykład kompensacji w dwóch przeciwnie nawiniętych zwojach: prądy indukowane płyną przeciwnie, strumienie się znoszą i stąd prawie zero reakcji wykrywacza...

P.S.
Tak na marginesie:
PROxima jest :1

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: rut
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 17:38 
Klucznik z Klucz

Nie ma masla w maśle-tak jest z nowoczesnym złotem.Zaden wykrywacz tego nie bierze.Nowe złotka, szczegolnie wloskie robione są na bazie silikonów,bez metalu.Próbe złotniczą trzymają,na kamieniu probierczym i kwasem.jak to robią,nie wiem,inaczej bym mieszkał na Florydzie.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 19:00 
Generał Broni
Generał Broni

Popieram równiez zdarzało mi sie kopać puszki po I wojennych konserwach ( wykrywacz pokazywał je jako kolor ) a były tak przekorodowane że po dotknięciu ręką się rozsypywały no i wtedy oczywiście wykrywka milkła - zardzewiałe żelazne pętle, koła, walce bierze jako kolorek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: proxima
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 19:10 
Szeregowy
Szeregowy

Witam panowie ja robiłem teścik z tą 5 groszówką teraźniejszą w lesie i na ugorze po świeżo skoszonej trawie i oto wyniki na ugorze około 25cm ,a w lesie od 25 do 27cm sprawdzane w kilku miejscach sygnał czysty cyferki pokazywały ze to kolorek test był wykonywany na dynamice max czułości dyskryminacja -90 tak żeby wszystko wykrywał i jak zakopałem na 30 cm nawet nie pisną nic dopiero po zakopaniu płycej wyłapywał te 5 groszy na pewno jak jakaś monetka wielkości 5 groszy będzie na 25 cm to ja złapie bez problemu , a nawet te 27cm monetkę zakopywałem i dobrze przyklepałem ziemią .Moze ktos ma jakies własne testy??????i się podzieli heheh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 19:20 
Kapitan
Kapitan

AZAZEL napisał(a):
Popieram równiez zdarzało mi sie kopać puszki po I wojennych konserwach ( wykrywacz pokazywał je jako kolor ) a były tak przekorodowane że po dotknięciu ręką się rozsypywały no i wtedy oczywiście wykrywka milkła - zardzewiałe żelazne pętle, koła, walce bierze jako kolorek

tak wiem cos o tym,testowalem "mix" swojego czasu w swoim solarisie no i trafilem piekny sygnal az myslalem ze czolg a przynajmniej transporter :666 wyl mi straszliwie z wysokosci hmm 120-30cm wiec kopalem,kopalem,kopalem az zabraklo mi fiskarsa,stwierdzilem ze rozkopie i wejde do dziury... kopiac okolo pol metra dalej po moze 40cm trafilem na... stalowa obrecz od beczki nie wiedzialem czym walnac o drzewo łbem czy solarisem ;)
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 lipca 2008, 19:48 
Kapitan
Kapitan

Przyznam szczerze, że nie wiedziałem o takiej reakcji wykrywaczy na tzw. pętelki czy ósemki. :o
No ale po to jest ten temat, żeby poruszać i wyjaśniać sprawy dotyczące PROximy. Dziękuję oczywiście za wyjaśnienie tego zjawiska. Faktycznie bransoleta jest wykonana z takich ósemkowych form. Natomiast złoto nie jest włoskie czy "silikonowe" czy jakies inne jak to ktoś zasugerował w poście powyżej. Bransoletka została zrobiona na zamówienie ze złotego złomu którego nazbierało się trochę w domu, typu zerwany łańcuszek niewarty naprawy itp, itd.. Oczywiście jest możliwość, że sprytny złotnik podmienił nasze złoto, ale pozostaje mi tylko wierzyć, że tego nie zrobił ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]