Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 21:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 19:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

No ja tez poproszę, bo przeglądałem aukcje i nie widzę. Fullriede, wysłałem Ci tego maila, daj znać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 lipca 2008, 20:24 
Weteran
Weteran

być może już tej aukcji nie ma - niestety nie mam linku w "obserwowanych"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 19:14 
Porucznik
Porucznik

No to jedziemy dalej - manierki.
Na dole kokosy z 1943, 1945, 1941.
Tego nie malowanego kubka z aluminium nie jestem pewien - ale nie jest to kubek enerdowski....
Całkiem na dole, na skrajnym prawym rogu - manierka z 1945.
Egzemplarz najbardziej używany - ma piękną wszywkę z nazwiskiem żołnierza i skrótem jednostk pancernej w jakiej służył.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano sobota, 12 lipca 2008, 21:33 przez fullriede, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 19:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zaniemówiłem jak zobaczyłem taką ilość :o tylko pogratulować. :1 :1 Widze że masz dwie z niebieskimi kubkami czy butle też są niebieskie Paski nośne pewnie mają sygnatury JSD 43 0/0374/0142 takie moja np ma oraz Kuligowa. Nadal mało wiadomo na temat tych ''Schinglerowskich'' manierek. Bardzo lubię te manerki z końcowych lat wojny fajne pokrowce, paski, kubeczki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 19:59 
Weteran
Weteran

zauważyłem, że nie masz żadnej z parcianymi szlufkami na pokrowcu :666 :666 :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 20:10 
Porucznik
Porucznik

Wiem.... Nadrobię :-)

Teraz chlebaki - też mało, można na pewno znaleźć więcej wariantów.

Całkiem na dole dwa bardzo późne egzemplarze - jeden szyty z kilku różnych materiałów, w drugim pasek wewnętrzny jest z takiego badziewia, że nikt normalnie nie uwierzyłby w oryginalność czegoś takiego. Materiał o bardzo grubym splocie, jak worek na ziemniaki, albo gorzej. Kolega z Rybnika ma torebkę do Aramy wykonaną dokładnie z tego samego materiału i w takim samym kolorze.

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano sobota, 12 lipca 2008, 20:30 przez fullriede, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 20:26 
Porucznik
Porucznik

Na dziś jeszcze pozostałe handgranaty - dwa dymne BK2H - ale dość różniące się od siebie - jeden ma szklany korpus gładki, drugi ma jakby "szwy" - inna technologia wykonania. Jedna zakrętka brązowa, druga czarna. Mała zakrętka okrągła - a druga sześciokątna.
Potem granat prowizoryczny z końca wojny, na koniec jajowy wz.39, dość ładny, z fajnymi oznaczeniami.

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 21:13 
Porucznik
Porucznik

ariks napisał(a):
Zaniemówiłem jak zobaczyłem taką ilość :o tylko pogratulować. :1 :1 Widze że masz dwie z niebieskimi kubkami czy butle też są niebieskie Paski nośne pewnie mają sygnatury JSD 43 0/0374/0142 takie moja np ma oraz Kuligowa. Nadal mało wiadomo na temat tych ''Schinglerowskich'' manierek. Bardzo lubię te manerki z końcowych lat wojny fajne pokrowce, paski, kubeczki ;)

Tak, jak piszesz, ten sam RBNr. Butle też niebieskie, oczywiście.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2008, 21:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

fullriede napisał(a):
na koniec jajowy wz.39, dość ładny, z fajnymi oznaczeniami.

Dość ładny? On jest po prostu zajebisty. Marzenie.

Czy te szerokie paski nośne od chlebaków to wczesny model?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2008, 11:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

ariks napisał(a):
Nadal mało wiadomo na temat tych ''Schinglerowskich'' manierek.

Jesli juz to Schindler'owkich . Ich producentem byla fanryka OSKARA SCHINDLER'A.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2008, 11:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Sirpiotr napisał(a):
fullriede napisał(a):
na koniec jajowy wz.39, dość ładny, z fajnymi oznaczeniami.

Dość ładny? On jest po prostu zajebisty. Marzenie.

Czy te szerokie paski nośne od chlebaków to wczesny model?

tak to wczesny model uzywany pozniej przez KM.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2008, 15:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

_HeinRicH_ napisał(a):
ariks napisał(a):
Nadal mało wiadomo na temat tych ''Schinglerowskich'' manierek.

Jesli juz to Schindler'owkich . Ich producentem byla fanryka OSKARA SCHINDLER'A.

Marcin przecież każdy doskonale wie o kogo chodzi po co te literówki ???? A jesli już poprawiamy się, to nie ''fanryka'' tylko fabryka :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2008, 18:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Gratuluje bogatej, roznorodnej kolekcji. Widze, ze kolekcjonujesz wyposazenie, stad tez wydaje mi sie, ze nie omieszkales zakupu jakiegos niesmiertelnika.. Wkoncu jest to jeden z najwazniejszych elemntow ekwipunku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2008, 17:42 
Porucznik
Porucznik

Tak, parę nieśmiertelników mam, choć nie zagłębiam się w ten temat. Ale o nich trochę później, bo dzisiaj bagnety.

Tylko jeden nie ma zgodnych numerów - ale ma zgodnego producenta i rok. Jeden posiada niewątpliwie oryginalnie uzupełnioną pochwę (w miejsce zgubionej lub uszkodzonej) z nabitymi numerami bagnetu (wcześniej nie było żadnych). Obok głowni normalnie oksydowanych, jeden egzemplarz występuje w oksydzie "czerwonej" - nie jest to ślad wtórnej oksydy zrobionej później - ale albo błąd w produkcji, albo odmiana zastosowana przez producenta. W każdym razie takie oryginalne egzemplarze występują, szczególnie dotyczy to produkcji WKC z 1940 - tak jak i w tym wypadku. Egzemplarz fosfatowany w całości, oraz egzemplarz oksydowany z pochwą fosfatowaną.

Przekrój żabek - z biciami jednostek, LW, KM, brązowe, czekoladowe, czarne, z paskami zapinającymi, fabrycznie bez, lub usuniętymi. Stany od mintów do mocno używanych. Również żabka z Presstoffu. Okładziny brązowe, czarne, ceglasto-czerwone.

U góry trzy polskie bagnety przejęte przez Niemców - wśród nich mobilizacyjny z 1939 oraz ciekawy egzemplarz z okładzinami ryflowanymi prawie identycznie jak okładziny do P08. Czeski dot42/43 w stanie menniczym. Potem dwa szturmowe noże Lufwaffe z odbiorami 5 oraz 6. Dalej moja jedyna obecna wycieczka w stronę kordzików - późny SAman, bez najmniejszych ingrencji, nigdy nie rozkręcony, nigdy nie czyszczony, z kompletnym crossgraining. No i nóź pilota, najbardziej popularny model i producent.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano wtorek, 15 lipca 2008, 18:30 przez fullriede, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2008, 18:04 
Porucznik
Porucznik

A dziś jeszcze Arama i przyległości. Niebieska torba niestety straciła większą część prawych troków do wiązania klapy - ale uwzględniając popularność tego koloru, muszę machnąć na to ręką.
Pozdrawiam
Marcin

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]