wszedlem na frehe wpisalem slowo wykrywacz w wyszukiwarce i przeczytalem pierwszy post i bardzo mnie rozbawil
(...)
Witam.
Kiedyś już poruszałem problem wykrywaczy metali i innych sposobów kradzieży zabytków archeologicznych.
Wtedy to była tylko gadanina, lecz od pewnego czasu rozkręcamy wraz z Agnieszką Młyńską akcję informacyjną dotyczącą tego zagadnienia.
Naszym celem jest dotarcie do Policjantów, Celników, Straż Miejskiej, Leśników i innych odpowiedzialnych organów by reagowały na doniesienia o przestępstwach w tej materii...
Chcemy też dotrzeć do zwykłych ludzi, by uświadomić, że to co znajduje się w ziemi, że każdy zabytek należy do Skarbu Państwa i jest naszym wspólnym dziedzictwem i nikt nie ma prawa go przywłaszczać.
Chcemy pokazać co należy robić gdy jest się świadkiem takiej kradzieży, gdy samemu przypadkiem znajdzie się zabytek. Jak go zabezpieczyć, gdzie zanieść, no i co grozi gdy tego nie zrobimy
Akcji towarzyszyć będzie wystawa archeologiczna, ukazująca to jak z niepozornych rzeczy tworzy się obraz przeszłości, jak dla nauki drobiazgi są ważne...
puki co, mam nadzieję, że nie jedyna odsłona wystawy, zostanie otwarta w czerwcu w Piekarach Śląskich, o czym będę na bieżąco informował...
Katalog wystawy, wszelkie nasze akcje, informacje na powyższe tematy
znaleźć można na (wciąż niedokończonej) stronie:
WWW.ZABYTKI.SOS.PL
póki co taki, brzydki adres, a strona jeszcze niekompletna...
Wciąż będziemy uzupełniać informacje, teksty, adresy, kontakty.
W tej chwili potrzebujemy wsparcia instytucji...by dotrzeć do jak największej ilości osób, by wykupić ładną domenę i serwer na stałe, by wydrukować plakaty, ulotki...
Poszukujemy instytucji kultury, bibliotek, muzeów itp by i u nich zorganizować wystawę
Za wsparcie oczywiście odpłacimy się odpowiednią reklamą
Pozdrawiam serdecznie
Arek Przybyłok
(...)