Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 00:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 10:31 
Podporucznik
Podporucznik

Nie ,nie jesteś tylko ostrożny a to bardzo pozytywna cecha ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 19:44 
Porucznik
Porucznik

No to dalej...
Przyborniki.
Wszystkie całkowicie kompletne co do wyciora i łyżki, dwa niebieskie róznią się od siebie przede wszystkim pionowym przetłoczeniem - w jednym jest, w drugim nie ma.

Oba wczesne, fosfatowane, tego samego producenta, który stosował także kod 64.

Były czerwone oliwiarki w epoce, ale to zupełnie inny odcień, niż Bundeswehra - uprzedzam wątpliwości.

Na ostatnim zdjęciu fotka tego, co zostało wydrapane niezbyt widocznie na jednym z nich.
Kupiłem ten egzemplarz na flomarku w Lipsku, za 20 Euro. Ani nie widziałem tego w trakcie kupowania, ani nie pokazywał mi tego sprzedający. Dopiero dwa dni później kolega, ku mojemu zaskoczeniu, zapytał się czy to jest podpis esesmana. Na fotce, przy lampie, jest to lepiej widoczne - na żywo trochę trudno to dojrzeć.
Ale co tam - i tak, gdybym to sprzedawał, nikt w to nie uwierzy. Ale co tam - i tak nie sprzedam ;)

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 19:55 
Porucznik
Porucznik

Maski.

Dwie w kamuflażu. Mało, niektórzy tutaj mają znacznie więcej.
Muszę się cieszyć jednak, tym co mam.
Reszta w różnych wariantach kolorystycznych. Jedna w fabrycznej farbie w połysku, nie matowa - ale nie jest zaoliwiona, tak dała fabryka.
Jedna Kriegsmarine, kilka podpisanych właścicielem, jednostkami, numerem poczty polowej.
Na samym dole ładna wczesna sztuka w jabłkowej farbie - dokładnie takiej, jak na hełmach. Wewnątrz już ma inny odcień.

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Ostatnio edytowano czwartek, 17 lipca 2008, 19:57 przez fullriede, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 19:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przepiękne. Szczególnie te w kamo, konkretne sztuki. Czy ta zimowa ma kamuflaż wykonany wapnem?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 20:06 
Porucznik
Porucznik

Nie, to jest farba.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 lipca 2008, 20:35 
Podpułkownik
Podpułkownik

Imponujący zbiór masek Marcin, fajnie to wygląda, bardzo fajna pucha w to kamo ''letnie'' brakuje Ci jeszcze jakiejś malowanej w kolorze piaskowym no ale znajac Ciebie to tylko kwestia czasu. Ja na razie przystopowałem z puszkami kamo ale będe chciał dobić do 10 i szukam jeszcze dwóch wariantów, ale kiedys z czasem nie spieszy mi się ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 17:08 
Generał Broni
Generał Broni

No, a ja mam żółtą puchę na maskę, wreszcie coś, czego tu nie widać ;-).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 18:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jacek101 napisał(a):
No, a ja mam żółtą puchę na maskę, wreszcie coś, czego tu nie widać ;-).
Pozdrawiam

super i co z tego ?? Ja tez mam wiele rzeczy , ktorych tu nie ,a jednak sie tym nie chwale i nie wyskakuje z takimi teksatmi jak ty.To watek Marcina i najwazniejsze jest wg. mnie to co on pokazuje i co posiada w swoich zbiorach. Jesli chcesz chwalic sie swoimi to dlaczego robisz to w taki sposob ,a nie zakladajac oddzielny watek ?? Po tonie twojej wypowiedzi widze ze starasz sie z tego powodu mocno wywyzszyc ,a nie o to chodzi w kolekcjonowaniu , czy pokazywaniu swojej kolekcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 18:18 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Swoja droga Marcin moglbys cos zademonstrowac ze swoich zbiorow. Jestem pewien ze byloby na co popatrzec i podziwiac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 18:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

fullriede napisał(a):
No to dalej...

Oba wczesne, fosfatowane, tego samego producenta, który stosował także kod 64.

kurcze nie wiedzialem ze te wczesne byly fosforowane !! zawsze myslalem ze to jakis wczesny , rozrzedzony jakblkowozielony lakier. no ale przez cale zycie sie czlowiek uczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 18:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

--------------

Ostatnio edytowano sobota, 6 czerwca 2009, 20:00 przez Sirpiotr, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 19:20 
Chorąży
Chorąży

Ariks co do tej Twojej bylej torebki do aramy to nie znajdziesz innego dowodu jak tylko słowny. Ja jestem z Łodzi i ona mi byla oferowana zanim Ty ją kupiłeś, i z czego sie dowiedziałem to byla ona szyta, no ale to jest tylko słowo i nie mam dowodów w postaci igły i nitki którą była szyta.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 20:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Sirpiotr napisał(a):
fullriede napisał(a):
ariks napisał(a):
Zaniemówiłem jak zobaczyłem taką ilość :o tylko pogratulować. :1 :1 Widze że masz dwie z niebieskimi kubkami czy butle też są niebieskie Paski nośne pewnie mają sygnatury JSD 43 0/0374/0142 takie moja np ma oraz Kuligowa. Nadal mało wiadomo na temat tych ''Schinglerowskich'' manierek. Bardzo lubię te manerki z końcowych lat wojny fajne pokrowce, paski, kubeczki ;)

Tak, jak piszesz, ten sam RBNr. Butle też niebieskie, oczywiście.

Jak to właściwie jest z tymi niebieskimi manierkami ? Bardzo dużo takich wychodzi w różnych miejscach w Polsce, lecz na zachodzie są mało znane. Czy rzeczywiście można je nazwać "Schindlerowskimi"? Czy sa niezbite dowody na to, że były produkowane w fabryce "Emalia" Oskara Schindlera? Czy jest to raczej tylko gdybanie i nie ma żadnych dowodów. Kiedyś słyszałem o jakimś większym trafieniu w latach 60-tych kubków i butli w niebieskiej emalii, lecz podobno jest to tylko mit powtarzany przez kolekcjonerów. Jakie jest Twoje zdanie Marcinie na ten temat? Trafiają się też różne odcienie emalii na butlach jak i kubkach, jakby różna była jej gęstość bądź grubość - czy emaliowane na dany odcień mogły być w określonych latach? Np. jaśniejsze, totalna końcówka wojny, a ciemniejsze przykładowo lata 1943-44.

Pozdrawiam.

No tak sie sklada ze te manierki tj. w calosci malowane na niebiesko , byly robione tylko w Polsce i nigdzie indziej w Europie totez znaczna wiekszosc z tych manierek szla do waffenamtow do ktorych bylo najblizej czyli u nas . A co za tym idzie znaczna wiekszosc z nich byla wyladowala na froncie wschodnim bo do tego bylo najblizej.
Podobnie jest z w pelnim emalaiowanymi na zielono manierkami ktore mozna znalezc tylko na zachodzie bo u nas ich sie nie dostanie. Te w pelni malowane na zielono manierki byly produkowane w zachdoniej czesci Niemiec i w zachodnim krajach okupowanych dlatego jest je latwiej znalezc po tamtej stronie Europy a co za tym podaza ladowaly na froncie zachdnim bo do niego bylo najblizej.
Odnosnie fabryki Schindlera - tak jak wspomnailes trafienie wiekszej ilosci butli i kubkow w dawnej fabryce Schindlera bylo ale w latach 90-tych ( dokladnie gdzies na poczatku ) . Byc moze bylo jeszcze jakies wczesniejsze ale przypuszcama ze gdyby byly one znalezione tak jak napisales w latch 60 czy 70 to by wyladowaly na zlomie albo w hucie bo takie los z reguly spotykal w PRL wszystko co bylo zbedne ( badz pochodzace z zlego niemieckiego ustroju ). Jednakze nalezy pamietac ze Schindler rozpoczal produkcje na zamowienia wojska dopiero w 1943 roku ( wczesniej produkowal jedynie sprzet agd , ktory tak sie sklada ze w owych czasach byly emaliowany , w wiekszosci przypadkow, na niebiesko - dokladnie taka sama emalia jak ta uzyta przy malowaniu manierek i kubkow ) , a najwczesniejsze manierki emaliowane sa wlasnie z 1943 roku ( zadnych wczesniej nie widzialem i przypuszczam ze nigdy nie bylo ).
Odnosnie rodzaju emalii i dat produkcji ; z prawidlowosci jakie wywnioskowalem z niebieskich manierek ktore do tej pory posiadalem i widzialem moge stwierdzic ze kolor emalii , jej grubosci, czy z rodzaju paskow , pokrwocow jakie zostaly uzyte przy tych manierkach , jak rowniez rodzaju metalu jaki zostal uzyty przy ich produkcji , uzalezniony jest od okresu w ktorym zostaly wyprodukowane.
Wszystkie ciemnoniebieskie i granatowe manierki z kubkami jakie do teh pory widzialem i mialem byly wykonane z dobrej jakosci stali , pokrowce mialy 4 napy i byky wykonane z wysokiej ( w porownaniu z pozniejszymi ) jakosci welny , jak rowniez paski opinajce manierke byly wykonane w sposob standartowy ( nie ersatzowe i nie skracane ) i zawsze sygnowane byly JSD 1943 i czesto RB Nr . Rowniez uszczelki uzyte w tych manierkach byly znaczniej lepszej jakosci niz te z pozniejszych egzemplarzy , byly wykonane z miekiej i barwionej gumy .
Z kolei wszytskie jasno niebieskie butle z kubkami jakie mialem i widzialem byly wykonane z niskiej jakosci stali , czasami nawet z zeliwa , pokrowce byly z 3 napami , a welna w nich uzyta byla odpadowa niskiej jakosci. Natomiast paski w nich uzyte byly juz wersjami ersatzowymi , skracanymi . byly tez juz tylko sygnowane RB Nr. uszczelki uzyte w nakretkach byly niskiej jakosci , wykonane z twardej nie barwionej gumy, z reguly na stale przymocowane.
Jesli chodzi o grubosc emalii to wierze ze byla ona uzalezionana od czasu i pracownika ktory maczal dany kubek czy butle w kadzi z emalia.
Warto rowniez zwrocic uwage ze fabryka Schindlera przestala pracowac ( zostala ewakuowana ) pod koniec grudnia 1944 badz na poczatku stycznia 1945 roku a co za tym idzie produkcja byla zatrzymana odpowiednio wczesniej.
To tyle byloby odnosnie moich obserwacji i doswiadczen w sprawie niebieskich manierek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 22:28 
Podpułkownik
Podpułkownik

Krótki okres produkcji, a to sugeruje być może niewielką ilość tego typu manierek wykonanych w niebieskiej emalii. Mój egzemplarz ktory mam z kubkiem pochodzi właśnie z Krakowa. Jak zauważyliscie na Aledrogo osiagają całkiem wysokie ceny. Do tej pory nigdy nie spotkałem takiej na Ebay, a zachodni kolekcjonerzy czesto nie wiedzą o ich istnieniu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 22:42 
Weteran
Weteran

no ja ciagle szukam dla siebie niebieskiej manierki - i niestety zadnej w przyzwoitym stanie nie moge dorwać :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]