Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 02:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 lipca 2008, 21:09 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Mimo iz nie mialem zadnego oryginalnego oprogramowania na plytach i wszystkie Windows`y, Office i inne podobne byly "lewe" to w tym przypadku nie czepli sie do tego bo nie wnosilo nic do sprawy i nie mialo nic wspolnego z rzekomym falszerstwem o ktory mnie posadzano. Nic nie wspomnieli o tym fakcie nieoryginalnego oprogramowania i otrzymalem wszystkie plyty wraz z kompami.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 12:34 
Generał Broni
Generał Broni

Czy w przypadku popełnienia błędów proceduralnych przy zabezpieczaniu dowodów z przeszukania (np niechlujny, zdawkowy protokół itp) to może ta okoliczność być przed sądem wykorzystana przez obronę? PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 13:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Nie jestem w tym przypadku pewny ale kiedys mialem problemik po "sytuacji" na drodze z prokuratura w Glubczycach i napisalem list do prokuratora wyliczajac wszystkie bledy i idiotyzmy, ktorych Policjanci sie dopuscili przy zatrzymaniu, przesluchaniu, spisywaniu danych ... Po prostu mieli na koncu w aktach osobe, ktora tak w niemczech jak i tym bardziej w Polsce nie istniala i probowali sie nadal mnie czepiac ;) . Na postawie danych z dwoch par dokumentow "stworzono" trzecia osobe i co lepsze zgloszono sie pozniej do mojego mlodszego brata (mial wtedy 13 lat) by oddal prawo jazdy ;) ;) :sciana :hahaha :kolko bo pomylono nawet imiona ... nie wspominajac o reszcie.
Zaplacilem ustalony mandacik i napisalem do prokuratora by w przyszlosci obsadzali stanowiska na posterunku w Glubczycach ludzmi potwafiacymi biegle czytac i pisac. Bez pomocy adwokata odbyla sie ta cala utarczka i zapewne w przypadku zaistnialych niedociagniec i bledow w sztuce dokonywania rewizji a przy pomocy dobrego adwokata mozna organom udowodnic bledy i nieprzydatnosc pozyskanych "dowodow".

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 13:26 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja miałem w czwartek nalot i przeszukanie :cop.Zabrali mi tylko słoik z prochem,nie dostałem takiego protokołu o jakim jest mowa w ART.229 tylko jakiś "spis i opis rzeczy" w którym jest zaznaczone że przymusowo odebrany,a przecież ten słoik stał sobie na wierzchu i sami go sobie wzięli.Proch zabrali do ekspertyzy aby biegli stwierdzili czy to jest proch.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 13:50 
Moderator
Moderator

Marcin84 napisał(a):
Ja miałem w czwartek nalot i przeszukanie :cop.Zabrali mi tylko słoik z prochem,nie dostałem takiego protokołu o jakim jest mowa w ART.229 tylko jakiś "spis i opis rzeczy" w którym jest zaznaczone że przymusowo odebrany,a przecież ten słoik stał sobie na wierzchu i sami go sobie wzięli.Proch zabrali do ekspertyzy aby biegli stwierdzili czy to jest proch.
A proch jaki ? Czarny, dymny ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 15:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

no tak jeśli się okaże że to proch strzelniczy ,to nie będzie wesoło :( a co do mojego przygotowania na przyjście smutnych panów to nie mam w domu nawet jednej zardzewiałej łuski!!ani nic związanego z militarką czy też wykopkami.najlepiej trzymać swoją kolekcję u kogoś nie związanego z tematem nie wzbudzającego żadnych podejrzeń,jeśli się ma kogoś takiego oczywiście,a od tego wszystkiego odechciewa się aż kolekcjonowania czegokolwiek :( chyba wrócę do kolekcjonowania znaczków jeszcze mi zostało kilka klaserów,chociaż może i to się okaże nielegalne :ups:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 lipca 2008, 16:51 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

No niestety był to proch bezdymny nitrocelulozowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 20:11 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A czy gdyby to był proch czarny własnej roboty i składniki do produkcji różnych innych prochów to byłby problem?

Sam sobie odpowiem, bo dwie zimy wcześniej działałem na forum pirotechnicznym i zapewniam, że oni mają tak samo przechlapane jak poszukiwacze.. Tylko że post Marcina przypomniał mi, że w piwnicy stoją pudła z tymi artefaktami.. muszę je zdeponować w suchym miejscu jak pozostałe znaleziska.. W tych sprawach stosuję tę samą metodę co Stylu - nie mam nic w domu :1

A przy okazji.. Marcin - czy doszedłeś do mieszanek amonowych i ich wzbudzania? bo ja, niestety, nie.. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 12:45 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witku ja nie jestem pirotechnikiem ten proch pochodził z destruktów amunicji,którą wykopałem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 13:01 
Pułkownik
Pułkownik

...i co Marcin84, jak ci dop... przypasują odpowiedni artykuł, to też będziesz miał pretensje ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 lipca 2008, 10:02 
Podporucznik
Podporucznik

A czy przeszukują podejrzanego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 18:19 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Janusz pretensje to ja cały czas mam do konfidenta.
Tak Skorupa przeszukują,dla mnie kazał pokazać co mam w kieszeni,i zatrzymał mi komórkę na czas przeszukania,chciał też w niej coś zobaczyć ale na szczęście akurat miałem zepsuty wyświetlacz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 21:47 
Sierżant
Sierżant

Witek63 napisał(a):
A przy okazji.. Marcin - czy doszedłeś do mieszanek amonowych i ich wzbudzania? bo ja, niestety, nie.. :(

Może trochę teorii :)
Mieszanki na bazie NH4NO3 są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze- wszystkie składniki są ogólno dostępne (może to i źle :( ). Problem zaczyna się przy detonacji takiego ładunku, bo zwykł lont, stopina nie wystarczy. Tu potrzebne jest coś silnieszego, zazwyczaj stosuje się detonator, a w to dopero spłonka (wybór mw inicjujących jest duży). No właśnie spłonka, ze względu na nią odradzam zabawy z MW. Spłonka 1g np nadtlenku urotropiny (HMTD) może urwać palce !!! Ale dotyczny to każdego MWI. Wacając do tematu zapewne chodzi Ci o ANFO zreszta bardzo popularne wśród pirotechników amatorów. Takich mieszanek jest naprawde sporo, np DynamonK (jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu niż ANFO), GRG-1, ANNM, APAN,... Nie da się ukryć że siła takich ładuknów jest znacznie większa niż Proch czarny, a co za tym idzie - można "spokojnie się rozerwać".
Podsumowując: stanowczo odradzam zabawy z MW, ale wybór należy oczywiście do Ciebie ! Nie pisałem tutaj jak zrobić bobme Krok po kroku bo mozna sie tego spokojnie dowiedziec szperacjac po forach piro. Też kiedyś mnie to kręciło, ale już przeszło. Na pewno wiedza o Materiałach wybuchowych przyda Ci sie przy poszukiwaniach :)
Pozdrawiam!
PS. Zapomniałem o jednym: Nigdy nie wyprodukowałem żadnego MW ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 23:40 
Podporucznik
Podporucznik

Skorupa77 napisał(a):
A czy przeszukują podejrzanego?

Tak, można przeszukać osobę, miejsce (np. mieszkanie,dom, miejsce pracy) lub też rzeczy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 23:58 
Szeregowy
Szeregowy

Rewizje osobistą też robią :( ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]