Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 01:19 
Generał Broni
Generał Broni

Każdy ma pewne preferencje przy nastawieniu dyskryminacji. Mnie interesują głównie kolorki. Chodzę na "-30" przy 5 tonach, czułości ok. 30...33 (stabilność) i kopię wszystkie sygnały na "+" poza folią, którą PROxima dość dobrze rozróżnia. Nie ufam ślepo temu co pojawia się na wyświetlaczu. To nowy sprzęt, który wymaga jeszcze poznania, więc jak zwykle - trzeba wsłuchać się w sygnały i polegać na własnym doświadczeniu (które niestety przychodzi z czasem ;)) Czyste, powtarzalne sygnały w granicach ok. +20...+90, bez rozpiętości fazowej na wyświetlaczu przemiatane w dwóch prostopadłych kierunkach w większosci przypadków gwarantują kolor :) ale czy będzie to monetka czy blaszka okazuje się jak zwykle: dopiero po kilku ruchach łopatą... :) Niestety, przy mnogości nastaw i różnorodności obiektów nikt nie jest w stanie stworzyć prostej instrukcji wg której bez pudła ocenisz co masz pod cewką i czy warto kopać... Takiego wykrywacza po prostu NIE MA!

Życzę udanych łowów!

Samym Olejkiem :)

P.S.

Jeżeli Twoja Żona sama wyciąga Cię na wykopki - to już jest się z czego cieszyć... ;),
bo gdzie takie żony można spotkać... :que :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 10:15 
Kapitan
Kapitan

Dzieki chlopaki, to juz jest jakas informacja,
Juz powoli glupialem w terenie od tych piskow i brzekow wykrywki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 12:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

jak kopie kolorki to uzywam tylko i wylacznie dyskryminacji wybiorczej wywalam caly zakres od 0 do -90 i mi to pasuje, zdarza sie kopac zardzewiale przedmioty temu ze rdza czasami daje na kolor (wysokie sygnaly +80 lub wyzej z cienkim piknieciem ktore po wiekszej ilosci godzin w terenie z wykrywka mozna "na ucho" odroznic od dobrych rzeczy ktore tez daja na +80). Dyskryminacje zwykla mam ustawiona na 0 lub na -40 ale to jest bez roznicy bo obie dzialaja od siebie nie zalezeznie i wykrywka przez to nie traci na zasiegu. Rowniez smigam na 5ciu tonach, czasami jest tak ze nie da sie dostroic do gruntu i wyskakuje grunt fabryczny to mimo wszystko szukam obok miejsca w ktorym mozna by bylo dostroic wykrywke. Raz mi wyskoczylo grunt C = i jakies liczby ciekawe o co chodzilo bo zawsze pojawia sie informacja w postaci np U = 120mv. Co do czulosci to na bardziej zasmieconych poletkach zazwyczaj mam ja na 33 na troche mniej zasmiecionych 35 a w lesie chodze na 36-38
Proxime mozna przywiesic odpalajac pinpoint podczas przesterowania i nawet gdy oddalimy od niego metalowy przedmiot dzieki ktoremu wykrywacz sie przesterowal dalej bedzie wylo ze znajduje sie na 2cm takze warto chodzic z wlaczona sygnalizacja audio przesterowania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2008, 14:36 
Moderator
Moderator

szaniec napisał(a):
takze warto chodzic z wlaczona sygnalizacja audio przesterowania.

Warto warto-juz sie osobiscie przekonalem gdy przydlawilo mi duzy kolor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2008, 23:09 
Generał Broni
Generał Broni

Jakby ktoś pytał o "prądożerność" PROximy - to pobór prądu zarówno na statyku jak i w trybie dynamicznym jest na poziomie 75mA. Prąd wzrasta do ok. 100mA w chwili wykrycia przedmiotu, czyli tor audio pobiera około 25mA. Podświetlenie ekranu pobiera dodatkowo 4mA na każdy skok, czyli max. 115mA przy "10" na skali. Tak więc na zestawie akumulatorków o nominalnej pojemności 2700mAh lub na dobrych bateriach alkalicznych można śmigać bez podświetlenia około 25...30h ;) (75mA*30h=2250mAh)

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 12:59 
Generał Broni
Generał Broni

szaniec napisał(a):
tylko i wylacznie dyskryminacji wybiorczej wywalam caly zakres od 0 do -90

A czemu akurat wybiórczej, a nie tej drugiej ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 13:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

temu ze szukam tylko kolorkow i zelazo mnie nie interesuje ale i tak mimo wywalenia zelaza czasem trafiaja sie zardzewiale rzeczy (czemu tak jest bylo juz pare razy walkowane)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 15:59 
Major
Major

Od dwóch tygodni chodzę sobie z Proxi... wcześniej i równolegle mam Solarkę
Pierwsze odczucia...

Co mi się podoba:
- identyfikacja w porównaniu do S. to prawie quantum leap ;)
- sygnał przesterowania, od razu wiadomo że jakiś śmieć blisko cewki się wala
- dużo stabilniejszy niż Solarka w słoneczne dni
- dobrze identyfikuje folie
- podświetlenie ekranu

Co mi się nie podoba:
- automatyczne strojenie do gruntu, imho powinno być też manulane (oj czego to by się nie chciało ;P)
- przycisk pinpointa
- niestety wariuje przy lini 110 kV i to w sporej odległości od niej

Poza tym to co koledzy pisali że się wywraca itd... bez przesady po pierwszym wyjściu mam nawyk że kładę sprzęt głośnikiem do góry i luz (gorzej że próbuje kłaść tak i solarkę ;) ) Mocowanie jest bez zarzutu, przynajmniej w moim egz. Zasięgi w dynamice są lepsze niż w RS gdzie i tak były dobre, ale porównując RS i RP... to Proxi ma ze statyką trochę jakby gorzej...

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 18:58 
Generał Broni
Generał Broni

daniel-m napisał(a):

Co mi się podoba:

- sygnał przesterowania, od razu wiadomo że jakiś śmieć blisko cewki się wala

??
Ja na przesterowaniu miałem wielkiego, starego miedziaka... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

Sygnał przesterowany pojawia się gdy materiał magnetyczny jest bardzo blisko cewki, i nie ma na to wpływu czy to stalowy smieć, aluminiowa puszka, czy jakiś fant z metalu kolorowego

Ostatnio edytowano czwartek, 14 sierpnia 2008, 20:38 przez Polak, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 20:15 
Generał Broni
Generał Broni

Polak napisał(a):
Sygnał przesterowany pojawia się gdy materiał magnetyczny jest bardzo blisko cewki, i nie ma na to wpływu czy to stalowy smieć, aluminiowa puszka, czy jakiś fant z metalu kolorowego

Magnetyczny ?
Przecież alu/miedź czy inny kolorek nie jest magnetyczny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 20:43 
Generał Broni
Generał Broni

A właśnie że jest :)
Magnetyki to materiały ulegające wpływowi zewnętrznego pola magnetycznego. Gdyby nie ich właściwości magnetyczne (w wypadku metali kolorowych dokładnie diamagnetyczne) to nie były by one wykrywalne za pomocą wykrywacza :)
Co więcej właściwości diamagnetyczne wykazują również niemetale, stąd efekt gruntu czy reakcja wykrywacza na wodę, a nawet parę substancji organicznych.

Natomiast co do przesterowania sygnału w wypadku gdy fant jest blisko, to najsilniejsze ono będzie w wypadku ferromagnetyków (czyli stopów z dużą zawartością żelaza niklu i kobaltu- ze względu na charakterystykę ich magnesowania i zjawiska nasycenia) , ale możliwe jest również w wypadku metali kolorowych.

Ostatnio edytowano czwartek, 14 sierpnia 2008, 20:49 przez Polak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 20:48 
Generał Broni
Generał Broni

sory, idę dopiero do liceum :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: rutus proxima
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 19:21 
Szeregowy
Szeregowy

Witam panowie macie jakieś ustawienia do tego wykrywacza co jest dobrze ustawić ,a co nie. Czy ma wpływ zmniejszenie lub zwiększenie częstotliwości ? na głębokość wydobycia różnych przedmiotów? testowany już na pewno! jakie ustawienie macie ? na jakich najlepiej chodzić itd

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 19:39 
Pułkownik
Pułkownik

Polak napisał(a):
Gdyby nie ich właściwości magnetyczne (w wypadku metali kolorowych dokładnie diamagnetyczne) to nie były by one wykrywalne za pomocą wykrywacza :)

a nie, bo aluminium jest paramagnetykiem ;)
no i ważnejsza od właściwości magnetycznych danego obiektu jest jego przewodność

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]