Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 06:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: uwaga osy !!!
PostNapisane: środa, 23 lipca 2008, 23:10 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

na forum juz przestrzegano przed kleszczami, mowiono jak zabespieczyc sie przed komarami, gdzie uciekac przed dzikiem i jak zachowac sie w sytuacji jeden na jeden ze zdziczalym psem (i nie tylko) mnie natomiast dzis spotkala w terenie inna niemila niespodzianka...wracalem juz do autka juz mialem do niego jakies 200 metrow ,zaczelo sie robic ciemno a tu nagle jeszcze jeden mily sygnal co mi tam, mysle, znajde po omacku a wiec sztych w glebe kucam i ..........auć auć auć kur... auć kłocie w nogi plecy kark rece ...niefortunnie spladrowalem gniazdo os dalem dyla opedzajac sie od owadow gdy ubilem juz wszystkie siedzace na mnie musialem jeszcze wrocic po szpadel ktory tkwil wbity w ziemie obok gniazda ..wiec wzialem rosped za szpadel i prosto do auta ... nic milego swoja droga nie wiem czy owady tak szybko lataja czy to ja sie postarzalem..... a wiec przestroga uwazajcie gdzie wbijacie szpadel zwlaszcza po zmieszchu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 00:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Takie na aledrogo kupiłem ultradźwiękowe dyrdymałki, dwa tygodnie na Mazurach - zero os. Nie polecam, tylko informuję.
krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 13:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Też kiedyś miałem ładny sygnał na gnieździe os, kopnąłem i ..... - ale te moje nie były tak szybkie jak Twoje :1 :) Nota bene do dziś nie wiem co tam leży ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 13:31 
Generał Broni
Generał Broni

No ja kiedys mialem w mrowisku (ale takim jeszcze dosyc niedawno powstalym) no i oczywiscie sie nie powstrzymalem i kopalem (parenasice razy mnie ugryzły juz nie wspominajc jak po mnie łaziły) no i oczywsice sygnalem okazalo sie byc 20 zl PRL... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 13:36 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja tez miałem "przyjemność" z osami. Pod kilkoma cm ziemi było aluminiowe sitko a pod nim całe gniazdo os, jak tylko podważyłem sitko.... biegłem ile sił ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 14:53 
Specjalista
Specjalista

Leszel napisał(a):
No ja kiedys mialem w mrowisku (ale takim jeszcze dosyc niedawno powstalym) no i oczywiscie sie nie powstrzymalem i kopalem (parenasice razy mnie ugryzły juz nie wspominajc jak po mnie łaziły) no i oczywsice sygnalem okazalo sie byc 20 zl PRL... :)

Nie ładnie niszczyć mrowiska... ojj nie ładnie... :bat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 15:43 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Nie ładnie niszczyć mrowiska... ojj nie ładnie...

Nie mogłem sie oprzeć :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 17:38 
Major
Major

ej mnie też coś takiego spotkało!na Mazurach,wbicie szpadla w glebę a tu gniazdo os.myślę,że gdyby w Pekinie 2008 była konkurencja Bieg z wykrywką to była by szansa na medal.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 21:04 
Wielki Szpitalnik

Info zaczerpnięte ze strony http://www.osy.com.pl/ :

Kilka ciekawych sposobów z XV wieku na użądlenia:

Oblepienie malwowym liściem

Olejek laurowy

Ocet i sól wymieszane z miodem

Pomiot gęsi

W przeciwieństwie do potocznych sądów jad osy ma odczyn neutralny, a nie alkaliczny, pH 6.8-6.9, dlatego aplikacje z zasad nie są pomocne!

Ważne rzeczy w przypadku użądlenia:

* Przemyć wodą z mydłem,
* Zaaplikować antyhistaminowy spray/żel lub przyjąć leki antyhistaminowe (po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą),
* Obłożyć miejsce lodem. Pomiędzy ranę, a lód należy coś włożyć np. higieniczny ręcznik,
* Jeżeli jesteś uczuleniowcem, miałeś uczulenia na ukąszenia owadów lub zostałeś użądlony w gardło, okolicę ust natychmiast skontaktuj się z lekarzem!

pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 21:07 
Wielki Szpitalnik

Jeszcze jedna ciekawa informacja dla tych którzy nie zechcą klinkąć w link z poprzedniego posta:

Agresywność os

Osy pozostawione samie sobie przeważnie nie są agresywne. Jednakże ich agresywność wzrasta wraz z liczebnością i wzrostem temperatury.

Gniazdo os ma temperaturę wyższą od otoczenia o 5-10oC. Przy temperaturach na zewnątrz powyżej 30oC temperatura w gnieździe jest bardzo wysoka, a osy stają się bardzo niespokojne.

Wysoka liczebność zarówno os, jak i ludzi prowadzi do agresywnych zachowań. W takich warunkach niewielkie podrażnienie może spowodować bardzo agresywną odpowiedź.

Pod koniec lata, na jesieni, gdy w gnieździe liczebność larw spada, spada również ilość produkowanego przez larwy dla robotnic słodu. Robotnice żerują wtedy bardziej intensywnie, często na sfermentowanych pokarmach. O tej porze roku aktywność "półpijanych" os jest szczególnie odczuwalna.

Jaskrawe barwy, ciemne kolory, dynamiczne ruchy, np. wymachiwanie rękami, przebywanie w pobliżu gniazda to wszystko czynniki zwiększające agresywność os.

pozdrawiam
tomato

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 21:57 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

jeszcze nie wiem jak to zrobie ale mam zamiar dowiedziec sie co tkwi w tym gniezdzie ... moze po tym jak niechcacy spladrowalem im kwatere przeniosa sie gdzies indziej w koncu nie naprawia takich zniszczen to nie ternity albo po prostu wybiore sie tam pozna jesienia kiedy roj bedzie zdziesiatkowany a reszta dretwa od pierwszych przymrozkow

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 22:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

tomato
dzieki za rzeczowe informacje :1
ostatnio chodziłem po młodym lasku, kolejno każdy miedzyrządek (czy jak to sie zwie?) i kopiąc jeden z dołków zobaczyłem kontem oka, 2 rzędy obok, rój os latających nad gniazdem! Lasek był obiecujący, wiec odpuściłem sobie zaledwie ze 4metry kwadratowe (z gniazdem w środku), na szczęście nie zachowywały sie agresywnie i pozwoliły wyciągnąć kilka moniaczków :)
Ale uważać trzeba zawsze!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

Kludi, nie odpuszczaj! Jak miałeś ładny sygnał w gnieżdzie os to mogłeś trafić na koronę królowej :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 10:16 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tu nie chodzi o jakis "skarb" tu chodzi o zasady ... nie bedzie mi jakies robactwo wchodzilo w droge

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 10:23 
Pułkownik
Pułkownik

...mrówki, osy ? ..zasady ? :kolko

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]