Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 10:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lipca 2008, 17:33 
Specjalista
Specjalista

Witam,
konsekwencje budowania na starym cmentarzysku mogą być bardzo nieprzyjemne dla rodziny budującego. We wsi, o której pisałem wcześniej jedna z rodzin wybudowała zabudowania na cmentarzysku ciałopalnym (na terenie obejścia znaleziono urny). Babcia żony (89 lat), która mieszka w tej wsi od 1937 r. twierdzi, że od lat członkowie tej rodziny chorują na różne dziwne choroby.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lipca 2008, 20:55 
Pułkownik
Pułkownik

Powinni tam zamieszkać archeolodzy ;)

buszmen pozdrawia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lipca 2008, 21:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A to ciekawe.. spróbuje się czegoś dowiedzieć.. z tym że oni dopiero kilka lat tam mieszkają..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lipca 2008, 22:14 
Generał Broni
Generał Broni

SZZ napisał(a):
[...] konsekwencje budowania na starym cmentarzysku mogą być bardzo nieprzyjemne dla rodziny budującego. We wsi, o której pisałem wcześniej jedna z rodzin wybudowała zabudowania na cmentarzysku ciałopalnym (na terenie obejścia znaleziono urny). Babcia żony (89 lat), która mieszka w tej wsi od 1937 r. twierdzi, że od lat członkowie tej rodziny chorują na różne dziwne choroby.
Pozdrawiam

A pokaż mi takiego, co w ogóle nie choruje...
Nikt nie jest zdrowy. Są tylko nieprzebadani :)

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lipca 2008, 22:28 
Specjalista
Specjalista

Krzychu_ napisał(a):
A pokaż mi takiego, co w ogóle nie choruje...
Nikt nie jest zdrowy. Są tylko nieprzebadani :)
Oczywiście wszystko można wykpić ;) Wydaje mi się jednak, że w przypadku jeśli jakaś rodzina od wielu pokoleń mieszka w jednym miejscu - można mówić o jakichś prawidłowościach.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 03:18 
Generał Broni
Generał Broni

SZZ napisał(a):
Oczywiście wszystko można wykpić ;) Wydaje mi się jednak, że w przypadku jeśli jakaś rodzina od wielu pokoleń mieszka w jednym miejscu - można mówić o jakichś prawidłowościach.
Pozdrawiam

Nie kpię. Przebadałeś to Kolego :que Może jednak w grę wchodzą jakieś uwarunkowania genetyczne...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 07:03 
Wielki Przełamywacz Lodów

SZZ napisał(a):
Witam,
konsekwencje budowania na starym cmentarzysku mogą być bardzo nieprzyjemne dla rodziny budującego. We wsi, o której pisałem wcześniej jedna z rodzin wybudowała zabudowania na cmentarzysku ciałopalnym (na terenie obejścia znaleziono urny). Babcia żony (89 lat), która mieszka w tej wsi od 1937 r. twierdzi, że od lat członkowie tej rodziny chorują na różne dziwne choroby.
Pozdrawiam

Hehe no nie żartuj :) A skąd niby te choroby miały wyjść ? Z garnka do którego wrzucono spalone szczątki ? Przecież człowieka który tam został pochowany poddano, że się tak wyrażę obróbce termicznej, która bez wątpienia zabiła wszystkie bakterie i wirusy. To co się nie wypaliło w całości razem z popiołem wrzucono do naczynia i tyle.
No chyba że mówimy o siłach nadprzyrodzonych zła :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 10:13 
Generał Broni
Generał Broni

McCane, zawsze myślałem, ze w garnkach gotuje się posiłki, a prochy ludzkie grzebie w urnach. Ale nie znam się, nie jestem archeologiem. Ale możliwe,że przy bliższym zapoznaniu z tematem nie ma różnicy. ;) PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 10:42 
Wielki Przełamywacz Lodów

Ryjec napisał(a):
McCane, zawsze myślałem, ze w garnkach gotuje się posiłki, a prochy ludzkie grzebie w urnach. Ale nie znam się, nie jestem archeologiem. Ale możliwe,że przy bliższym zapoznaniu z tematem nie ma różnicy. ;) PZDR

To było takie uproszczenie celowe. Część popielnic wygląda jak zwykłe naczynia natomiast jest sporo odmiennych wersji typowo grzebalnych. Przy bliższym zapoznaniu się z tematem różnice tylko wzrastają :) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]