Argo napisał(a):
Prosze Cie bardzo
-Muzeum ( a w zasadzie izba pamieci) w Klubie Garnizonowym w Przemyslu - I wojna - Austrowegry/Rosja Carska, tez nieco Prus, wsio to depozyty ze zbiorow prywatnych, w tych klimatach widzialem naprawde sporo i niewiele mnie moze zadziwic, ale tamtejsza kolekcja jest naprawde jedna z ładniejszych jakie dane mi bylo oglądac.
-Izba Pamieci w schronie bojowym Wedrowiec w Wegierskiej Gorce -Wrzesien 39. podobnie jak powyzej tez calosc to prywatne exponaty -gmina dala obiekt (a raczej pozbyla sie problemu p.t. schron bojowy), oraz oplaca prad (z biletow) i wykonuje od czasu do czasu niewielkie prace porzadkowe, reszta jest robiona silami kilku pasjonatow (w tym tez moimi).
-Izba Pamieci w Cieszynie dotyczaca 4 Pułku Strzelcow Podhalanskich, sytuacja analogiczna jak powyzej, zreszta wpołpracujemy z tamtejsza ekipa i czesciowo oparła sie ona sie na naszych doswiadczeniach.
Sa to kolekcje tematyczne, majace jakies okreslone przeslanie i logike, a nie sa budowane na zasadzie, co sie nawinie to do gablotki :666 i nie kosztowaly podatnikow złotowki, a nawet w ograniczonym stopniu na siebie zarabiaja .....
Tyle tak na szybko.
Dzieki serdeczne - szkoda ze nie wiedzialem wczesniej. W ubiegle wakacje bylem w Cieszynie ale izby pamieci podhalanczykow nie udalo mi sie tam znalezc :( Planujac dalsze wojaze bede mial w kazdym razie podane przez Ciebie namiary w pamieci :) Zwlaszcza ze, jak piszesz, kolekcje te stoja na ponadprzecietnym poziomie.
Tylko jedna uwaga - to ze jakis zapaleniec (czy grupa) robi cos swietnie nie dyskwalifikuje innych, ktorym nawet nie koniecznie wszystko wychodzi. Nie od razu Krakow zbudowano, zreszta mozna tworzyc kolekcje latami, i z pasja, i w oparciu o gleboka wiedze a i tak ktos bedzie mial lepsze/ciekawsze zbiory. Czy po obejrzeniu np. Luwru bylbys sklonny twierdzic ze inne muzea sa nic nie warte? :)