Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 18:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie teoretyczne :-)
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 15:28 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam

Z uwagi ze właśnie zacząłem się bawić jabelkiem...i jak widać pomimo swoich zalet ma także sporo wad, czy ktoś może mógłby zaproponować jakiś inny schemat...wykrywacza PI o lepszych parametrach... ? lub bardziej "stabilnej" pracy..
Z doświadczenia wiem ze całkiem zadowalające osiągi ma tzw "nowak" może ktoś posiada schemat do tego PI-ka

Pozdrawiam
DMX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 17:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Schemat "Nowaka" ... hmm ... o tym nie jeden marzy ;) . Rozmawialem kiedys z panem Nowak i staralem sie "sprzedac" mu słonine na kartki iz posiadany przeze mnie jego wykrywacz ulegl lekkiemu defektowi i jako iz przebywam za granica itd., itp. No i jako iz przesylki z zagranicy ... no wiecie ... probowalem caly program na "zmiekczenie serca" i prosilem tylko o schemat toru odbiorczego ... Nic, normalnie blacha i nie dal sie uprosic. Ale moze ktos posiada ten schemat wiec nie trac nadziei ;) . Teoretycznie mozna odrysowac schemat na podstawie posiadanej plytki z elektronika ale to przy "Nowaku" naprawde mozolna praca, ktora mozna porownac do skrzyzowania pracy w kamieniolomach z recznym przepisywaniem ksiag w Sredniowieczu przez mnichow.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 19:53 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

swoją drogą w necie krąży sporo schematów różnych PI-ków...problem w tym poza schematami niewiele można znaleźć na temat ich możliwości... :-(
swoją drogą sądzę że schemat do "NOWAKA" także ktoś posiada....tylko czy się podzieli :-)
Może ktoś potrafi powiedzieć coś więcej na temat konstrukcji typu ClonePI itp ?

Pozdr
DMX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 19:56 
Sierżant
Sierżant

Sprawdz moze tutaj
http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpb ... m.php?f=44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 sierpnia 2008, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

Polecam http://geotech.thunting.com - szczególnie forum z aktualnymi informacjami nt nowych projektów wykrywaczy, modyfikacji etc.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 11:51 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dzięki za zainteresowanie, choć w domyśle miałem raczej sprawdzone konstrukcje o mierzalnych walorach technicznych ...

A co powiecie o "SANDBANKS-ie" ? ktoś mi niedawno napisał że NOWAK to minimalnie ulepszony SANDBANKS...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 sierpnia 2008, 22:45 
Generał Broni
Generał Broni

DMX napisał(a):
Dzięki za zainteresowanie, choć w domyśle miałem raczej sprawdzone konstrukcje o mierzalnych walorach technicznych ...

Takie rzeczy to tylko w Erze ;)
DMX napisał(a):
A co powiecie o "SANDBANKS-ie" ? ktoś mi niedawno napisał że NOWAK to minimalnie ulepszony SANDBANKS...

Myślę że ponad połowa mniej profesjonalnych wykrywaczy PI to właśnie mniej lub bardziej udane klonySandbanks'a- są oczywiście różnice w przetwornicy, wzmacniaczach, obwodzie rezonansowym sondy, czy układach kluczujących(z użyciem mikroprocesorów włącznie), ale sama idea działania i schemat funkcjonalny jest praktycznie taki sam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 12:00 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Cytuj:
Myślę że ponad połowa mniej profesjonalnych wykrywaczy PI to właśnie mniej lub bardziej udane klonySandbanks'a

Skąd teoria że są one mniej profesjonalne, swoją drogą który PI jest profesjonalny ? bo to bardzo interesujące ?
Jeżeli jest tak jak napisałem dwa posty wcześniej to PI NOWAKA jest jednym z najleprzych jeżeli chodzi o walory techniczne jaki widziałem...
Mam nadzieje że jeżeli kolega posiada schemat takiego "profesjonalnego PI" to chętnie się z nami tu na forum nim podzieli ?????

Pozdrawiam
DmX

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 sierpnia 2008, 13:38 
Generał Broni
Generał Broni

Chodziło mi o to, że Sandbanks jest wśród wykrywaczy PI czymś takim jak wśród wykrywaczy VLF jest Fisher 555- powstało od groma i nadal powstają jego klony, niektóre bardzo udane i dużo lepsze od pierwowzoru, ale nikt nie określi dziś takiego wykrywacza profesjonalnym, albo lepiej pasowało by słowo zaawansowanym, bo w dzisiejszych czasach mimo skuteczności będzie on niejako przeżytkiem na tle nowoczesnych konstrukcji.

Co do nowoczesnych (profesjonalnych) konstrukcji to uważam za nie np. Garrett'a Infinium LS, Whites'y Surfmaster PI Pro i Surf PI Pro Dual Field, Minelab'y GPX-4000/4500, Pulse Star II Pro czy Lorentz Deepmax- są to sprzęty drogie, popularne głównie w stanach i używane w dość wąskich specyficznych przypadkach, ale skuteczne i zdecydowanie profesjonalne. Tak samo są 2 ciągle rozwijane konstrukcje z którymi wiązane są bardzo duże nadzieje: Pulse Devil pana Emry, oraz Goldscan 5C, którego autorem jest Eric Foster.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 12:14 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ta stronka ma jeszcze niezle PI. http://www.pulsdetektor.de/ Chociaz sam sie przymierzałem do zrobienia któregoś z minerów, to cena czasci mnie odstaraszyła skutecznie... Sam właśnie się bawie i lutóje goldscana 4. Chociaz kiedy sie to skonczy nie wiem, elementy w smd ciężko sie lutuje :(

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]