Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 11:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: legalne naboje ????
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 18:13 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Nie to zebym chcial kupic, bo wole wiertarke i zwykle kolki ale jak to jest ???
Ide do sklepu, dowolnego z narzędziami i moge kupic pistolet do wstrzeliwania kolkow i naboje do niego :)
Jak to jest, kupuje legalnie na paragon czy fakture VAT ale czy wolno mi je posiadac ??? Tam jest mnóstwo prochu są spłonki.....

Jak to ocenaicie ???? kupiec - przestepca, sprzedajacy jeszcze gorzej bo nie ma koncesji na obrot amunicja ????

ps tak mnie naszlo jak w pewnym sklepie na wystawie zobaczylem pudelka z naboami :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 18:27 
Moderator
Moderator

No Stefan, jest to dziwne, ale tak jest, i pistolet do wstrzeliwania kolkow, i "amunicja" do niego mimo ze jest kalibru 6,3 ( najpopularniejsze) jest calkowicie legalna bo ..... nie jest bronia, co ciekawe identyczna sytuacja jest z urzadzeniami do uboju , zasilanymi nabojem bedacym zmodyfikowanym slepakiem do kałacha ( 7,62x39) - tu wykorzystano taką łuske nieznacznie ja tylko modyfikujac, znajomy ma kogos w rodzinie kto swiadczy takie usługi i jak opowiadał,nie ma najmniejszych problemow w legalne zaopatrywanie sie w "amunicje" do tego przyrzadu ...... zeby bylo jeszcze komiczniej wycenił jeden "naboj" na 1,70 pln :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 18:39 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
To jest jakas paranoja, ludzie dostaja zawiasy za niezbite splonki w wykopkach, a na wystawie w sklepie leza, wieksze, mocniejksze, bardziej czule slponki w opakowaniach po 100sztuk i mozna je legalnie kupic :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 18:53 
Moderator
Moderator

Cytuj:
mimo ze jest kalibru 6,3 ( najpopularniejsze) jest calkowicie legalna bo ..... nie jest bronia
Sławek, a nie jest to czasem pełne 6mm ? i nie jest to czasem podciągnięte prawnie jako broń alarmowa ?

Cytuj:
zasilanymi nabojem bedacym zmodyfikowanym slepakiem do kałacha ( 7,62x39) - tu wykorzystano taką łuske nieznacznie ja tylko modyfikujac, znajomy ma kogos w rodzinie kto swiadczy takie usługi i jak opowiadał,nie ma najmniejszych problemow w legalne zaopatrywanie sie w "amunicje" do tego przyrzadu ...... zeby bylo jeszcze komiczniej wycenił jeden "naboj" na 1,70 pln
Tu, żeś klina dał. Nawet nie wiedziałem. Znaczy się każdy może iść do sklepu i kupić sobie dowolną ilość takich nabojów ? Z resztą gdzie rzeźnie zaopatrują się w takie naboje ? pytam z ciekawości bo nigdzie nie widziałem oferty sprzedaży nabojów 9,5 x 28 SR do aparatów ubojowych AU-65.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 20:13 
Podpułkownik
Podpułkownik

Widziałem w jakimś programie na discovery przeróbkę pistoletu na zszywki na broń palną :) Dostępne w każdej castoramie czy praktikerze :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 23:03 
Moderator
Moderator

prezesszczepan napisał(a):
Cytuj:
mimo ze jest kalibru 6,3 ( najpopularniejsze) jest calkowicie legalna bo ..... nie jest bronia
Sławek, a nie jest to czasem pełne 6mm ? i nie jest to czasem podciągnięte prawnie jako broń alarmowa ?

Cytuj:
zasilanymi nabojem bedacym zmodyfikowanym slepakiem do kałacha ( 7,62x39) - tu wykorzystano taką łuske nieznacznie ja tylko modyfikujac, znajomy ma kogos w rodzinie kto swiadczy takie usługi i jak opowiadał,nie ma najmniejszych problemow w legalne zaopatrywanie sie w "amunicje" do tego przyrzadu ...... zeby bylo jeszcze komiczniej wycenił jeden "naboj" na 1,70 pln
Tu, żeś klina dał. Nawet nie wiedziałem. Znaczy się każdy może iść do sklepu i kupić sobie dowolną ilość takich nabojów ? Z resztą gdzie rzeźnie zaopatrują się w takie naboje ? pytam z ciekawości bo nigdzie nie widziałem oferty sprzedaży nabojów 9,5 x 28 SR do aparatów ubojowych AU-65.

Na pudełkach pisze jak byk 6,3 mm wiec podciagniecie ich pod amunicje alarmowa odpada bo to rowne 6 mm, jak mówi UoBiA, natomiast amunicja do urzadzen ubojowych mimo ze powstaje na bazie slepaka z kałacha jest na tyle zmodyfikowana ze odpada mozliwosc umieszczenia tam pocisku ( jest obciety i zagnieciony - brak szyjki), gdzie sie natomiast ow znajomy zaopatruje dokladnie w to ammo .... nie wiem, ale jak spotkam nie omieszkam zapytac .... ale wedle jego opowiesci nie jest to jakos strasznie skomplikowany i podejrzany prawnie zakup :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 września 2008, 23:42 
Moderator
Moderator

Popytaj się znajomego.
Znalazłem w necie sklepy, które sprzedają pestki do aparatów ubojowych :
http://www.master-solec.pl/produkty_nab ... ierzat.php
http://www.ka-gra.com.pl/?id=oferta&kat=11&p=13&l=0
Ciekawe czy można normalnie sobie zamówić paczuszkę do domciu :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]