Teraz jest poniedziałek, 6 października 2025, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 września 2008, 08:44 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Caracalla napisał(a):
Czy warto kopać monetki? .....

Ech też chyba nie warto, za dużo strachu raz próbowałem szukać i na tym się skończyło. Legalnie byłoby fajnie, ale wiadomo że na Lubelszczyźnie jest bardzo niechętnie nastawiony do poszukiwaczy konserwator. Może jak się zmieni to udam się do delegatury w Zamościu i zapytam jakie są realia poszukiwań legalnych. Jako że wykrywacze są bardzo łatwo dostępne, prawie od ręki, to dopiero po zezwoleniu może cos zakupię. Podobno przepisy mają być łagodniejsze, tzn nie zmienią się ale odgórne wskazania do ich interpretacji mogą być troszkę inne.
Tak słyszałem, a jest to dosyć wiarygodne źródło. czy na Lubelszczyźnie działa jakieś stowarzyszenie które w statucie ma zapisane badania historyczne???
Bo zdaje się że stowarzyszenia nie będą miały żadnych kłopotów z długoterminowymi badaniami.
pozdr
P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 września 2008, 09:01 
Specjalista
Specjalista

My mamy w statucie :) zapraszam na stronę www.exploracja.pl , pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 września 2008, 00:01 
Major
Major

mopsik napisał(a):
Caracalla napisał(a):
Czy warto kopać monetki? .....

Ech też chyba nie warto, za dużo strachu raz próbowałem szukać i na tym się skończyło. Legalnie byłoby fajnie, ale wiadomo że na Lubelszczyźnie jest bardzo niechętnie nastawiony do poszukiwaczy konserwator. Może jak się zmieni to udam się do delegatury w Zamościu i zapytam jakie są realia poszukiwań legalnych. Jako że wykrywacze są bardzo łatwo dostępne, prawie od ręki, to dopiero po zezwoleniu może cos zakupię. Podobno przepisy mają być łagodniejsze, tzn nie zmienią się ale odgórne wskazania do ich interpretacji mogą być troszkę inne.
Tak słyszałem, a jest to dosyć wiarygodne źródło. czy na Lubelszczyźnie działa jakieś stowarzyszenie które w statucie ma zapisane badania historyczne???
Bo zdaje się że stowarzyszenia nie będą miały żadnych kłopotów z długoterminowymi badaniami.
pozdr
P.
Pierwsze słyszę, że konserwator w Lublinie jest niechętnie nastawiony do poszukiwaczy. Czy mogę wiedzieć na jakiej podstawie jest Twoja opinia na ten temat, bo z mojej (i nie tylko mojej) obserwacji wynika, że właśnie w lubelskiem jest o zgodę na poszukiwania najłatwiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 września 2008, 19:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Wiem co mówię, pani dr Landecka do przychylnych nie należy pokaż mi chociaż jedną osobę ktora otrzymała pozwolenie, ja słyszałem to na uczelni od kolegi który jak sie dopiero co okazało szukał z wykrywaczem aż mu wyperswadował jeden wykładowca...a panią Landecką miałem kiedyś okazję posłuchać to i wiem co mówię.
może mylisz lubelskie z lubuskim???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 września 2008, 13:47 
Major
Major

Nie mylę lubelskiego z lubuskim i wiele razy brałem udział w poszukiwaniach na terenie woj. lubelskiego na podstawie pozwolenia wydanego właśnie przez miejscowego konserwatora. W poszukiwaniach tych brały udział też inne osoby z tego forum i każdy podkreślał, że o uzyskanie zgody w lubelskiem jest o wiele łatwiej niż w innych regionach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 09:35 
Specjalista
Specjalista

Jeśli Ci to Kamiś pomoże w dokonaniu wyboru, to rozmawiałem niedawno z kumplem, który skończył archeologię na UW przed kilkunastu laty. Z jego roku w zawodzie pracują nieliczni i w dodatku nie ci wybitni. Większość poszukała sobie lepiej płatnych zajęć. Reasumując - jeśli jesteś bogaty z domu i stać Cię na to piękne i kosztowne hobby, albo jesteś wybitny i potrafisz swoją wiedzę dobrze sprzedać - to studiuj. Jeśli jesteś przeciętny i chcesz, żeby studia zapewniły Ci pracę z której będziesz w stanie utrzymać się (i rodzinę) na przyzwoitym poziomie - to poszukaj lepiej rokującego kierunku.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 listopada 2008, 05:23 
Specjalista
Specjalista

mopsik napisał(a):
Tak sie sklada ze studiuje -w Lublinie...ale poza satysfakcja chleba z tego nie bedzie :n :n

A coz to za satysfakcja skoro widzisz smierc glodowa przed soba ?? meczennik ? czy obudziles sie rano znienacka zapisany na studia ? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 19:21 
Generał Broni
Generał Broni

Co wy pierniczycie, jaka śmierć głodowa, spokojnie mozna pracować w tym zawodzie po 1,5 - 3 tys miesięcznie, a na kierowniczym stanowisku jeszcze więcej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 10:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

O tak najwybitniejsi na pewno jakąś tam prace przed sobą mają chociażby zostać na uczelni mogą reszta czyli średnio jakieś 100 osób z roku może już robić kurs na wózki widłowe, podobnie jak po historii na której właśnie jestem :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 15:15 
Generał Broni
Generał Broni

[BS] Wolf napisał(a):
O tak najwybitniejsi na pewno jakąś tam prace przed sobą mają chociażby zostać na uczelni mogą reszta czyli średnio jakieś 100 osób z roku może już robić kurs na wózki widłowe

nie prawda

1 - na uczelni słabo placą = kiepski wybór
2 - praktycznie wszyscy z tych 100 osób z roku może znaleźć prace, tylko że często nie jako rasowy archeo ale fizyczny archeo (czyli więcej kopania niż papierków)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 19:43 
Generał Broni
Generał Broni

Tak, tylko nie każdy zadowoli się płacą rzędu 1500zł...
A że na archeologii można całkiem dobrze zarobić to zgodz się w 100% :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 21:02 
Kolega Żwirka

Wielkie dzięki za rady i opinie , przydały sie bardzo :1

Pozdrawiam
Kamiś

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

Kamiś napisał(a):
Wielkie dzięki za rady i opinie , przydały sie bardzo :1

Pozdrawiam
Kamiś

Ostrzegam tylko że dobra passa w archeo może sie w kródce skończyć, rok temu było kiepsko z pracą i za jakies 5 lat może być znów to samo. Ale tak samo jest chyba w każdym zawodzie, zaczunasz coś studiowac i jest dobrze, a jak kończysz po 5 latach to sie okazuje że jest nadmiar absolwentow szukających pracy w tym zawdodzie :(

Ogólnie nie jest źle, często jest za darmoche mieszkanie, zazwyczaj jakaś stara chałupa blisko wykopu i życie w komunie, ale nic to nie kosztuje a cała kasa na rozrywki tudzież inne wydatki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2008, 11:58 
Sierżant
Sierżant

A ja studiuje na UMK w Toruniu. Fajno jest, jedyna w Polsce specjalizacja konserwaorska lub podwodna.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]